Deprem Çalıştayından Önemli Mesajlar
Fırat Üniversitesi tarafından üç gün sürecek olan '2. Uluslararası Mühendislikte İlerlemeler ve Gelişmeler Konferansı ' başladı.
Program çerçevesinde “Depreme Dirençli Kentler Çalıştayı" gerçekleştirildi.
FÜ Atatürk Kültür Merkezinde başlayan çalıştaya, Prof. Dr. Ahmet Feyzi Bingöl, Jeolog ve Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, ABD Colorado Üniversitesi'nden Prof. Dr. Roger Bilham, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alper İlki, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kemal Önder Çetin, Fırat Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kürşat Esat Alyamaç, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Erdem Canbay, konuşmacı olarak katıldı.
Çalıştaya bizzat katılmak ve takip etmek isterdim ama buna imkânım olmadığı için yerel televizyonlarımızın canlı yayınından izledim.
Teknik biri olmadığım, yapı sektöründen çok anlamadığı halde ilimize gelen önemli bilim insanlarını dinlemek ihtiyacı duydum. Konusunda uzman ve ne söylediklerine Türkiye’de kulak kesilen bilim insanları çok net bir tablo ortaya koydular çalıştayda.
Fay hatlarının ülkenin gerçeği olduğu gibi bu fay hatlarının 500 yılda bir de olsa streslerini boşalttığı büyük depremler olacağını dile getiren uzmanlar, bundan korunmanın yollarının da aslında çok basit olduğunu ifade ettiler.
Tek mesele fay hattı üzerinde inşaat yapmamak, diğer yapıları da hem proje hem de uygulama aşamasında yönetmeliklere göre yapmak ve bunu denetlemek.Bunlara uyulduğu takdirde deprem denen felaketten korkmanın da bir anlamı kalmıyor.
Çalıştayın yapıldığı salonda öğrencilerin çoğunlukta olduğunu fakat sektöre mimari ve teknik proje üreten sektör ve bunlardan sorumlu kamu kurumlarındaki teknik elamanların temsilcilerinin rağbet etmediğini gördüm. Keşke sahada olan, yapı firmalarına proje teklif eden mühendis ve mimarların katılım düzeyi daha çok olsaydı.
Söz konusu deprem olunca genelde Belediye Başkanları bu tür toplantılara katılmaz ve bir yardımcısını gönderir. Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, görev süresi içerinde üç büyük deprem yaşamış ve bunun zorlukları yanında geçmişte yapılan hataları görmüş bir duyarlı yönetici olarak çalıştayı büyük bir ilgi ile takip etti ve verilen mesajları not etti.
Yapılacak yeni imar planları ve imalatların denetimlerinde ve yapı kullanım izinlerinde bir eksiklik ve aksama olmaması için tüm yetkililerin de aynı duyarlılığı göstermesi ve bunu tavizsiz bir şekilde uygulaması gerekiyor.
Böylesine önemli bir çalıştayı ilimizde gerçekleştiren Fırat Üniversitesi ile konuşmacı olarak katılan bilim insanlarına teşekkür ediyoruz.