DÜNYA CEREBRAL PALSY GÜNÜ NEDİR?

Başak MERAL GÜNDÜZ/CEREBRAL PALSY doğum öncesinde, doğum sırasında veya doğum sonrasında üç yaşa kadar beyindeki hasarlar sonucu ortaya çıkan fiziksel bir engel türüdür. Melike BAL, Cerebral Palsy ile mücadele eden lise öğrencisi. Bizlere rahatsızlığı hakkında bilgiler verdi.

DÜNYA CEREBRAL PALSY GÜNÜ NEDİR?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

DÜNYADA CP’NİN NE OLDUĞU BİLİNMEMEKTEDİR

BAL ”Dünya’da yaklaşık on yedi milyon Serebral Palsili birey bulunmaktadır. Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı verilerine göre bu bireylerin 700.000’i ülkemizde yaşamaktadır. Bu sayı ile Türkiye dünyada CP görülme sıklığında birincidir. Toplumda CP’nin ne olduğu pek fazla bilinmemektedir. İnsanlarımız CP’nin zihinsel bir engel olduğunu düşünmektedirler çünkü birçok CP’li birey konuşma güçlüğü yaşamaktadır. Ancak bu doğru bilinen yanlıştır. CP zihinsel bir engel değildir” dedi.

 

6 EKİM DÜNYA SEREBRAL PALSİ GÜNÜ OLARAK İLAN EDİLMİŞTİR

Melike BAL, Konuşma güçlüğün sebebi konuşmanın ağız ve yutak kaslarıyla yapılan bir eylem olduğundan CP’li bireylerin kaslarını kontrol edememesidir. Dünyada birçok vakıf CP farkındalığını arttırmak için çeşitli çalışmalar yürütmektedir. Uluslararası organizasyonların aldığı ortak kararla 6 Ekim Dünya Serebral Palsi Günü olarak ilan edildiğini söyledi.

 

ÜLKEMİZİN DÜNYA CP TEMSİLCİSİ PSK. TUĞBA ERBİLEN GÜLTEKİN’DİR

BAL ”Ülkemizin Dünya CP Günü temsilcisi Psk. Tuğba Erbilen Gültekin’dir. Ben de bir CP’li birey olarak kendisinin çalışmalarını hayranlıkla takip ediyor ve ondan aldığım ilhamla CP ile ilgili çalışmalar yapıyorum. Buradan bütün vatandaşlarımıza bir çağrım var. Bazen halk arasında hakaret olarak kullanıldığını üzülerek gördüğüm “SPASTİK” sözcüğü bir hakaret değildir, bizim yaşam biçimimiz ve kimliğimizdir. Lütfen CP’li bireyleri derinden yaralayan bu hatalı kullanımdan vazgeçiniz. Biz CP’li bireyler toplumun farkındalığı ve anlayışıyla güçleniyoruz” dedi.