EĞİTİMDE NEREDEYİZ?
Elazığ, bölgesinde bir güç ve cazibe merkezi olma yolunda birtakım adımlar atan ve kalkınma gayretleri ile öne çıkan bir şehir konumunda
Elazığ, bölgesinde bir güç ve cazibe merkezi olma yolunda birtakım adımlar atan ve kalkınma gayretleri ile öne çıkan bir şehir konumunda.
Demokrat Parti döneminde başlatılan ve her biri devlet tarafından kurulan fabrikalara daha sonra koalisyon iktidarlarında özellikle merhum Erbakan tarafından başlatılan ağır sanayi hamlesi kapsamında yapılan fabrikalar ile sanayi hamlesi başlatan Elazığ, daha sonra bu fabrikaların özelleştirilmesi ve ardından bir çoğunun kapatılması sonucu sanayi şehri olma şansını yitirmişti.
SAĞLIKTA BAŞARI
Teşvik yasasının 4. Bölge olma avantajlarının yetersiz ve eksik oluşu, bu konuda 5. bölgeye bir türlü girilememiş olunması sebebiyle yeni istihdam alanları oluşturamamış ve geçmişte Ekonomik Kurultay ya da Kalkınma Kurultayları adıyla bu sarmalı kırmak adına yapılan çalıştaylarında somut bir sonuç getirmemesiyle sanayileşme trenini kaçıran Elazığ, sağlık sektöründe ise bölgede yıldızı parlayan bir il konumunda.
Ak Parti hükümetlerinin sağlıkta başlattığı devrim niteliğindeki dönüşüm ve vatandaş odaklı hizmet anlayışı ile öne çıkan sağlık hizmetleri Elazığ’da daha bir taban buldu gerek yatak sayısı gerekse sağlık hizmetlerindeki hizmet kalitesi birçok şehri kıskandıracak seviyeye yükseldi.
Her ne kadar sağlık kurumlarındaki değişim ve dönüşümün başta bakanlık olmak üzere taşra teşkilatlarında bir kargaşaya sebep oldu ise de bu durum halka çok yansımadı ve hizmetler üst seviye olarak devam etti.
Sağlık bakanlığı yanında Fırat Üniversitesi hastanesinin de yeni ve modern binalar ve cihazlarla gücüne güç katması bu hastanemize bir çok komşu hatta uzak illerden hasta kabulünü getirdi. Özel sektördeki rekabet de yine halkımıza kaliteli ve süratli sağlık hizmeti sunulmasını sağladı.
EĞİTİMDE NEREDEYİZ?
Sanayileşmeyi teğet geçip sağlık ve eğitimde karar kılan bir şehrin sağlıktaki başarılarının eğitimde de yakalanması beklenirken ne yazık ki bu alanda başarı olmadığı gibi her yıl geriye doğru bir gidiş var.
Geçmişte üniversite kazanma başarısında ilk 10’da olan Elazığ, son yıllarda 60. sıralara kadar gerilemiş durumda.İllerin derece sıralamasının açıklanmasının başta siyasiler ve bürokratlar arasında sıkıntı oluşturması ve birçok şehirlerin tanıtımında olumsuz imaj yaratması sebebiyle son yıllarda açıklanmayan başarı sıralamasında ne yazık ki Elazığ yine iyi bir noktada değil.
SORUN OLARAK GÖRÜLMÜYOR MU?
Elazığ’ın köklü bir üniversiteye sahip olması, geçmişinde bir çok başarılara imza atmış liseleri bağrında barındırmasına ve hükümetin okul, derslik, yeteri kadar ve teknolojik yeniliklerini hayata geçirmesine rağmen ilimizin eğitimdeki başarı grafiğinin yükselmesi yerine sürekli düşüş eğilimi göstermesi konusunda herhangi bir adım da atılmıyor.
Türkiye genelinde bazı illerin uygulandığı ve başarılı sonuç aldığı modeller, başarıyı artıran ve okullarda uygulanabilir teknik ve metotlar olmasına rağmen eğitim gibi önemli bir görevi üstlenen kurumların bu problemi bir sorun olarak görüp görmedikleri dahi bilinmiyor.
ÇALIŞTAY YAPILMALI
Eğitimdeki başarısızlığın bir sorun olarak görülmediğine dair en önemli delil ise bu konuda Milli Eğimin herhangi bir çalışma, çalıştay ve kurultay yapma gibi bir iradeyi ortaya koyamaması. Tesis, yeni okul, derslik ve Fatih projesi kapsamında her öğrenciye tablet bilgisayar verilmesi ile başlayan ve hükümetin tüm imkânlarını seferber ederek eğitime birinci derecede önem vermesine rağmen eğitimin kalitesi, öğrencilerin başarı ortalamalarının ve sınavlardaki başarı derecelerinin yükseltilmesine dair hiçbir teknik ve akademik bir çalışmanın olmaması süreci daha kötü noktalara sürüklüyor.
YÖNETİCİLERİN İNSİYATİF ALMASI GEREKİYOR
Elazığ’ın eğitimdeki seviyesinin daha üst noktalara çıkartılması, başta üniversite sınavları olmak üzere birçok sınavda daha üst seviyeler çıkarılması için ilimiz yöneticilerinin öncülüğünde bir eğitim çalıştayı yapılarak buradan çıkacak karar ve metotların hayata geçirilmesi gerekiyor.