Dikkat icralık olabilirsiniz!

Milyonlarca vatandaş, geçtiğimiz günlerde Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarıyla ilgili gelen SMS bildirimleri üzerine harekete geçti

Dikkat icralık olabilirsiniz!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

E-devlet sistemine giren vatandaşlar, karşılarına çıkan borç miktarlarıyla ne yapmaları gerektiğini sorguluyor. GSS prim borcunun ödenmemesi durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından icra ve haciz gibi yasal işlemler başlatılabiliyor. 

GSS PRİM BORCU NASIL ÖĞRENİLİR?

GSS prim borcunuz olup olmadığını öğrenmek için en doğru ve güvenilir yol, e-devlet üzerinden sorgulama yapmak. E-devlete giriş yaptıktan sonra “GSS Sorgulama” sayfasına giderek tescil ve borç durumunuzu kolaylıkla görüntüleyebilirsiniz.

2024 yılı itibarıyla GSS prim borcu aylık 600 lira 8 kuruş olarak belirlenmiş durumda. E-devlet sistemine giriş yaptığınızda ana borcun yanında bir de gecikme zammı olarak bilinen faiz tutarını görebilirsiniz. Genel sağlık sigortası primi, asgari ücrete göre belirlenmekte olup, geliri brüt asgari ücretin üçte birinin üzerinde olan vatandaşlar bu primi ödemekle yükümlü. 2024 yılı için belirlenen prim tutarı, brüt asgari ücretin yüzde 3’üne denk geliyor.

GSS PRİM BORCU NASIL ÖDENİR?

GSS prim borcunuzu ödemenin en güvenli yolu e-devlet üzerinden gerçekleştirilmekte. Sisteme giriş yaptıktan sonra kredi kartı ile borcunuzu ödeyebilir veya bankamatik, internet bankacılığı ya da mobil bankacılık kanallarından “SGK Ödemeleri” kısmına girerek ödeme yapabilirsiniz.

GSS PRİM BORCUNA İTİRAZ EDİLEBİLİR Mİ?

Tebliğ edilen GSS borcuna itiraz etmek mümkün. Borç tebliğ edildikten sonraki 15 gün içinde İdari Para Cezası İtiraz Komisyonu’na dilekçe vererek veya taahhütlü posta yoluyla itiraz edilebilir. Bu itiraz süreci, SGK’nın işlem yapmasını geçici olarak durdurur.

SGK, kamu alacakları için belirli bir prosedürü izlemektedir. Öncelikle borçlu kişiye bir ödeme emri gönderilir. Ödeme emrinin tebliğ edilmesinden itibaren 7 gün içinde borç ödenmezse, SGK icra memurları aracılığıyla haciz işlemlerini başlatabilir.

Geçtiğimiz yıllarda çıkarılan yapılandırma kanunuyla 2.000 liranın altındaki borçlar silinmişti. Çalışmayan veya düşük gelire sahip kişilerden oluşan GSS prim borçluları, yeni bir yapılandırma veya af düzenlemesi beklentisi içerisine girmiş durumda.

KİMLER GSS PRİM BORCU ÖDEMEZ?

Evlenene kadar ailelerinin bakımında olan kadınlar ve öğrenciler, GSS prim borcundan muaf tutulmaktadır. Ayrıca, gelir testi sonucuna göre aile içindeki kişi başına düşen gelirin belirli bir seviyenin altında olması halinde, prim ödemesi devlet tarafından karşılanmaktadır.