ECZACILAR MAĞDUR
FETHİ SEKİN ŞEHİR HASTANESİ'NİN AÇILMASIYLA BİRLİKTE MAĞDUR OLAN HASTA VE BÖLGE ESNAFININ YANINDA ECZACILAR DA MAĞDURİYET YAŞIYOR.
Erkan BAY/ Elazığ 23. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Mehmet Ulaş Güler Hakimiyet Gazetesine yaptığı açıklamada, ’’Fethi Sekin Şehir Hastanesi ulaşım açısından hastaya bir sıkıntı yarattı. Çünkü şehrin dışında bir yer. Eski hastanemiz şehrin tam merkezindeydi. Hastaların çok kolay ulaşabileceği yerdeydi.’’ dedi.
30 ECZANEDEN 13’Ü KALDI
Başkan Güler, ’’Hastanenin bu açıdan çok önemli fiziksel şartları çok iyi olabilir, büyük olabilir ama bu konuda sıkıntı var. Şehrin merkezinde ki hastanede kapanınca tabi bizim mesleki açıdan da bakarsak onun çevresinde ki eski Harput Devlet Hastanesi ve Eğitim Araştırma Hastanesi çevresinde ki 30 civarında ki eczanemiz boş kaldı. Hastanelere yakın eczaneler, hastaneden çıkan hastalara hizmet vermek amaçlıydı. Bundan yana sıkıntı yaşadılar. Dükkanları boşa düştü, yaptıkları yatırım boşa düştü. Eczaneleri kapatma hakkımız da yok. Yarısından fazlası taşındı zaten. Bir kısmı sağlık ocaklarının olduğu yerlere, bir kısmı Fethi Sekin’in orda. Şuanda 30 civarı eczaneden 13’ü kaldı. Bunlarda muhtemelen dağılacaklar. Yani bu Fethi Sekin Şehir Hastanesindeki inşaatlar bitince bir kısmı da oraya taşınacaklar. Bu devletin aldığı bir karar tabi ki bizim yapabilecek bir şeyimiz yok.’’ dedi.
BÖLGEDE Kİ TÜM ESNAFLAR AÇISINDAN BİR MAĞDURİYET YAŞANDI
Yeniden Hastane kurulmasının zahmetli olacağını ifade eden Mehmet Ulaş Güler, ’’Eczane olarak biz bir şekilde ticaretimizi yapıyoruz, bir şekilde halk sağlığına hizmet veriyoruz. Ama o bölgede ki tüm esnaflar açısından bir mağduriyet yaşandı.Fethi Sekin Şehir Hastanesi’nin etrafında 5 tane eczane şuan var. Zamanla da tabi ki artar. Dükkan sıkıntısı var orda ama bu sıkıntıda ortadan kalkarsa orada eczaneler artacaktır.’’ dedi.
YENİDEN HASTANE KURMAK ÇOK ZAHMETLİ OLUR
Başkan Güler, ’’1. Basamak Sağlık Kuruluşu Aile Hekimleri, 2. Basamak Sağlık Kuruluşu Devlet Hastaneleri, 3. Basamak Sağlık Kuruluşu Eğitim Araştırma Hastaneleridir. Fethi Sekin Şehir Hastanesi ise 3. basamak oldu. Ama maalesef 2. basamak yok oldu. Özel Hastaneler var ama devlete ait olan bir yer yok. Hastane olarak hizmet verilirse tekrar çok güzel olur. Ama ben hastane olacağını pek sanmıyorum. Var olan bir hastanenin sistemini bozup tekrar hastane kurmak çok zahmetli, uğraş verici bir iş. Olursa güzel olur,insanlar ve esnaflar rahatlar.’’ dedi
İLAÇ YOKLUĞU UZUN SÜRELİ OLMAYACAK
Kamuoyunda gündeme gelen ilaç yokluğu hakkında ise açıklamalarda bulunan Başkan Güler, “Bu aralar kamuoyunda çok konuşulan bir ilaç yokluğu var. Bu konuda da konjoktürel bir sıkıntı var. Çok uzun süreli bir sıkıntı olacağını sanmıyorum. Kısa süre içinde çözülür. Zaten ilaçlar temin edilip hastalara veriliyor. Hastalar çok ciddi bir ilaç yokluğu yaşamıyorlar. Bu sıkıntılarda çok kısa bir zamanda çözülür. Ülkede ki genel ekonomik sıkıntılardan kaynaklı eczacıların da sıkıntıları oluyor. Giderlerin çok yükselmesi, buna bağlı gelirlerin azalmasından dolayı her sektör gibi eczacılarında ekonomik sıkıntıları var. Şu anda Elazığ ve ilçelerinde toplam 158 eczane var.Tunceli ve Bingöl de bize bağlı. Bizim odamızın üye sayısı 250’nin üzerinde. İlaç firmaları ve Devlet arasında olan sıkıntı bize şu açıdan sıkıntı veriyor. Bazı ilaçların 3-5 gün olmadığı dönemler oluyor.“ dedi.