Diş ağrısına dikkat

Trigeminal Nevraljinin genellikle hastalığın başlangıcında diş ağrısıyla karıştırıldığını söyleyen Op. Dr. Halil İbrahim Sun tedavi edilmediğinde aşırı ağrıya neden olarak hayat kalitesini çok olumsuz etkilediğini belirtti.

Diş ağrısına dikkat
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Halk arasında aşırı ağrıya neden olması nedeniyle ‘Delirten hastalık’ adıyla bilinen Trigeminal Nevralji hakkında açıklamalarda bulunan Medicana Bahçelievler Hastanesi Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Halil İbrahim Sun, Trigeminal Nevraljinin genellikle hastalığın başlangıcında diş ağrısıyla karıştırıldığını ve tedavi edilmediğinde aşırı ağrıya neden olarak hayat kalitesini çok olumsuz etkilediğini söyledi.


“Diş ağrısıyla karıştırıp dişini çektirenler olabiliyor”
Op. Dr. Sun, hastalığın belirtileri hakkında şunları söyledi:
“Genellikle 30 yaş üstünde görülen, yüzde elektrik çarpması tarzında, kısa süreli, tekrarlayıcı ağrılarla karakterize bir hastalıktır. Diş ağrısı ile çok karıştırılıp, birçok dişini çektirip hala ağrısı geçmediğinden yakınan hastalar, bu hastalığı tariflerken, kendilerini bulurlar. Dünyada her 100 bin kişiden 5’inde bu hastalığa rastlanmaktadır. Kadınlarda yaklaşık 2 kat daha fazla görülüyor.”


“Delirten Hastalık” neden ortaya çıkar?
Op. Dr. Halil İbrahim Sun, “Hastalığın ana sebebi trigeminal sinirin çeşitli nedenlerle basıya uğramasıdır. Beyinde 12 çift sinir bulunmaktadır. 5. Sinir olarak tanımlanan bu Trigeminal Sinirdir. 3 dalı vardır. 1. dal alın bölgesine, 2. dal yanak bölgesine, 3. dal ise çene bölgesine gider. Bu dallar tek tek veya çoklu olarak etkilenebilirler. Bunun dışında tümörler, enfeksiyonlar, kistler, kemik anomalileri de Trigeminal Nevraljiye sebep olabilirler. Beyincik damarının sinire bası yapması ise en sık görülen sebebidir. Ağrı tipi elektrik çarpması tarzda ise, kısa ve sık şekildeyse ve diş fırçalama gibi tetikleyici faktörler varsa, ağrı noktası trigeminal sinirin yayıldığı yüz bölgesinde ise Trigeminal nevralji tanısı konulabilir.”
Trigeminal Nevraljide tedavi yöntemleri nelerdir?
“Tedavi altta yatan sebebe göre yapılmaya başlanmalıdır” diyen Op. Dr. Sun, “Yukarıdaki sebepler yoksa, öncelikle ilaç tedavisi yapılmalıdır. İlaç kullanmaya rağmen ağrılar geçmiyorsa, perkütan trigeminal sinir bloğu, seçilecek yöntemlerden biridir. Bir diğeri ise Açık cerrahidir.
Radyofrekans ile sinir bloğu yapılması, ameliyathane koşullarında hafif sedasyon eşliğinde yapılmakta olup, ağrılı bir işlem değildir. Hastanın 1 gün hastanede yatması yeterlidir. Herhangi bir kesi veya dikiş bulunmamaktadır” diye belirtti.


“89 yaşında 25 yıldır Trigeminal Nevralji hastalığı vardı”
25 yıldır ileri evre Trigeminal Nevralji ile sorunlar yaşayan bir hastayı tedavi ettiğini aktaran Op. Dr. Halil İbrahim Sun, hastanın tedaviden 2-3 saat sonra hiçbir şikayetinin kalmadığını belirterek şunları söyledi: “89 yaşındaki ŞD, yaklaşık 25 yıldır, yüzünde elektrik çarpması şeklinde ağrı olması şikâyetiyle başvurdu. Ağzında hiç diş bulunmuyordu. Medikal tedaviye yanıt alamamıştı. Hastanemizde kendisine Perkütan Trigeminal Sinir Bloğu için radyofrekans ile termokoagülasyon uyguladık. Tedaviden 2-3 saat sonra şikâyetlerinin kalmadığını iletti. Hayat kalitesini çok olumsuz etkileyen bu hastalıktan şüphelenen herkesin Beyin ve Sinir hastalıklarına muayene olmasını öneriyorum.”