DSİ'nin tarhana formülü işe yarar mı?
DSİ tarafından ilimizin 2050 yılına kadar içme suyu ihtiyacını karşılayacağı ifade edilen Hamzabey barajı projesi tamamlandı ve geçtiğimiz yıl şehre su verilmeye başlandı.
Ancak 2050 yılına kadar şehrin su ihtiyacını karşılayacağı söylenen Hamzabey barajından gelen su iki mahallenin ihtiyacına dahi cevap veremedi.
Bunda en önemli etken, barajın dolmasını yağmur sularına endeksleyen bir anlayış biriken suyu toplamakla birlikte topladığının yarısı kadar gövdeden kaynaklı su kaçağıydı. Sayısız kereler beton enjekte edildiyse de bu kaçakların önüne geçilemedi ve barajın dolması için alternatif su kaynakları arayışına gidildi.
Bunun için de en yakın kaynak Tarhana Çayıydı ve bu suyun tünellerden geçirilip baraja akıtılması gerekiyordu. Bu amaçla projelendirilen çalışma başladı ve Tarhana Regülatörü ve İletim Tüneli yapımına ilk kazma vuruldu. Proje kapsamında Tarhana Çayı kaynağından Hamzabey Barajı’na yıllık 6.38 milyon metreküp içme suyu takviye edilmesini planlanıyor.
Elazığ Tarhana Regülatörü ve İletim Tüneli yapımına ilk kazma vurularak işe başlanıldığını ifade eden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “ Tarhana Çayı kaynağından Hamzabey Barajı’na yıllık 6.38 milyon metreküp içme suyu takviye edilmesini sağlamak amacıyla yapılacak. İş kapsamında 1 adet regülatör, 12 metre uzunluğunda iletim kanalı ve 3,5 metre çapında 955 metre uzunluğunda iletim tüneli imalatı yapılacak.”
DSİ’nin bu çalışmasını takdir ediyoruz ancak Hamzabey barajı projesinin geçmiş yıllarda çok yanlış bir tercih olduğunu da dile getirmek durumundayız.
DSİ’nin “bir bilen” edasıyla belediyelerin içme suyunu projelendirme, ihale etme ve sonunda bu paraları belediyelerden tahsil etme alışkanlığı, Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun İSKİ Genel Müdürlüğü ile başlayıp DSİ Genel Müdürlüğüne uzanan yoldaki tecrübe ve birikimlerinin yansıması olan belki doğru bir karardı ama Elazığ Hamza bey projesinde tutmamış ve yanlış bir proje olarak şehre bir kambur oluşturmuştu.
Hamzabey Barajı, Tarhana suyu getirilse bile şehrin içme suyu ihtiyacını karşılama potansiyeli ne yazık ki çok mümkün değil.
Şehrin içme suyu sorununun nihai çözüm adresi ya İlami geçidinde kurulacak bir arıtma tesisi ile Keban baraj gölü ya da çok masraflı olarak lanse edilse de uzun vadede daha ekonomik olduğu görülecek olan, rakımı kendi cazibesi ile şehre gelme avantajı bulunan Munzur Çayı suyunun bir kısmının şehre getirilmesidir.