''DOĞU ANADOLU 1. BİLİŞİM BULUŞMASI'' TAMAMLANDI
Kentteki bir otelde düzenlenen etkinliğin son gününde Türkiye'de bilişim sektöründe öne çıkan firmaların temsilcileri ''Bulut Bilişim ve B
Kentteki bir otelde düzenlenen etkinliğin son gününde Türkiye'de bilişim sektöründe öne çıkan firmaların temsilcileri ''Bulut Bilişim ve Büyük Veri'', ''Adli Bilişim ve Siber Güvenlik'', ''Dijitdigereşen Dünyada Bilgi Güvenliği'', ''Bilişim Hukuku'', ''Kamu Bakış Açısıyla Teşvik ve Destekler'' gibi bilişim sektörüyle alakalı çeşitli konularda katılımcılara sunumlar yapıldı.
Bilişim sektöründeki firmalar kurdukları stantlarda geliştirdikleri yazılımlar ve ürünler hakkında katılımcılara bilgi verdi.
''Geleceğin Teknolojileri ve İş Dünyası Çözümleri'' ana teması ve ''Bilişim her yerde'' sloganıyla ülkede bilişim sektöründe katma değer oluşturacak iş birliği, yatırım ve ortaklıkların oluşturulması hedeflenen etkinlik kapanış konuşmaları ile sona erdi.
Fırat Üniversitesi, Fırat Teknokent, Harput Ajans ve Nilda Ajans tarafından düzenlenen, Anadolu Ajansı'nın (AA) global iletişim ortağı olduğu bilişim buluşması gelecek yıllarda farklı illerde yapılacak.
Fırat salonunda gerçekleştirilen oturumda konuşan Anadolu Ajansı (AA) Depolama Sistemleri Takım Lideri Selimhan Dinçer, ''Bulut Bilişim ve Büyük Veri'' kullanımının kurum içerisindeki uygulamalarını anlattı.
Ajans olarak 35 ülkede ofis ve 86 ülkede temsilcilikleri bulunduğunu anımsatan Dinçer, dünyanın her yerinden Ankara'daki veri merkezine data geldiğini ve toplam 2 petabyte'lık veri yönettiklerini belirtti.
Bu verileri saklamak, korumak ve depolamak için bilişim sektöründe yer alan firmalara ihtiyaç duyduklarını aktaran Dinçer, şöyle devam etti:''Bu bilişim bize ne sağlar? Esneklik ve verimlilik sağlar. Örneğin kendi veri merkezinizde bir altyapı çalışması yapmak istiyorsunuz, bunlar genelde çok uzun sürer ve bu süre tolere edebileceğiniz bir süre değildir. Siz kendi veri merkezinizde çalışmanızı yaparken hiç kesinti olmadan Bulut'tan hizmet vermeye devam edebilirsiniz ve son kullanıcı bunu hmez. Böylece size esneklik ve verimlilik sağlamış olur. Verilerinizin aynısını Bulut'a da replike ettiğinizden dolayı otomatikman kurmuş oluyorsunuz.''
Bu hizmetin sağlanmasında daha çok yerli yazılımlar, donanımlar ve firmalarla çalışmaya gayret gösterdiklerini vurgulayan Dinçer, bu noktada özel bir Ar-Ge şirketi ile teknoloji ve depolama ünitesi geliştirilmesi için protokol imzaladıklarını söyledi.
‘’BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI AR-GE FİRMALARINA TEŞVİK VERİYOR''
NoviCor Genel Müdürü Elif İşgör firma olarak stratejik Ar-Ge planlama, ulusal ve uluslararası fonlara yönelik proje hazırlama, proje finansmanı gibi konularda hizmet verdiklerini belirtti.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının belli kriterlere uyan Ar-Ge firmalarına önemli teşvikler sunduğuna dikkati çeken İşgör, şöyle konuştu:''Bu teşvikler neredeyse firmanın personel maliyetlerini bir senede yüzde 20 oranında azaltacak nitelikte ve dolayısıyla çok çekici teşvikler. Kamu ne yapıyor? Bu teşvikleri dağıtmış olmak için dağıtmıyor, karşılığında firmalardan beklentisi var. İlk şartı ne? Akademi-sanayi işbirliği. Firmaya diyor ki 'Ben sana bu belgeyi veriyorum ancak süresi bir sene. Bir sene sonra gelip bakacağım, sen en az iki üniversiteyle çalışmış mısın, en az ek sayıdaki personelini yüksek lisansa, doktoraya başlatmış mısın?' Dolayısıyla bu birçok kişi için Ar-Ge merkezlerinin hem iş bulma noktasında hem yüksek lisans ve doktorasını yapabileceği bir iş bulma noktasında büyük bir kaynak. Bakanlık Ar-Ge merkezlerini değerlendirmeye tabi tuttuğu için bunlar sorgulanıyor."