Dinç: 'Biz Krizi Yaşıyorsak Diğer Esnaf Bitmiş Demektir'

Elazığ'da kahvehane ve çayevleri için toptan malzeme satan esnaf Fırat Dinç, hiçbir ekonomik krizin kendileri etkilemediğini aksine kendilerinin krizlerde daha çok iş yaptığını belirterek şu anki ortamın normal bir ekonomik krizden daha kötü olduğunu kaydetti.

Dinç: 'Biz Krizi Yaşıyorsak Diğer Esnaf Bitmiş Demektir'

Hayat pahalılığı ve ekonomideki durgunluk toplumun her kesiminde hissedilirken   Elazığ’da kahvehane ve çayevlerine yıllardır toptan malzeme satan esnaflardan Fırat Dinç’in kendi işleriyle piyasayı değerlendirmesi esnafın nasıl zor günler geçirdiğini gözler önüne seriyor. Dinç gazetemize özel yapmış olduğu açıklamada “Sektörde biz kriz esnafıyız. Ekonomik krizlerde biz iş yaparız.  Kriz ortamlarında işsizlik olur ve zaman geçirmek için birçok kişi çayevleri ve kahvehanelere gider.  Şu an ki ortamda biz yeterince iş yapamıyorsak diğer esnaflar kökten bitmiş demektir.  Yaz dolayısıyla kahvehanelerin işleri düşer ama bu farklı bir şey.  Vatandaşlar için lokantada yemek yemek, çayevinde oturup arkadaşlarına çay söylemek lüks oldu.  Söylediklerimi abartı bulanlar akşam üstü bir mahalle fırına uğrasınlar. Eskiden evlerin lahmacun tepsilerinden fırınlarda geçilmezdi.  Şu an tek tük yemek tepsisi ya var ya yok.  Bu insanların ne halde olduğunu bence göstergesidir” diye konuştu. 

Dinç: 'Biz Krizi Yaşıyorsak Diğer Esnaf Bitmiş Demektir'

ESNAF KREDİLERİNDE KİMSE SAMİMİ DEĞİLDİ

Geçtiğimiz mayıs ayında Halkbank tarafından esnaflar tarafından kredi kefalet kooperatiflerinden çekilen kredilerde faiz oranlarının güncellenmesine tepki gösteren   Dinç “Depremde yaşananlara bakıyorum da Osmaniye ilinin deprem bölgesinden sayılıp bu güncellemeden muaf tutulması ve Elazığ’ın buna dahil edilmemesi bana göre ilimize yapılmış bir hakarettir.  Elazığlı siyasilerin, esnaf oda başkanlarının faiz kararıyla çabası sadece günü kurtarmaya yönelik çabalar olarak görüyorum.  Bence daha ciddi görüşmeler yapılsa bugün bu mağduriyet yaşanmazdı.  Faizler dahil 400 bin TL’ye kredi çekmiştim. Kredim 500 bin lira oldu. O günkü şartlarda özel bir bankadan kredi çekecekken esnaf kefalet kooperatifinden çektim. O gün kâr ettim ama; bugünkü şartlarda çok zarar ettik” diye konuştu.