DÜNYA'DA TÜRKİYE, TÜRKİYE'DE ELAZIĞ

AK PARTİ MiLLETVEKİLLERİ VE ETSO'NUN GAYRETLERİ İLE 2017 YILINDAN BERİ İLİMİZİN TEŞVİK KAPSAMINDA BULUNMASININ OLUMLU SEMERELERİ GÖRÜLMEYE BAŞLADI. 3.500 İSDİHDAM KAPASİTELİ SAKA TEKSTİL'İN İLK ÜNİTESİ ÜRETİME BAŞLADI VE 5 AY GİBİ KISA BİR SÜRE İÇERİSİNDE 120 TIR KUMAŞ İHRAÇ EDİLDİ. SAKA HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI RAMAZAN SAKA, YATIRIMINDAKİ ELAZIĞ TERCİHİNİ İSE 'DÜNYADA TÜRKİYE'DEN, TÜRKİYE'DE ELAZIĞ'DAN BAŞKA YERE YATIRIM YAPMAM' SÖZLERİ İLE  AÇIKLADI

DÜNYA'DA TÜRKİYE, TÜRKİYE'DE ELAZIĞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bir dönem “Sahipsiz Elazığ” sloganı ile böyle bir vaka olmamasına, sadece 2017 yılında alınan bir kararın uzatılacak olmasının siyasiler tarafından net olarak açıklanmasına rağmen bazı çevrelerin teşvik sisteminde Elazığ’ın 6. Bölgeden 4. Bölgeye düşürüleceği konusundaki ısrarlı kara propagandalarına karşın, ilimiz hem 6. Bölge imkânlarından faydalanmaya hem de yeni yatırımları hayata geçirerek üretim yapmaya devam ediyor.

İlimizin teşvik kapsamında 6. Bölgeden 4. Bölgeye düşürüldüğü dönemde yaptıkları çalışmalar ve başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere tüm bakanlar ile görüşmelerinin sonucunda herhangi bir olumsuzlukla beklemeyen ilimiz Ak Partili milletvekilleri, yayınladıkları ortak basın açıklamasında süreci uzun uzun izah ettikten sonra hemşerilerimizin ve yatırımcılarımızın rahat olması gerektiğini şu cümleler ile ortaya koymuşlardı: “Elazığ 6. bölge teşviklerinden faydalanmaya devam edecektir. Şehrimizin menfaati için ne gerekiyorsa onu yapmaktan imtina etmedik, etmeyeceğiz. Milletvekili arkadaşlarımız ve iş dünyamız ile bu konunun yakın takipçisiyiz. Endişeye mahal yok. “Elazığ’ımızın her hangi bir kaybı yoktur; olmayacaktır da!”

YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR

İlimiz, yine Ak Parti hükümetleri döneminde alındığı 6. Bölge avantajlarından faydalanmaya devam ediyor ve yapılan tesisler bir bir üretime geçiyor.

İşte bu yatırımlardan biri de Elazığ Organize Sanayi Bölgesi'nde Saka Holding tarafından hayata geçirilen SAKA Tekstil Fabrikası.

ELAZIĞ OLMADAN ASLA..

Saka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Saka’nın "Dünyada Türkiye’den, Türkiye’de Elazığ’dan başka yere yatırım yapmam" diyerek başladığı 3 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak tam entegre tekstil tesisinin ilk kısmı üretime başladı.

 

DEPREM VE PANDEMİYE RAĞMEN

İlimizde 24 Ocakta yaşanan deprem ve Covid-19 pandemisine rağmen çalışmalarını  sürdüğü ve tamamlandığında yaklaşık 1 milyar liraya mal olması beklenen tesisin ilk kısmında şimdiden 500 kişi istihdam edildi.

Yıllık 150 milyon dolar ihracat hedeflenen tesisin ilk üretim ağında iplik kumaşa dönüşerek pazarda yerini aldı. 5 aylık sürede 120 tır kumaş dünya pazarına ulaştı.

YAPAY ZEKÂ TEKNOLOJİSİ İLE ÜRETİM

Çoğunluğu yerli üretim makine olan ve yüzde 50 yapay zeka ile endüstri 4.0’ı 4.5’e çeviren eklemeler yapılan tam entegre tesiste istihdam sayısının önümüzdeki ilk 6 ay içinde bin 500’e çıkmasının planlandığı, ilerleyen süreçte ise bu rakamın 3 bin 500’e ulaşmasının hedeflendiği bildirildi. Birinci ve ikinci etabın hizmete girdiği, üçüncü etabın da tamamlamasıyla 150 bin metrekare üzerine planlanan dev projenin günlük üretim kapasitesinin 120 ton kumaş olduğu, ilerleyen süreçte pamuk olarak gelen ürünün elbise olarak çıkacağı kaydedildi.  

500’DEN 3.500’E

Geçtiğimiz yılın Mayıs ayında start verdikleri yatırım kapsamında 5 ay önce ilk kısmın faaliyete başladığını belirten Saka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Saka, “Söz verdiğimiz gibi 500 kişi ile başlayıp 3 bin 500’e çıkacağımızı taaddüt etmiştik. Var hızımızla devam ediyoruz. Elazığ bir deprem geçirdi. Ardından Covid-19 dediğimiz dünyanın bayağı bir mücadele verdiği illetle uğraşırken biz yatırımımızı salise bile düşünmeden hız vererek devam ettik. 5 ay önce çalışmaya başladık. İkinci etabımızda başladı. Üçüncü etabımız var hızıyla devam ediyor. 2 aya kadar üçüncü etapta da çalışmaya başlayacak. Yıl sonuna kadar 150 bin metrekare üzerine kurmuş olduğumuz mega projeyi bitirmiş olacağız. Yaklaşık 3 aya kadar bin 500 çalışana çıkacağız.  24 saat 3 vardiya olarak eğitimlere devam ediyoruz” dedi.

 YAĞMUR SULARI BİLE DEĞERLENDİRİLİYOR

Yatırımın tam bir entegre tesis olduğunu anımsatan Saka, “İplik, örgü, boya, baskı konfeksiyon dediğimiz alan. Bunların kendi içlerinde de entegreleri var.  Yüksek teknoloji ile kurmuş olduğumuz bir tesis. Yüzde 50 yapay zekâya sahip endüstri 4,5 bir tesis. Endüstri 4.0’dı biz bunu birkaç iyileştirme yaptık. Yeni enerjiler ve yağmur sularını elde ederek işleme alıyoruz. Bunlarla beraber kendi tesisimize endüstri 4,5 diyoruz" diye konuştu.    

GÜNDE 120 TON KUMAŞ

Şu anda örme üzerinden çalıştıklarını kaydeden Saka, "Örme ve yüksek teknolojiyle beraber antivirüs ve anti bakteriyel ürünler çok rahat üreteceğimiz teknolojilere sahibiz. Savunma sanayisine çalışacak teknolojilere sahibiz. Burada günlük alt kapasitesi 120 tona uyarlanarak kuruldu. Ama günlük burada 75-80 ton kumaş üretebiliyoruz. Aynı zamanda konfeksiyon bölümümüz de de aylık ortalama 1,5 ve 2 milyon arası ürün dikebilecek ve sevk edebilecek şekildedir” diye bilgi verdi.  

 ELAZIĞ’DAN DÜNYAYA

 Projenin aslının tesise giren pamuğun elbise olarak çıkması olduğuna dikkat çeken Saka, “Ama kendi içerisinde tüm tesislerin üretimleri çok hat safhada olduğu için biz burada kumaş olarak da sevk ediyoruz. Biz uluslararası global bir şirketiz. Kendi dağıtım ağlarımız var. Kafkaslar'ın merkezini Moskova’ya kurduk. Burada dağıtım ağlarımız var. Oradan da birçok ülkeye dağıtım yapıyoruz. Avrupa’nın dağıtım merkezi İtalya’da. Oradan İspanya, Fransa, Almanya’ya kadar dağıtım yapıyoruz. Yılbaşından sonra Fas’ta bir şirketimizi kurup, oradan da Afrika dağıtım ağlarımızı kurup ürünlerimizin dağıtımını yapacağız. Biz Rusya üzerinden Kırgızistan’a mal gönderiyorduk. Artık transit olarak göndereceğiz. Hatta göndermeye başladık. Şu anda her şey güzel gidiyor. Şu anda 5 ay içerisinde ihracat 120 tırı geçti" diyerek sözlerini tamamladı.

PAZAR MUTLU, MÜŞTERİ MEMNUN

Kırgızistan’dan Elazığ’a gelerek üretilen kumaşları yerinde inceleyen müşterilerden tekstil üreticisi Abdykapar Gulzat ise, üretilen kumaşları çok beğendiklerini ve sürekli müşteri olduklarını aktararak, uzun yıllar Saka Holding ile ticaret yapmayı hedeflediklerini kaydetti.