'Duman Tuta Bizi'
Sigaranın koronavirüse yakalanma riskini düşürdüğü gibi bir şehir efsanesini duymayanımız kalmamıştır. Hiçbir bilimsel araştırmaya dayanmadığı gibi, nikotin ve mikrop saçan özelliği ile sigaranın nasıl hastalıktan koruyacağı akıllı insanların inanmadığı bir gerçek olmakla birlikte özellikle tiryakilerin sığındığı ve sigarayı artırma vesilesi yaptıkları bir gerekçe olmuştu.
Toplumda epey kabul de gören ve çok sayıda taraftar toplayan bu efsane, geç de olsa yıkıldı. Akciğerlere saldıran bulaşıcı virüsle sigara kullanımı arasındaki ilişkiye dair makalede geri adım atıldı. Ve sıkı durun, sigara ile akalalı bu makaleleri yazan yazarların sigara ve tütün endüstrisiyle ekonomik bağlantısı ve çıkar ilişkileri bulundu.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sigara içenlerin korona virüse yakalanmaları halinde hastalığı daha ağır geçirme riski taşıdığı uyarısı yaptığı bir dönemde, bilim dünyasında dikkat çeken bir ayrıntı ortaya çıktı.
Sigara içenlerin içmeyenlere kıyasla korona virüs teşhisi konma olasılığının yüzde 23 daha düşük olduğunu savunan ve geçen yıl temmuz ayında yayınlanan bilimsel bir makale, tıp dergisi tarafından geri çekildi.
European Respiratory Journal dergisindeki makalenin bazı yazarlarının tütün endüstrisiyle mali bağlantıları olduğu keşfedildi.
Makalede, "ağır koronavirüs şikâyetiyle hastaneye kaldırılanlarla sigara kullanımı arasında bir bağ olmadığı", sigara içenlerin virüsü kapma riskinin önemli ölçüde daha düşük olduğu iddia edilmişti.
Kapitalizm ve küresel sermaye bu işte. Önce hasta edecek tüm ürünleri dünyaya satar, ardından da bu ürünlerin koronavirüse yakalanmaya engel ürünler olarak bilim adamlarını da ayarlayarak sözde bilimsel makale yayınlar, bu yalana inanan ve sigara içmeye devam edip sonrasında hastalığa yakalanan insanların tedavisi için de dönüp dönüp dünyanın ilacını satar ve kasasını doldurur. Ve siz bunun farkında olamayacak kadar sermayenin ve algı avcılarının kölesi olduğunuzun farkına bile varamayacaksınız.
Ne diyordu bir Elazığ atasözü: “Duman tuta bizi”