ELAZIĞ'IN PRESTİJ PROJESİ

Elazığ ili merkezi sınırları içerisinden geçen derelerin değişik tarihlerde yerleşim yerlerinde taşkın zararlarına neden olduğu ve bu durumun can ve mal kaybına sebep olduğu b

ELAZIĞ'IN PRESTİJ PROJESİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ ili merkezi sınırları içerisinden geçen derelerin değişik tarihlerde yerleşim yerlerinde taşkın zararlarına neden olduğu ve bu durumun can ve mal kaybına sebep olduğu biliniyor.

 

 

‘’ORTAK PROJE’’

 

Bu derelerin özellikle Hicret, Aksaray, Kızılay ve Gümüşkavak mahdigerelerinde sergilediği kötü görüntü ve yaymış olduğu nahoş koku yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemiş olduğundan Elazığ Belediye Başkanlığı, Devlet Su İşleri 9. Bölge Müdürlüğü ve İlbank Elazığ Bölge Müdürlüğünün ortak çalışması ile geliştirilen projeyle;Elazığ Belediyesi,Şorşor Deresindeki mülkiyet sorunlarını çözerek, yürüyüş yolları, park ve rekreasyon amaçlı tesisler yapacak.

 

 

‘’ELAZIĞ TAŞKIN SULARDAN ZARAR GÖRMEYECEK’’

Devlet Su İşleri 9. Bölge Müdürlüğü; Tersib Bentleri, Kuşaklama Kanaları, Açık ve Kapalı Kandigerar, Yol Geçişleri, Okul Geçişleri, Kemer Köprüler, Korkuluklar, Su Biriktirme Yapıları, Düşü Yapıları, Şelaleler gibi sanat yapılarını inşa edecek ve feyezanla gelecek taşkın suları ile birlikte yağmur suyu ve kırkgözeden gelen temiz suları Haringet çayına mansaplayarak şehri taşkın zararlarından koruyacak.

 

‘’ÇEVRESEL KİRLİLİK BERTARAF EDİLECEK’’

 

İlbank Elazığ Bölge Müdürlüğü ise; Devlet su İşlerinin yapmış olduğu kanal güzergahları boyunca Elazığ’ ın bütün atık sularını kolektörlerle Gümüşkavak, Akçakiraz, Yazıkonak ve Mollakendi üzerinden atıksu arıtma tesisine ileterek çevresel kirliliği bertaraf edecek.

 

‘’TAŞKIN PROBLEMİ ÖNLENECEK’’

 

32490 metre uzunluğunda ki taşkın koruma tesisinde, Olgunlar Mahdigeresinde, Hicret Mahdigeresinde, Gümüşkavak Mahdigeresinde ve Akçakiraz Beldesinde olmak üzere 4 adet kemer köprü bulunmaktadır. Tesislerde toplam 60490 metre Elazığ’ ın sembolü Çayda Çıra Figürlü Korkuluk tipi kullanılacak. Projeye toplam 3900 metre uzunluğunda  Zafran Mahdigeresindeki Kuşaklama Kanalından başlayarak, menfezler, yol geçişleri, korkuluklar, yürüme yollarını kapsamaktadır. Ataşehir ve Sürsürü Mahdigeresindeki taşkın ve yağmur suyu

5691 metre uzunluğundaki menfezler, yol geçişleri, yürüme yollarını içeren kandigera taşkın problemi önlenecektir. Fırat Üniversitesinden başlayıp Kültür Park önünden geçerek inen hat üzerinden yol geçişleri, okul geçişleri gibi tehlike arz eden kısımlar kapalı kesitle geçilerektir.

 

‘’SANAT YAPILARI YAPILACAK’’

Çatalçeşme mevkiindeki kanal yaklaşık 6820 metre olup burada ki sular sanat yapıları ile birlikte Şorşor Deresine mansaplanmaktadır. Kırkgözelerden gelip şorşor deresiyle birleşilen noktalar arasında rekreasyon amaçlı su biriktirme yapıları, menfezler, yol geçişleri, düşü yapılarla, şelaleler yapılmaktadır.Şorşor Deresinin aslını oluşturulan 4 078 metrelik kısım havaalanı öncesi sanat yapıları ile tamamlanarak  Akçakiraz Beldesi içerisinden geçerek 7091 metre uzunluğunda ki açık kandigera ve havaalanı sonrası 1570 metre açık kanal ve yolların teşkili ile birlikte Haringet Çayına mansaplanacaktır.

 

‘’BETON DUVARLI KANAL’’

 

Söz konusu işin yaklaşık maliyetinin yüksek olmasından dolayı iş iki kısma ayrılarak 1. Kısımda; Akçakiraz Beldesinden geçen ve daha önce yapılan taşkın koruma işinin Haringet çayına kadar olan 3040 metrelik kısmının beton duvarlı kanal ile uzatılması planlanmaktadır.