Dr. Meltem Kanar :'Ağrıları Değerledirip Tedavi Edilmesini Sağlıyoruz'

​​​​​​​Başak MERAL GÜNDÜZ/Ağrı çalışmasıyla ilgili bir tıp dalı olan Algoloji  hakkında merak edilen tüm detayları Algoloji Uzmanı Dr. Meltem Kanar gazetemize anlattı.

Dr. Meltem Kanar :'Ağrıları Değerledirip Tedavi Edilmesini Sağlıyoruz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ALGOLOJİ NEDİR?

Dr.Meltem Kanar, “Algoloji kelime anlamıyla “ağrı bilimi” demektir. Bel ve boyun fıtıklarına bağlı ağrılar, omuz-diz-kalça-bel ve boyun kireçlenmelerine bağlı ağrılar, kanser ağrıları, trigeminal nevraljiler, baş ağrıları, nöropatik ağrılar (zona, şeker hastalığına bağlı ağrılar) gibi kronik ağrıların ve kas-iskelet sistemi yaralanmalarına bağlı akut ağrıların tanı ve tedavisi ile ilgilenen yandal uzmanlık branşıdır.”dedi.

ALGOLOJİDE NE GİBİ TEDAVİLER UYGULAMAKTASINIZ?

Dr.Meltem Kanar, “Ağrı, bir hastalığa bağlı oluşabildiği gibi kronik ağrı başlı başına bir hastalık olabilmektedir. Biz bu hastalıkların sebebini tanımladıktan sonra hastaların yaşına, kilosuna, ek hastalıklarına göre uygun ilaç tedavileri başlarız. Bunun dışında minimal invaziv cerrahi dediğimiz bazı girişimsel işlemleri uygularız. Özel iğne veya kataterler aracılığıyla ameliyathanede ultrason veya floroskopi (bir çeşit röntgen cihazı) ile görüntülemeler eşliğinde bu işlemleri gerçekleştiririz. Bazı hastalarda ağrıya sebep olan bölgeye radyofrekans iğnesi dediğimiz bir iğne ve bunun bağlı bulunduğu bir cihaz aracılığıyla radyofrekans akımı uygularız. Bu yöntemle sakıncalı değilse ağrıya sebep olan sinirleri yakar veya bu sinirlerin ağrı iletiminin engellenmesi şeklinde tanımlayabileceğimiz pulse radyofrekans tedavisini uygularız.Bu girişimsel yöntemler yaklaşık 30-45 dakika sürer, lokal (bölgesel) anestezi altında ve hasta hafif uyutularak (sedasyon) uygulanır. Bu nedenle hastalar ağrı ya da başka bir rahatsızlık kesinlikle hissetmezler. Enfeksiyondan korunmak amacıyla tüm işlemler, steril ameliyathane koşullarında yapılır. Girişimsel ağrı tedavisinde uygulanan yöntemlerin tümü görüntüleme yöntemlerinin kılavuzluğunda gerçekleştirilir.” dedi.
 

ALGOLOJİ KLİNİĞİ’NDE AĞRILARI DEĞERLEDİRİP TEDAVİ EDİLMESİNİ SAĞLIYORUZ

Dr. Meltem Kanar, “Elazığ’da  Fethi Sekin Şehir Hastanesi'nde bulunan Algoloji Kliniği'nde, çeşitli rahatsızlıklara bağlı olarak görülen ağrıların değerlendirilip tedavi edilmesini  sağladıklarını söyleyen Kanar “Kronik ağrıların tedavisinin yapıldığı klinikte bel ve boyun fıtığı olup ameliyat ile tedavisi planlanamayan hastalar, ameliyat geçirip ağrısı geçmeyenler , diz, omuz, yaygın kas ağrısı olup ilaç tedavisi ve fizik tedaviden fayda görmeyenlerle, diyabet hastalığına bağlı kronik ağrılar ile yaşayan hastaları tedavi etmekteyiz.Algoloji Kliniği’nde, ayrıca migren, küme, gerilim, nevralji gibi baş ağrıları, boyun ve kol ağrıları, bel ve bacak ağrıları, eklem ağrıları, fibromiyalji, zona, kanser ağrıları, periferik damar hastalığına bağlı ağrılar gibi ağrılı durumların tedavisinin yapıldığına da dikkat çeken Uzm. Dr. Kanar," Bazı girişimsel işlemlerimizi ameliyathane ortamında yapmaktayız. Ameliyathanelerimiz modern ekipman ve tıbbi cihazlar ile donatılmış, enfeksiyondan korunma anlamında en üst düzey güvenlik önlemlerine ve yapıya sahiptir. Bu sayede uyguladığımız girişimsel tedavi işlemlerini güven içerisinde yapabiliyoruz. Hastalarımıza poliklinikte yapabildiğimiz işlemler olduğu gibi bazı girişimsel işlemleri ameliyathane ortamında uyguluyoruz” dedi.
 

Algoloji Uzmanı Dr.Meltem Kanar, baş ağrılarına yönelik minimal invaziv girişimlerden oksipital sinir bloğu, sfenopalatin ganglion bloğu, trigeminal ganglion bloğu, diğer periferik sinir blokları, boyun ve bel ağrılarına yönelik epidural ve faset eklem enjeksiyonları ve sinir köklerine yönelik radyofrekans tedavileri, omuz, diz gibi eklemlere yönelik, eklem içi enjeksiyonlar ve sinir blokajları, eklem sinirlerine yönelik radyofrekans tedavileri, zona, periferik damar hastalıkları ve kanser ağrılarına yönelik sinir blokajları gibi işlemleri yapabildiklerini de vurguladı