Depreme Hazır mıyız?

Hepimizin bildiği bir gerçek var ki o da ülkemizin bir deprem bölgesine yer aldığıdır. Geçmişte şiddetli depremler yaşadık ve oldukça fazla can kaybımız oldu.

Depreme Hazır mıyız?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bunun en büyük örneği ise 24 Ocak 2020 tarihinde 6.8 şiddetin de yaşadığımız depremdi. Canlarımızı kaybettik, Binlerce insan evlerinden oldu ve yüreklerimizdeki ateş halen sönmedi.
Depremin nerde ve ne zaman olacağını bilmek çok zor. Ama her zaman olacakmış gibi davranmak ve ona göre önlemlerimizi almak gerekiyor. Bunun için de her zaman devletimizin ilgili kurumlarının eğitimli ve bilgili olması şart. 

Özellikle deprem bölgesi olan dünyadaki birçok ülke tatbikatlara büyük önem vermiş ve deprem anında neler yapılacağını düzenli olarak yaptıkları eğitimler ile halkımız ile paylaşmıştır. Ülkemizde son yıllarda deprem tatbikatlarına önem vermeye başladı ve ilgili kurumlar olan UMKE, AFAD, İtfaiye ve Sağlık ekipleri önemli eğitimlerden geçiyor.

Hâkimiyet Gazetesi olarak bu tür eğitimlerin önemli olduğunu geçtiğimiz aylarda dile getirmiş ve tatbikatların devamlı olarak yapılmasını önemli bulmuştuk.

Bu kapsam da geçtiğimiz gün Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi'nde, UMKE, AFAD, ilk yardım ve itfaiye ekiplerinin katılımıyla gerçeği aratmayan deprem ve yangın tatbikatı gerçekleştirildi.
24 Ocak 2020’de yaşanan 6.8 büyüklüğündeki depremin yükünü kaldıran Fethi Sekin Şehir Hastanesi’nde deprem ve yangın tatbikatı yapıldı. Tatbikata, Ulusal Medical Kurtarma Ekibi (UMKE), Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü (AFAD), itfaiye ve sağlık ekipleri ile hastane çalışanları katıldı. Yaklaşık 5 ay süren çalışmalar sonucu gerçekleştirilen tatbikatta senaryo gereği 6.8 şiddetinde deprem sonrasında hastane hasar gördü. Hastane personeli hastaları hızla tahliye etmeye çalışırken, hastane yöneticisi de 'Olay Yönetim Ekibi'ni acil toplanma noktasına çağırdı. Büyük kargaşa yaşanan hastanenin 1'nci katında senaryo gereği yangın çıktı. Hastaneye AFAD, UMKE ve itfaiye ekipleri yönlendirildi. İtfaiye ekipleri yangını söndürürken, kurtarma ekipleri yoğun bakım bölümünde yeni tedavi gören hastaları kurtararak tahliyeyi gerçekleştirdi. 

Tatbikatı bizler de izledik ve oldukça başarılı bulduk. Allah bir daha şehrimize ve ülkemize böyle afetler yaşatmasın ama her zaman tedbirli olmakta fayda var. Kurumların eğitimlerinin yanı sıra ilgili kurumlarında vatandaşlarımız ile düzenli olarak toplantılar yapmasını ve eğitim vererek depreme hazırlıklı olmamız yönünde bilgilendirmesini istiyoruz.