DEVA ve Gelecek Partisi birleşiyor mu? Net açıklama geldi

DEVA Partisi ve Gelecek Partisi arasındaki birleşme görüşmeleri net bir sonuca ulaşmamış olup, iki taraf da çalışmaların durduğunu açıkladı

DEVA ve Gelecek Partisi birleşiyor mu? Net açıklama geldi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partilerinin birleşme görüşmeleri hakkında TBMM'nin yeni yasama yılının açılış resepsiyonunda açıklamalarda bulunarak, "Birlikte olma isteği var ama henüz kesinleşmiş bir durum yok" demişlerdi.

12 Ekim Cumartesi günü partisinin 2. Büyük Olağan Kongresi'nde konuşan Ali Babacan, “Yeni bir yol inşa etmek artık bir seçenek değil, bir zorunluluk” derken, birleşme görüşmelerinin son aşamaya geldiği belirtildi.

Euronews Türkçe’den Ramazan Dengiz'in haberine göre, Gelecek Partisi'nden bazı yetkililer, isimlerinin gizli kalması kaydıyla birleşme görüşmeleri hakkında bilgi verdi. Parti üst düzeyinden bir kaynak, “Şu anda birleşme ile ilgili devam eden bir çalışma yok” dedi. Başka bir yetkili ise DEVA Partisi ile birleşme görüşmelerine katıldığını belirterek, “AK Parti döneminden tanıdığımız arkadaşlarla bir araya geldik ancak yine başarılı olamadık” dedi.

Başka bir kaynak ise, iki genel başkanın ortaya koydukları iddialarla bu süreci devam ettirdiklerini ifade etti.

Saadet Grubu çatısı altında Gelecek Partisi’ni temsil eden bir başka siyasetçi, "İki partinin görüşmelerinden sonra birleşme çalışmaları askıya alındı" dedi. Saadet Grubu, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi'nin 2023 yılında kurduğu, TBMM'de 20 milletvekilinden oluşan altıncı büyük grup olarak biliniyor.

Bir başka Gelecek Partili milletvekili ise, genel seçimlere daha çok zaman olduğunu ve acil bir karar verilmesine gerek olmadığını belirtti.

Gelecek Partisi ve DEVA Partisi arasındaki görüşmeler yaz aylarında heyetler düzeyinde başlamış, Eylül 2024'e gelindiğinde liderler seviyesine taşınmıştı. Ahmet Davutoğlu, 19 Eylül’de Ali Babacan ile bir araya gelerek dört saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmede, birleşme çalışmalarının sürdürülmesi konusunda ortak bir görüşe varıldığı kaydedildi.

İki parti, 14 Mayıs 2023 genel seçimlerinden sonra Meclis'te ortak bir grup oluşturmayı hedeflemiş ancak bu görüşmeler başarısız olmuş ve Gelecek Partisi, Millet İttifakı ortağı Saadet Partisi ile Meclis'in altıncı grubunu kurmuştu.

DEVA Partisi'nin kongresinde konuşan Babacan, “Ülkesini seven herkes için yeni bir yol inşa etmek artık bir zorunluluktur. Tarihimiz boyunca, mevcut yollar tıkandığında bu ülkenin evlatları yeni yollar açmıştır” şeklinde açıklamada bulundu.

Birleşmenin DEVA Partisi kongresi öncesinde tamamlanacağına dair iddialar gündeme gelmiş, ancak beklenen birleşme gerçekleşmemişti.