Domates salçasının sofralara yolculuğu başladı

Kübra KABUKÇU/Elazığ'da gelenek haline gelen ve kış hazırlıkları arasında sayılan ev yapımı salça sezonu başladı. Salça sezonunun açılması ile birlikte Elazığ'ın merkez ve ilçelerinde bulunan  ev hanımları da pazarlarda salçalık domates almaya devam ediyor.

Domates salçasının sofralara yolculuğu başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ’da  kışlıklarını hazırlamaya başlayan kadınlar, ev yapımı salçaları için kazanlarının, tencerelerinin başına geçti. Süzgüden geçirilen ve tuzlanan domates sinilerle çatılara yerleştirildi, güneşlenmeye bırakıldı.Elazığ’da   Pazarlarda  salçalıklar satışa sunulurken, isteyenler makinelerde aldıkları domatesleri çektirebiliyorlar.

DOMATES SALÇASININ ZORLU MESAİSİ

Elazığ’a  özgü domates salçası için yoğun mesai harcayan maharetli eller, tarlalardan topladıkları domatesleri doğradıktan sonra sulanması için bir gün bekletiyor. Daha sonra filelere konulan domateslerin, erkeklerin de yardımıyla ezilerek suyu çıkarılıyor.

Büyük kazanlarda odun ateşinde kaynatılarak koyulaşan domates suyu, salçaya dönüştükten sonra kavanozlara konularak kış mevsimi için saklanıyor.Topladıkları patlıcan ve biber gibi sebzelerin içlerini çıkartıp ipe geçirerek evlerinin damlarına asan ev hanımları, böylelikle yazlık gıdaları bozulmadan kış aylarına da saklıyor.