Deneyap'tan Teknofest'e

Elazığ Gençlik Merkezi DENEYAP atölyesi ile Elazığlı gençlerin bilim, sanat ve teknoloji alanında çalışma yürüttükleri ve başarılarını TEKNOFEST'e taşıdıkları bir bilim yuvası olması yanında, müzik, el sanatları ve halk oyunları gibi kurslarla gençlerin buluşma noktası haline geldi.

Deneyap'tan Teknofest'e
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ömer Enes Yılar-Kağan İnal/Gençlik ve Spor Bakanlığı Elazığ Şehit Muammer Faruk Salgar Gençlik Merkezi verdiği eğitimler, sağladığı imkânlar ve tamamen gönüllü olarak şehrin sosyal gelişimine katkı sağladığı projelerle dikkat çekiyor. Merkezin bünyesinde hizmet veren DENEYAP atölyesi ise geleceğin mesleği olan kodlama ve yazılım alanında şehrin yetenekli ve başarılı gençlerine tamamen ücretsiz bir şekilde geniş kapsamlı ve kaliteli bir eğitim alma imkânı sunuyor. 

GENÇLİK MERKEZİ, BİRÇOK İMKÂN SUNUYOR
Elazığ Şehit Muammer Faruk Salgar Gençlik Merkezi Müdürü Serkan Sis, merkezde sunulan tüm hizmetleri Hakimiyet Gazetesi’ne anlattı. Sis, Gençlik Merkezi’nin müzik, el sanatları, halk oyunları, teknoloji atölyesi ve özellikle DENEYAP atölyesi ile Elazığlı gençlerin bilim, sanat ve teknoloji merkezi haline geldiğini söyledi. 

GENÇLİK KAMPLARI
Türkiye’nin her noktasında gençlik kampları bulunduğunu belirten Müdür Serkan Sis, bu kampların Türkiye’deki mozaiği bir araya getirmesi ve kardeşlik iklimi oluşturması açısından önemli olduğunu belirterek şunları söyledi: “Gençlere yönelik yapılan gençlik kamplarımız var ve bu kamplar da tamamen ücretsizdir. Kampları Haziran ayında başlatıyoruz Eylül ayına kadar devam ediyor. Türkiye’nin tüm noktalarında gençlik kampları var. Biz Elazığ olarak güzel bir yerdeyiz çünkü üç yıl üst üste Türkiye birincisi olduk. Gençlik Kamplarına en çok genç öğrenci gönderen il olduk. Bu kamplarda yol boyunca ve kamp bitene kadar bütün masraflar Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır. “Bir Kardeşlik İklimi“ sloganıyla amacımız ise farklı kültürden insanlarla arkadaşlık kurmak ve tanımaktır.”

ŞİİR VE SES YARIŞMALARINA ELAZIĞ DAMGASI
Gençlik Merkezinde eğitim gören Elazığlı gençlerin, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen yarışmalara damga vurduğunu belirten Sis, şunları kaydetti:“ Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yaptığı kültür ve sanat yarışmaları var. Şiir yarışması, ses yarışması, bilgi yarışması ve tiyatro yarışması… Bu yarışmalara başvuru yapmak isteyen öğrenciler sosyal medya hesaplarından takip ederek başvuru yapabilirler biz de onlara her türlü desteği vermeye hazırız. Elazığ olarak şuan çok iyi bir noktadayız. Üç yıl üst üste şiirde Türkiye birinciliğimiz bulunmaktadır, ses yarışmasında Türkiye ikinciliğimiz var, bilgi yarışmasında Türkiye üçüncülüğümüz var. İnşallah bir de tiyatroda derece alırsak tamamdır. Gençlik Merkezi olarak her zaman öğrencilerimizin yanındayız.”

“GENÇLİK MERKEZLERİ YAYGINLAŞTIRILMALI”
Elazığ ve Kovancılar’da hizmet veren iki Gençlik Merkezi bulunduğunu ve bu merkezlerin Elazığ için yetersiz olduğunu belirten Müdür Serkan Sis, şunları söyledi: “Gençlik Merkezi Türkiye'de 382 tane bulunuyor. Elazığ merkeze 1 adet ve Kovancılar ilçemizde 1 adet olmak üzere toplam 2 merkezimiz var. Gençlik Merkezleri şu an Elazığ'a yetersiz. Hedefimiz Elazığ'da en az 4 tane Gençlik Merkezi oluşturmak. Şehrin doğusunda, Hicret ve Aksaray Mahallesi'nde hizmet verecek şekilde kurulmalı. Bir diğeri de şehrin kuzey tarafında Yıldızbağları'na hizmet verecek şekilde hizmet planlamamız var.”

GÖNÜLLÜLÜK FAALİYETLERİ
Gençlik Merkezi’nin bir diğer güzel tarafının da gönüllülük faaliyetleri olduğunu aktaran Müdür Serkan Sis, son olarak şunları söyledi: “Gençlik Merkezi'nin bir güzel tarafı da gönüllülük faaliyetleridir. Bizim vazgeçilmez bir alanımızdır. Gençlik Merkezi gönüllülerini hastanelerde, huzurevinde, fidan dikme etkinliğinde ve diğer birçok etkinlikte görebilirsiniz. Özellikle deprem sürecinde yoğun çalıştılar. Bir ay boyunca evlerine gitmeyen gönüllülerimiz oldu. Zaten o dönemde bakanlık bizi ayın Gençlik Merkezi ilan etti. Gönüllülük faaliyetleri bizim için önemli. Gönüllü olarak gelen 400 üniversite öğrencimiz var, onların ikinci evleri Gençlik Merkezi'dir. Gençlik Merkezi'nde gönüllü olarak oluşturduğumuz timlerimiz var. Eğitim, sağlık, sevgi ve merhamet timimiz var. Bu tür timlerle gelen öğrencileri ilgi ve yeteneklerine göre ayırıp üyeliklerini yapıyoruz. Daha sonra bu gönüllüler alanla alakalı gönüllü faaliyetlerine katılıyorlar. Bizim hizmet alanımız hem çok çeşitli hem de etkili oluyor. Gençlik Merkezi'nin faaliyetleri devam ediyor. Bir kaç tane daha Gençlik Merkezi buraya kazandırabilirsek daha iyi yerlere geleceğiz.”

MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ; “DENEYAP”
Cumhurbaşkanlığı’nın ilk 100 günlük İcraat Programı çerçevesinde, 81 İlde 100 DENEYAP Teknoloji Atölyesi kurulmasına yönelik olarak, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı tarafından yürütülen proje neticesinde Elazığ Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne bağlı Elazığ Şehit Muammer Faruk Salgar Gençlik Merkezi'nde milli teknoloji hamlesi yolunda DENEYAP atölyesi kuruldu. Türkiye’de gençlerin, özellikle teknoloji alanında gelişimlerine katkı sağlayan bu dört önemli kurumun katkıları ile DENEYAP Türkiye’de hayata geçirildi.

GENÇLER, GELECEĞİN MESLEKLERİYLE TANIŞIYOR
Elazığ’daki DENEYAP Teknoloji Atölyelerinde ortaokul ve lise olmak üzere iki farklı düzeyde 160 öğreniciye tamamen ücretsiz bir şekilde eğitimler veriliyor. 
2 aşamalı sınavdan geçerek 36 aylık eğitim programına dâhil olmaya hak kazanan öğrenciler; “Tasarım ve Üretim”, “Robotik ve Kodlama”, “Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti”, “İleri Robotik”, “Siber Güvenlik”, “Enerji Teknolojileri”, “Havacılık ve Uzay Teknolojileri”, “Yazılım Teknolojileri”, “Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji”, “Mobil Uygulama” ve “Yapay Zeka” olmak üzere 11 farklı alanda ücretsiz teknoloji eğitimleri alıyorlar. 

TEKNOFEST’TE BÜYÜK BAŞARI
Elazığ Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne bağlı Elazığ Şehit Muammer Faruk Salgar Gençlik Merkezi'nde hizmet veren DENEYAP Atölyesi’nde eğitim gören gençler, bu yılki TEKNOFEST’e kısa bir sürede hazırlanmalarına rağmen büyük başarı elde ettiler. TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji festivaline Elazığ Gençlik Merkezi bünyesinde kurulan DENEYAP atölyesinde toplamda 13 projeyle katıldı. Yarışmada 5 proje final etabında sunumlarını gerçekleştirdi. 

Finale kalan takımlar ve projeler ise şöyle: 
1-Loona Takımı, Ortaokul seviyesinde - İnsanlık Yararına Teknoloji/Sosyal inovasyon alanında

2-Teknoviyole Takımı, Lise seviyesinde İnsanlık Yararına Teknoloji/ Sağlık alanında. 

3- Lux Aeterna Takımı, Lise seviyesinde Tarım Teknolojileri ve İnsanlık Yararına Teknoloji/ Sosyal inovasyon alanında. 

 4-Avicenna Takımı, Ortaokul seviyesinde. İnsanlık Yararına Teknoloji/ Sağlık ve ilk yardım alanında temsil etti.

“TEKNOFEST SÜRECİ MUHTEŞEMDİ”
Elazığ’daki DENEYAP atölyesinde eğitim gören ve yürüttüğü projede TEKNOFEST’te finallere katılmaya hak kazanan Karakaya Fen Lisesi öğrencisi Ayşe Irmak Algül, süreci Hakimiyet Gazetesi’ne anlattı. 

DENEYAP’ın kendilerine büyük bir imkan sağladığını söyleyen Algül, şunları kaydetti: “DENEYAP’ı  haberlerden gördük, daha sonra Elazığ’a geldiğini duyduktan sonra sınavına giriş yaptık. Milli Teknoloji Hamlesi’ne katkı sağlamak amacıyla buraya gelmek istedim. Gelecekte ben hep tıp okumak istedim ama buraya geldikten sonra özellikle TEKNOFEST’e gittikten sonra yazılım önemini daha çok kavradım ve ilgim mühendislik üzerine yoğunlaştı.”

“MİLLİ TEKNOLOJİNİN ÖNEMİNİ ANLADIM”
TEKNOFEST finallerinde Nobel Ödüllü Bilim İnsanı Aziz Sancar ile buluşma imkanı bulduklarını ve burada milli teknolojinin önemini daha iyi anladığını aktaran Ayşe Irmak Algül, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: “TEKNOFEST’e Ultraviyole ışınlarla dezenfeksiyon yapan bir sistem oluşturduk. Bu projemiz ile finale İstanbul’a çağırıldık. Orası beni fazlasıyla etkiledi. TEKNOFEST’in sağladığı ortam Türkiye’deki Milli Teknoloji Hamlesi’nin ruhunu geliştirmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi bana. Çok teşvik ediciydi. Aziz Sancar ile buluşma imkanı bulduk. Süreç bizler için muhteşemdi diyebilirim.”

“GELECEĞİM İÇİN KATKI SAĞLAYACAK”
DENEYAP Atölyesi’nde eğitim alan bir başka öğrenci Muhammet Kerem Çelik ise DENEYAP’ın gelecekte kendileri için büyük katkılar sağlayacağını vurgulayarak şunları söyledi: “Yazılıma merakım vardı. Burada robotik kodlamayı öğrendik, şuan teknoloji ve elektrik ile ilgili konulara geçtik. Beklentilerimizi fazlasıyla karşılıyor burası. Tasarım üretim kursu, robotik kodlama kurslarını aldık ve şuanda da elektronik programlanmaya geçtik. Gelecekte uçak mühendisi olmak istiyorum. Buranın gelecekte yapacağım işe katkı sağlayacağını düşünüyorum. Yazılım, elektrik bu konular ilerde yapacağım işe katkı sağlayacak.”

“DENEYAP’IN MUAZZAM BİR EĞİTMEN KADROSU VAR”
“Tasarım ve Üretim”, “Robotik ve Kodlama”, “Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti”, “İleri Robotik”, “Siber Güvenlik”, “Enerji Teknolojileri”, “Havacılık ve Uzay Teknolojileri”, “Yazılım Teknolojileri”, “Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji”, “Mobil Uygulama” ve “Yapay Zeka” olmak üzere 11 farklı alanda eğitim verilen DENEYAP Atölyelerinde kimi zaman bir öğretmenin kimi zaman alanında uzman bir mühendisin ve Fırat Üniversitesi’nde görev yapan akademisyenlerin ders verdiğine şahitlik edebiliyorsunuz. Üstelik burada eğitim veren kişiler tamamen gönüllülük esasıyla hasbilik şuuruyla bu hizmeti veriyor. Daha ortaokul ve lise çağında bu denli kaliteli bir öğretmen kadrosuyla hizmet veren atölye geleceğe dair büyük ümitler veriyor. 

Konuyla ilgili muhabirlerimize açıklamalarda bulunan DENEYAP eğitmenlerinden Bilgisayar Mühendisi olan ve MEB’de öğretmenlik yapan Selman Coşkun ise eğitim faaliyetleri hakkında şu bilgileri verdi: “Genel olarak DENEYAP Atölyelerinde sistematik bir eğitim modeli var. Bu eğitimlerin içeriğini TÜBİTAK hazırlıyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı da katkı sağlıyor. Buraya gelen hem eğitmenler hem de öğrenciler sınava tabi tutuluyor. Elazığ’da şu anda yaklaşık 8 kursumuzda 160 öğrencimiz. Bu öğrencilerin 100 tanesi ortaokul 60 tanesi ise lise öğrencisinden oluşmaktadır. 12 haftalık bir eğitim programımız var.” 

“PROGRAMLAR ŞENLİKLERLE SON BULUYOR”
DENEYAP Atölyelerinde tamamlanan eğitim programlarının ardından burada eğitim gören öğrenciler  tarafından hazırlanan şenlikler düzenlediklerini belirten Eğitimci Selman Coşkun, açıklamasının devamında şu bilgileri aktardı: “İki hafta önce robotik kodlama kursumuz bitmişti ve Gençlik Merkezi’nin salonunda robotik kodlama şenliği yapmıştık. Valimiz ve İl Milli Eğitim Müdürümüz de katılmıştı. Biten her kurs için şenlikler düzenliyoruz. Bu da öğrenicilerimiz için ayrı bir motivasyon kaynağı oluyor.”

“AMACIMIZ MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİNE KATKI SAĞLAMAK”
DENEYAP Atölyelerine T3 Vakfının (Türkiye Teknoloji Takımı) hem malzeme hem de içerik desteği sunduğunu belirten Coşkun, şunları kaydetti: “Buradaki her kursun süresi dört saat oluyor. Kursumuzdaki oryantasyonu tamamen T3 Vakfı yapıyor. T3 Vakfı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın katkılarıyla eğitim faaliyetlerimize devam ediyoruz”
 

Deneyap'tan Teknofest'e
Deneyap'tan Teknofest'e
Deneyap'tan Teknofest'e
Deneyap'tan Teknofest'e
Deneyap'tan Teknofest'e
Deneyap'tan Teknofest'e
Deneyap'tan Teknofest'e
Deneyap'tan Teknofest'e
Deneyap'tan Teknofest'e
Deneyap'tan Teknofest'e