Doç. Dr. Murat Baykara: Mr Öncesinde Sağlık Personeli Hastadan Bilgi Almalı

Fırat Üniversitesi Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Baykara, tarafından yüksek manyetik alanlara giriş kuralları eğitimi verildi.

Doç. Dr. Murat Baykara: Mr Öncesinde Sağlık Personeli Hastadan Bilgi Almalı

Doç. Dr. Murat Baykara, MRG’de kullanılan manyetik alan ve RF dalgalarının biyomedikal implantlar, yardımcı cihazlar ve manyetik özellik taşıyan diğer maddeler ile etkileşimlerinin istenmeyen durumlara yol açabildiğini, Manyetik alanın ferromanyetik materyalleri hareket ettirdiğini, elektronik donanım ile etkileşime girerek manyetik özellikli cihazların çalışmasını bozduğunu ifade etti.

Doç. Dr. Baykara, Özellikle vücudunda metal protez bulunan hastalarda MRG cihazı mıknatısının, bu protezleri yerinden oynattığını, Bu tip hastalara; kalp pili olanlar, beyin ameliyatı ile beyin damarlarına klips takılmış olanların örnek olarak gösterilebileceğinin altını çizdi. 


Doç. Dr. Baykara, Bu tür tehlikelerin  MRG öncesinde bilinmesi ve kontrol altına alınması gerektiğini, sağlık personeli tarafından daha önceden hastaya takılmış tüm cihazlar hakkında hasta ve yakınlarından bilgi alınması gerektiğinin önemine değindi.

Fırat Üniversitesi Hastanesi 10. Kat konferans salonunda düzenlenen eğitime çok sayıda sağlık personeli katıldı.