DSİ, Çiftçiye Parmak Sallıyor

Çiftçilerin sulu tarım yapma konusunda en büyük rolü olan DSİ, üreticilerin yanında olmak yerine işleri zorlaştırmaya devam ediyor.

DSİ, Çiftçiye Parmak Sallıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geçtiğimiz aylarda Kuzova köylerine gönderdiği ve elektrik zamlandı maliyet yükseldi. Ona göre ekmeyi düşünün mealindeki uyarılardan sonra, bölgedeki sulama birliklerini toplantıya çağıran DSİ 9. Müdürü Mahmut Dündar, kuralları, yasaları ve yükümlüklerini bir kez daha hatırlatma yolunu tercih etti.

Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında faaliyet gösteren; Malatya Battalgazi ve Derme Sulama Birliği, Malatya Akçadağ Sulama Birliği,  Malatya Sultansuyu ve Darende Gökpınar Sulama Birliği, Elazığ Cip ve Kuzova Pompaj Sulaması Sulama Birliği ile Bingöl Gayt Göynük Sulama Birliği Başkanlarıyla bir araya gelen DSİ Bölge Müdürü Dündar; 2022 yılı sulama sezonu öncesi hazırlık değerlendirme toplantısında çiftçileri bir kez daha uyardı.

İşte o uyarılar: Su kullanım hizmet bedeli tahsilinin, sulama personelinin maaş ve sigorta bedelleri, sulama ekip ve ekipmanlarının akaryakıt ve elektrik bedelleri, sulama hizmetinin verimli bir şekilde verilmesini sağlayacak bakım-onarım bedellerinin gecikmeye mahal verilmeden ödemesini sağlayacak şekilde düzenli yapılması, bölgemizde yağışların yetersiz olması durumunda, depolama tesislerimizde ki depolanan su miktarı dikkate alınarak çiftçilerimizin tasarruflu su kullanmalarının sağlanması ve teşvik edilmesi, birliklerin iş ve işlemlerinin kanun ve mevzuatlara göre yapılması, yapılan iş ve işlemlerin kayıt altına alınarak arşiv kayıtlarının ulaşılabilir ve sağlam tutulmasının sağlanması… “

Bu toplantıda anlaşılan şu ki; DSİ çiftçilerimize parmak sallayarak “Eğer ekim yapacaksınız ve bizim suyumuzdan kullanacaksanız, borcunuzu zamanında ödeyip tüm yükümlülüklerinizi zamanında yerine getireceksiniz. Yoksa külahları değişiriz” 

Çiftçi borca girip tohum almış, gübre almış, bankadan kredi çekip ödeyememiş, üretim maliyetleri satış fiyatının çok üzerine çıkmış, bunlar çok da önemli değil DSİ için. “Kurallarımız bu. Kabul ediyorsanız gelin, yoksa siz işinize biz işimize” diyor.

DSİ burada üç-beş bin TL ile uğraşsın, ülke kıtlığa gidiyor, tarım alanında tükenmişliğe gidiyor ama çok da umurlarında değil birilerinin.

Ülkemizin en önemli kurumlarından biri olan DSİ’nin yasaları ve kuralları anlatması son derece doğaldır ama çiftçilerin yaşadığı sorunları dinlemesi ve çözüm bulmak için ciddi girişimlerde bulunması da gerekiyor.