Diş Fırçalama Alışkanlığı Ramazan Ayında İhmal Edilmemeli
Sağlıklı dişlere sahip olmanın yolunun düzenli bir bakımdan geçtiğini biliyoruz
Sağlıklı dişlere sahip olmanın yolunun düzenli bir bakımdan geçtiğini biliyoruz. Fakat Düzenli bakımın yanında diş sağlığımızı olumsuz etkileyecek gıdaların neler olduğunu da biliyoruz, peki bu gıdaları tüketmekten vazgeçiyor muyuz? Elbette hayır. Özellikle içinde bulunduğumuz ramazan ayında sıcak hava koşulları ve uzun saat açlık süresini düşününce asitli içecek ve tatlıların tüketiminin ne boyutta olacağını tahmin etmek zor değil. Ardından gelecek olan bayram içinde aynı durum söz konusu.
Ağız ve diş sağlığının, sadece belli dönemlerde dikkat edilecek bir rutin olmadığını vurgulayan Uzm. Dr. Yılmaz: “ Dişler mutlaka günde 2 kez fırçalanması gerektiğini diş hekimleri sık sık ifade ediyor. Fırçalamaktan ziyade ‘etkili’ bir şekilde fırçalamak önemli. Bize gelen hastalarımızın çoğu arka dişleri fırçalamamaktan kaynaklanan sıkıntılar için geliyor. Bu sıkıntıların başlıca sebebi dental plak. Bu plak milyonlarca mikroorganizma içeriyor. Çürük başlangıcı genelde bu şekilde meydana geliyor. Günde 2 kez dişleri fırçalayıp bu plağı önlememiz gerekiyor aksi takdirde plak patolojik bir boyutta kazanıyor.
Yemekten En Az Yarım Saat Sonra Dişler Fırçalanmalı
Yemekten sonra diş fırçalamak için en az yarım saat beklemek gerekiyor. Çünkü ağız içerisindeki ph dengesinin tükürükle tamponlanabilmesi için belli bir süre geçmesi gerekiyor. Asitli içecek tüketiminden hemen sonrada diş fırçalamamak gerekir. Tükürüğün, ağız ortamını tamponlayarak ph seviyesini dengelemesi gerekiyor. Asidik ortamda diş fırçalanırsa diş minesine zarar veriyor. Asitli içecek tüketimi pek sağlıklı değil, her şeyin fazlası zarar.
Çocuklara Şeker, Belli Bir Düzenle Verilmeli
İşlenmiş rafine gıdalarda ağız sağlığı için oldukça zararlı. Özellikle çocukların aşırı tükettiği yapışkan şekerler tüketen çocukların dişleri, çürüğe daha yatkındır. Zararı aza indirgemek adına belli bir düzenle çocuklar şeker yiyebilir. Çocuklar gün boyunca düzensiz bir şekilde şeker tüketmeleri yerine yemeklerden sonra şeker verilmesi ph dengesinin korunmasına da yardımcı olur. Tüketilen şeker sayısından çok ne zaman ve nasıl bir düzenle verildiği önemli. Çocuklar için böyle bir yol izlenebilir. Yetişkinler içinde burum böyledir. Günümüzde şekerli ve rafine gıdaların önüne geçmek engellenebilir bir durum değil. Günümüzde tamamen doğal beslenen kişiler nadir bulunur.
İftarda Ve Sahurda Dişlerimizi Etkin Bir Şekilde Fırçalamalıyız
Süt ve süt ürünleri tüketen bir toplumuz. Zengin bir mutfağımız var. Oruç tutarken uzun saatler aç kalmanın vermiş olduğu olumsuz bir yönü ağız kuruluğu. Bu da tükürüğün yıkayıcı, tamponlayıcı etkisinden mahrum kalmak demektir. Bu nedenle hem iftarda hem de sahurda dişlerimizi etkin bir şekilde fırçalamalıyız. Tabi sadece ramazan ayında değil tüm yıl boyunca ağız sağlımıza dikkat etmemiz gerekiyor. Ramazan ayında diş problemi yaşamamak adına ramazan öncesi şikâyeti olanların tedavilerini yaptırmaları sağlıklı bir şekilde ramazanı geçirmelerini sağlar. Sorunu çözmek yerine başlangıcında engellemek daha önemli. Bekletilen bazı sıkıntılı dişler, ramazanda problem yaratabilir.
Karbonhidratlar, çürüğe yatkınlığı arttırır. Mikroorganizmalar içinde bir besin maddesidir. Sık sık şeker ve karbonhidrat tüketimi yerine aralıklarla tüketmek ağız sağlığının idamesi açısından daha faydalıdır.