Dumandağ: 'Ben Sözümün Arkasındayım'

Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Dumandağ: 'Ben Sözümün Arkasındayım'

Karkas et fiyatları geçtiğimiz aylara göre yaklaşık % 20 düşerken bu durumun tüketiciye yansıyıp yansımadığını ve yaşanan gelişmelerin hayvancılığa yansımasını Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ gazetemize özel  değerlendirmelerde bulundu.

Dumandağ “Karkas etin kilogram fiyatları 2 -3 ay öncesinde 400 liraya kadar yükseldi. Bugünlerde ise 320 ile 330 lira arasında satılıyor. Bu da besici ve çiftçimizi çok zor durumda bırakıyor. Bu işi yapanlar beslemek için büyükbaş hayvan aldıklarında etin kilosunu 450- 500 lira olacak diye hesaplamışlardı.  Fiyatın düşmesi veya çıkması bizim işimize yaramıyor. Biz fiyatların sabit kalmasından yanayız.  Almışız yüksek fiyata satmışız bizi mutlu etmez. Çünkü sattığımız hayvanların yerine ahırımıza yeni hayvanlar alamıyorsak bu işten kâr ettik diyemeyiz” dedi.

Dumandağ: 'Ben Sözümün Arkasındayım'

İHTİYAÇ FAZLASI CANLI HAYVAN İTHALATI PİYASALARI KÖTÜ ETKİLEDİ

Dumandağ “ Bu et fiyatlarının düşmesinin sebebi orantısız bir şekilde canlı hayvan ülkeye girdi.  Bu hayvanlar Et ve Süt Kurumu ve kombinalar aracılığıyla kesilerek piyasaya sürüldü. Fiyatlar düştü ama bunun etkisini önümüzdeki günlerde belli olacak. Çünkü; bir ürünün hızla yükselmesi de hızla düşmesi de iyi değil. 60 yıla yakındır ben bu sektörün içindeyim.  Hayvancılık her geçen yıl geriye gidiyor. İdareciler bunun sebebini iyi biliyorlar. Biz ülke olarak büyük ve güçlü bir ülkeyiz.  Milli uçağımız, tankımız var niye milli tarımımız olmasın?” diye konuştu.

İTHALAT SADECE GÜNÜ KURTARIR

Dumandağ “Biz tarım ülkesiyiz.  Biz tarım ürünleri ihracatını yaparken ithal eder hale geldik.  Milyarlarca dolar dışarıya paramız gidiyor. Bunun sonu iyi değil. Hep söylüyorum ve lafımın arkasındayım. 5-6 ay sonra ya da 1 yıl sonra biz bunun acısını ülke olarak çok fazla çekeceğiz. Sebep; Bu fiyat dalgalanması ve dengesiz bir piyasa olunca kimse besi hayvanı almayacak.  Güney Amerika ülkeleri ya da Avrupa ülkeleri biz hayvan satmıyoruz o zaman halimiz ne olacak? Üreticimizi destekleyelim üretimimiz artsın niye ithalat yapalım?  İthalatın bize asla faydası yok. Sadece günü kurtarıyoruz. Günü kurtarma çabaları da hoş değil ve yetersiz kalır” diye kaydetti.

Dumandağ: 'Ben Sözümün Arkasındayım'

ET VE SÜT KURUMU DESTEK DEĞİL ENGEL OLUYOR

 Dumandağ “Elazığ’da şu an besi çiftliklerinin % 80’i boş para kazanmadıkları için birçok kişi bu işi bıraktı. Böyle giderse %10 daha kapanır geriye %10 kalır onlarda aile çiftlikleri olduğu için son ana kadar mücadelesini ederler. Acil bir tedbir alınması gerekiyor. Et ve Süt Kurumu eğer canlı hayvan getirmeye devam edecekse bunu hakkıyla yapsın.  Firesiz canlı hayvanın kilosunu 192 liradan satıyorlar.  Nakliyelerden beraber 250 liraya yakın mal olur. Karkas etin kilosu 320 lira bandında bu vatandaş bundan nasıl para kazanacak? Et ve Süt Kurumu’nun yapacağı tek iş üreticiye, besiciye destek olması lazım. Bu destek değil engel olmaktır. Bunu her zaman söylüyorum ve sözümün de arkasındayım” diye aktardı.

Elazığ’a Önemli Bir Kompleks Kazandıyoruz

Dumandağ “Şu anki canlı hayvan pazarımızın bitişiğinde Milli Emlak’tan 50 dönümlük bir arazi almıştık. Orada dışarıdan gelen hayvan sahipleri ve çobanların konaklayacağı ve günlük ihtiyaçlarını karşılayacağı içerisinde otel, kafeterya, lokantaların olduğu bir kompleks olacak. Elazığ Belediyesi ile birlikte burayı işleteceğiz. İhalesi yapıldı. 240 gün sonra bize teslim edilecek. Yine vatandaşların daha hijyenik ortamlarda kurbanlarını kesmek için sadece kurban bayramlarında hizmet edecek olan hayvan kesim yerleri bu kompleksin içinde olacak. Bu proje bizim için önemli projeydi ve her kesimden destek gördük. Bir önceki valimiz Doç. Dr. Ömer Toraman’a, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğuları’na ilimiz bir önceki dönem ve şimdiki milletvekillerine çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.