Depremden Çok Ders Çıkardık
Türkiye, geçen yıl şubat ayında 'asrın felaketi' olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli Elazığ dahil 11 ili etkileyen depremlerin acısıyla sarsıldı. Depremlerin üzerinden bir yıl geçmesi nedeniyle ilimizde anma ve değerlendirme toplantıları ile siyasi parti yetkilileri çeşitli ziyaretler gerçekleştirdi.
Türkiye, geçen yıl şubat ayında "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli Elazığ dahil 11 ili etkileyen depremlerin acısıyla sarsıldı. 14 milyon vatandaşı doğrudan etkileyen depremin üzerinden tam bir yıl geçti.
53 BİN 537 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de 7,7 büyüklüğünde, Elbistan ilçesinde ise saat 13.24'te 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Kahramanmaraş'ın yanı sıra Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Malatya ve Elazığ'ı vuran asrın felaketinde 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti, 107 bin 213 kişi yaralandı.
ELAZIĞ UNUTMADI, UNUTTURMADI
"Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli Elazığ dahil 11 ili etkileyen depremlerin üzerinden bir yıl geçmesi nedeniyle ilimizde anma ve değerlendirme toplantıları ile çeşitli programlar düzenlendi. AFAD binasında gerçekleştirilen programda, Elazığ Valisi Ömer Toraman, depremin yıl dönümünde yapılanlar hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
VALİ TORAMAN: “YÜCE ALLAH ELAZIĞ’I İKİ DEPREMDE DE KORUDU”
Elazığ’ın deprem anında büyük bir yıkıma uğramadığını fakat ciddi manada ağır hasar aldığını belirten Elazığ Valisi Ömer Toraman, “İl genelinde 11 bine yakın binanın ağır hasarlı olduğu rapor edildi. Bu aslında diğer illerdeki büyük yıkımlar nedeniyle düşük bir rakam olarak gözükebilir ama tek başına değerlendirdiğimizde çok büyük bir hasara tekabül ediyor. 2020 depreminde Elazığ’da yaklaşık 19 bin bina ağır hasar almıştı. Demek ki 2020 depremlerinin neredeyse yarısından fazlasına ulaşan bir oranla binalarımızda ağır hasar tespit edildi. Bunların yüzde 90’ının yığma bina yüzde 10’u ise betonarme yapılardır. Bu bize şunu gösteriyor yıkılan binalar yapım tarihiyle eski yapılar. Depreme karşı dirençli yapı stoku oluşturmadığımız sürece depremde bu yapıların yıkımıyla veya ağır hasar almasıyla karşılaşmaya devam edeceğiz.” dedi.
2023 DEPREMİNE DAHA DİRENÇLİ BİR VİLAYET OLARAK GİRMENİN AVANTAJINI YAŞADIK
Vali Toraman sözlerine şöyle devam etti:“ Elazığ 2020 depreminden sonra yaklaşık 19 bin, 2023 depremlerinde ise 11 bin olmak üzere yaklaşık 30 bin riskli binayı bertaraf etti. 2020 depremi 2023 depremlerinde yıkımı azalttığı düşünüyoruz. Yüce Allah Elazığ’ı iki depremde de korudu. 2020 depreminden sonra devletimizin ve milletimizin bütün afetlerden sonra olduğu gibi seferber olması Elazığ’a diğer vilayetlerden destek gelmesi özellikle İçişleri Bakanlığı ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olmak üzere bakanlıklarımızın ilgisi ve yürütülen faaliyetler neticesinde 2023 depremine daha dirençli bir vilayet olarak girmenin avantajını yaşadık” dedi.
DEPREMDE HAYATINI KAYBEDENLER İÇİN MEVLİD-İ ŞERİF
Elazığ’da depremin yıl dönümünde kentteki camilerde depremde hayatını kaybeden vatandaşlar için sabah namazının ardından Mevlid-i şerif okundu.
ÜSTÜNDAĞ:“ALLAH, VATANIMIZI FELAKETLERDEN KORUSUN”
İl Müftüsü İrfan Üstündağ “Deprem ve biz” konulu sohbetinden sonra depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımız için il genelinde okunan hatimlerin duasını yaptı.
PROF.DR.GÖKTAŞ: DEPREMLERLE YÜZLEŞMEK VE YAŞAMAK DURUMUNDAYIZ”
Depremin yıl dönümü çerçevesinde Fırat Üniversitesi tarafından da anma programı düzenlendi.
Rektör Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, "Ülke olarak depremlerden ziyade, depremlerden önce mevzuatlara uymamız gerektiği sonucu ortaya çıkıyor. Gerçekten çok güçlü bir ülkede yaşıyoruz. Bu depremde de hepimiz gördüğü gibi biz millet olarak çok kolay bir şekilde kenetleniyoruz. Yaralarımızı hep birlikte sarabiliyoruz. Bu bağlamda da üniversitemiz deprem sonrasında tüm akademik personel ve öğrencilerimiz, 1 ay boyunca kenetlenerek en yakın illere katkıda bulundu. Biz her zaman depremlerle yüzleşmek zorunda ve yaşamak durumundayız. Ancak bizim muhakkak bilim ışığında, bilimsel gerçekleri dikkate alarak bundan sonraki hayatımızı ona göre şekillendirmemiz gerekiyor.Yapmış olduğumuz konutları bilimsel verileri dikkate alarak inşa etmemiz gerektiği bir gerçektir” diye konuştu.
CHP HEYETİ ELAZIĞ’DA
6 Şubat depremlerinin birinci yıldönümünde anlamlı bir faaliyet de CHP tarafından yapıldı. Parti genel merkezi tarafından görevlendirilen CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, Antalya Milletvekili Mustafa Erdem, Bursa Milletvekilleri Kayıhan Pala, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Hasan Öztürk ve Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez Elazığ’a gelerek deprem sonrası yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Heyete CHP Elazığ Belediye Başkan Adayı Av. Coşkun Çağlar Duran’da eşlik ederken heyet, Atatürk lisesi, Fevzi Çakmak Cemevi, Yıldızbağları Cemevi, Ankara Ortaokulu, Karşıyaka ve Güneykent toplu konut alanları ile 15 Temmuz sergi alanı ve inşaatı devam eden ve İBB tarafından yapılan Gazi Endüstri Meslek lisesi alanları ziyaret edildi.
“OKULLAR TAMAMLANIYOR”
Yapılan ziyaretler ve temaslar kapsamında İstanbul, Ankara ve İzmir Büyükşehir Belediyelerinin Elazığ’da yapmış olduğu okullarla ilgili bilgilendirmede bulunan CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol: “2020 yılında büyük bir deprem yaşadık. Deprem sonrası eğitime katkı vermek adına 3 büyükşehir belediyemiz Elazığ’da okul yaptırma kararı aldı. Eski ismi Yıldızbağları Ortaokulu olan şuan yapmış olduğumuz yeni adı ile Ankara Ortaokulu adı diye geçen okulumuz bitti. 31 Mart tarihi itibariyle teslim edilecek. Daha sonra Milli Eğitim’e devredilecek. Eğitime çok büyük katkı verdik. Buradan üç büyükşehir belediye başkanlarımız olan Ekrem İmamoğlu, Tunç Soyer ve Mansur Yavaş’a çok teşekkür ediyorum. Bu okullar Elazığ’da sosyal belediyeciliğin neler yapabilecek konusunda bir çalışma oldu. Elazığ’da bir belediyemiz yok. Buna rağmen belediye başkanlarımız bu şehri önemsediğinden dolayı eğitime verdikleri katkıdan dolayı çocuklarımızın daha uygun şartlarda eğitim görebilecekleri çok güzel mekanlar oluşturdular. Böyle bir okula ihtiyaç vardı. İstanbul Büyükşehir Belediyemizin Gazi Meslek Teknik Lisesi, Türkiye’de bir ilk proje. Ekrem İmamoğlu’nun bir tek şartı oldu. Bu okulun projesini de biz yapacağız dedi. Milli Eğitim Bakanlığının projesi değil. Bu okul bir Üniversite’nin fakültesi gibi, işlevsel olarak da işin büyüklüğü olarak da güzel bir proje oldu. Türkiye’de ilk örnek bir proje oldu. Bu okulumuzda bitmek üzere. Bittikten sonra belediyelerimize bu defa eski okulumuzu liseye çevirmesiyle ilgili talepte bulunacağız. Emeği geçen bütün belediye başkanlarımıza, firma sahiplerine, teknik ekibimize, emeği geçen tüm işçilerimize teşekkür ediyorum. Bu okulların yapılmış olması Elazığ’ın Cumhuriyet Halk Partisini ve belediyelerimizin ne kadar önemsediğinin güzel bir göstergesi oldu. Okullar Elazığ’a bir değer kattı. Hizmetlerimizi yapmaya devam edeceğiz. Elazığ’a yeni değerler katmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
“BÜYÜK GURUR DUYDUK”
CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez ise açıklamasında: “6 Şubat Depremlerinin yıl dönümü nedeniyle Elazığ’da bulunuyoruz. Dün itibariyle buraya arkadaşlarımız sayın vekilimizin başkanlığında buraya geldiler. Çeşitli incelemelerde bulundular. Bugün de sayın vekilimizin çok büyük emekleriyle yapılan depreme dirençli üç okulu da ziyaret ediyoruz. Sosyal Demokrat belediyecilik geldiği zaman nelerin olabileceğini gösterecek çok örnek yapılar. Büyük gurur duyduk. Elazığ’ın bu nitelikli okullara kavuşuyor olmasından dolayı da sevinçliyiz. Milletvekilimiz Gürsel Erol’a çok teşekkür ediyorum. İstanbul, İzmir ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarımıza çok teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.