DSİ, Şehre Yük mü?
MÜSİAD Dost sohbetleri programına konuk olan DSİ 9.Bölge Müdürü Mahmut Dündar, kurumunun yapısı, çalışma alanları, yapılan faaliyetler, il için planlanan projeler ve ilin sulama stratejisi ile alakalı gerekli bilgilendirmelerde bulunmuş.
Bölge Müdürü Dündar, her brifing raporunun başlangıcında bulunan ve görev alanının metrekaresi, nüfusu, sulu ve susuz arazilerini içeren rakamsal ve istatistiki bilgiler verdikten sonra asıl konu sulama problemlerine de değinmiş.
Yağan kar ve yağmurlar sayesinde Elazığ’da yüzde 42, 8’lik bir artış meydana geldiğini, bu yağışlar barajların debisine de yansıdığı, bunun sonucu olarak Kalecik Barajı yüzde 100, Kanatlı Barajı yüzde 50, Cip Barajı da yüzde 30 aktif doluluğa ulaştığını ifade etmiş.
DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, yağışların çiftçiler için verimli bir tarım yılı geçirmeleri açısından da çok önemli olduğunu ifade ederek sulama yapılırken aşırı su tüketiminden kaçınmaları ve verimli bir şekilde kullanmaları konusunda çiftçileri uyarmayı da ihmal etmemiş.
Dündar’ın yaptığı durum tespitleri ve uyarıları doğru, yerinde ve isabetli görüyoruz. Elbette her alanda olduğu gibi tarımsal alanda kullanılan suyun da tasarruflu kullanılması gerekiyor.
Ancak tarım arazisi ile buluşamayan suyu olmayan ve bundan dolayı yıllardan beri sulu tarım yapamadıkları gibi daha önce Uluova sulama sisteminden faydalanıp bağ ve bahçe yetiştirip sonrasında bunların göz göre göre kuruduğunu gören çiftçilerimiz ne yapsın.
Suyu bulduk da tasarruf mu etmedik diyen on binler var Uluova’nın bereketli topraklarına bakıp bakıp iş çeken… Kuruyan bahçesine ağıtlar yakan nice üretici var Uluova’nın düzünde, bayırında…
DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, lokal ve çoğu zaman dar bir alanı kapsayan ve genelde yağmur yağışlarına bağlı küçük barajların protokol imza törenlerine verdiği önem ve bunu sosyal medyada paylaşmaya verdiği değerin onda birini Uluova’nın sorununa verse, problem belki de çoktan çözülmüştü.
Elazığ Milletvekili Metin Bulut’un dile getirmesiyle öğrendiğimiz DSİ bürokratları ve teknik adamlarının yanlış projeleriyle 10 yılı heba olan bir Elazığ gerçeğini gören ve bilen bölge müdürümüzün, her ne kadar o yanlışta kendi payı olmasa da bu açığı telafi edecek bir gayret ortaya koyması gerekmez mi? Belki gayret gösteriyor ama biz bilmiyoruz…
Sakın ”Ödenek yok, siyasiler bakanlıktan ödenek çıkardı da biz mi yapmadık” mazeretine sığınmasın kimse. Müdürlük binası, lojmanlar, resmi imar yolunun ortasına yapılan cami ve havaalanı girişindeki tesislere yapılan harcamaları alt alta yazarsak ödeneğin nerelerde ve ne için harcandığını görür ve belki siz de ”Ödenek yok, siyasiler bakanlıktan ödenek çıkardı da biz mi yapmadık” cümlesini söylediğiniz için pişman olursunuz…
DSİ; Bu şehrin yükünü alan ve sorununu çözen bir kurum olmalı, şehre yük olan bir kurum konumuna gelmemelidir. DSİ, tüm umutların bağlı olduğu bir kurum olduğunu bilmeli ve bu sorunlara çözüm üretmelidir.