Diş eti hastalığı olan kişiler ilerde Alzheimer'e yakalanabilir
Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar, Alzheimer hastalığı ile diş eti hastalıkları arasında dikkat çekici bir bağlantı olduğunu ortaya koyuyor.
Bu konuda Hakimiyet Haber’e özel açıklamalarda bulunan Diş Hekimi Pınar Ardıçoğlu, ağız sağlığının yalnızca dişler için değil, beyin sağlığı açısından da büyük önem taşıdığını vurguladı.
“ALZHEİMER ARTIK BULAŞICI BİR HASTALIK OLABİLİR”
Diş Hekimi Pınar Ardıçoğlu, uzun süreli takip gerektiren araştırmalarda diş eti hastalığı olan bireylerin ileride Alzheimer’a yakalanma riskinin daha yüksek olduğunun ortaya konduğunu belirtti. Ardıçoğlu, periodontal hastalıkların; dişi saran diş eti, bağ dokuları ve kemiğin enfeksiyonuna dayandığını, bu hastalıkların diş eti çekilmesi, kanama, ağız kokusu ve ileri evrelerde diş kaybına yol açtığını ifade etti.
“Porphyromonas gingivalis adlı bakterinin kronik periodontitlere neden olduğunu uzun süredir biliyoruz,” diyen Ardıçoğlu, son çalışmaların bu bakterinin Alzheimer hastalarının beyinlerinde de bulunduğunu gösterdiğini aktardı. Fareler üzerinde yapılan deneylerde, bu bakterinin beyinde yerleştiği ve Alzheimer ile ilişkili amiloid beta proteininin yayılımını artırdığı gözlemlendi.
Aynı bakterinin toksin enzimlerinin, henüz Alzheimer teşhisi almamış ancak nörolojik değişimler gösteren bireylerde de tespit edildiğini söyleyen Ardıçoğlu, “Bu bulgular, Alzheimer’ın belirtileri ortaya çıkmadan yıllar önce başladığını gösteriyor” dedi.
Diş Hekimi Ardıçoğlu ayrıca, bazı ilaç firmalarının porphyromonas gingivalis enfeksiyonunu ve bakterinin neden olduğu toksinleri azaltacak ilaçlar üzerinde çalıştığını belirtti. Bu ilaçların hayvan deneylerinde olumlu sonuçlar verdiğini ifade ederek, “Yıllardır yeni bir tedavi yöntemi geliştirilmemiş olan Alzheimer hastalığı için bu gelişmeler umut vadediyor” dedi.
Tüm bu gelişmelerin ağız sağlığı ile beyin sağlığı arasındaki ilişkiyi daha da önemli hale getirdiğini vurgulayan Pınar Ardıçoğlu, “Alzheimer tedavisinde henüz net sonuçlar alınmamış olabilir, ancak diş eti hastalıklarından korunmak, uzun vadede beyin sağlığımızı da korumak anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.