Doç. Dr. Ayşe sağmak tartar 'kuduz vakalarında aşı çok önemli'

Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Sağmak Tartar, kuduz hastalığı hakkında bilgiler verdi.

Doç. Dr. Ayşe sağmak tartar 'kuduz vakalarında aşı çok önemli'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Doç. Dr. Ayşe Sağmak Tartar, dünya kuduz gününün ilk kuduz aşısını gerçekleştiren Louis Pasteur ‘un ölüm tarihi olarak belirlendiğini ifade etti.

Hastalık hakkında detaylı bilgilendirmeler yapan Doç. Dr. Ayşe Sağmak Tartar, kuduzun insanda ve birçok memeli hayvanda ölümcül seyreden bir hastalık olduğunu, kurt, tilki ve çakalın en yüksek risk grubuna sahip hayvanlar olduğunu, köpek temasının ise orta risk grubuna girdiğini, ayrıca kedi, rakun köpeği, kokarca gibi hayvanlarda hastalığın ısırık veya tırmalama ile insanlara bulaşabildiğini söyledi.

Doç. Dr. Ayşe sağmak tartar 'kuduz vakalarında aşı çok önemli'

Doç. Dr. Sağmak Tartar, kuduz hastalığının aşılama ile önlenebilir bir hastalık olduğunu, kuduz şüpheli temaslarda yaranın hemen basınçlı su ve sabun ile yıkanması gerektiğini, kişinin aşı ve İmmünoglobin açısından değerlendirilmek üzere bir sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini ifade ederek hastalık geliştikten sonra etkili bir tedavisinin olmadığını ve kuduz semptomlarının gelişmesi durumunda ölümün kaçınılmaz olabileceğini sözlerine ekledi.