Demiryolu Serüveni
Demiryolu sistemleri alanında ilk bağımsız yönetim birimi olarak 31 Mayıs 1927 tarihinde 1042 sayılı Kanun ile Nafia Vekaleti( Bayındırlık Bakanlığı)' ne bağlı 'Devlet Demiryolları
Demiryolu sistemleri alanında ilk bağımsız yönetim birimi olarak 31 Mayıs 1927 tarihinde 1042 sayılı Kanun ile Nafia Vekaleti( Bayındırlık Bakanlığı)’ ne bağlı “Devlet Demiryolları ve Limanları İdare-i Umumiyesi” kuruldu. Devlet Demir Yolları ve Limanları İşletme Umum Müdürlüğü” adıyla 1939 yılında Münakalat Vekaleti(Ulaştırma Bakanlığı)’ne bağlandı. Cumhuriyet öncesinde yapılan ve yabancı şirketler tarafından işletilen hatlar, 1928- 1948 yılları arasında satın alınarak millileştirildi.
22 Temmuz 1953 tarihine kadar katma bütçeli bir devlet idaresi şeklinde yönetilen kuruluş, bu tarihte çıkan 6186 sayılı Kanunla Ulaştırma Bakanlığı’ na bağlı olarak “Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları İşletmesi (TCDD)” adı ile İktisadi Devlet Kuruluşu haline getirildi. 6461 Sayılı Kanunun ile demiryolu işletmeciliği yapmak üzere TCDD’nin bağlı ortaklığı olarak TCDD TAŞIMACILIK A.Ş. kuruldu. TCDD günümüzde hala Ulaştırma, Deniz ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyetini sürdürüyor.
Elazığ’ da ilk demiryolu hattının açılışı Cumhuriyet Döneminde Elazığ- Genç ve Palu demiryolu işletmeye açılmıştı. Güzergâh, 135.000 km’lik mesafe ile 75 Milyon lira ödenek ile yapılmıştı.
Elazığ’ da günümüze bakıldığında daha çok maden ve yük taşımada kullanılan demiryolu sistemi, ulaşım aracı olarak pek tercih edilmiyor. 2023’ te yapımı tamamlanacağı düşünülen hızlı yüksek tren hattı ile insanların demiryolu ulaşım ağını kullanacağı tahmin ediliyor.
Dönemin Başbakanı ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, yaptığı miting te Elazığ için yüksek hızlı tren müjdesini vererek Elazığ – Malatya, Elazığ Diyarbakır yüksek hızlı tren hattı çalışmalarının hızlandırılacağını açıklamıştı. 2023 yılına kadar yapımının tamamlanacağı tahmin edilen hızlı yüksek tren hattı tamamlandığı takdirde, insanların yaşam kalitesini arttıracak, konforlu, uzak mesafelere çok daha hızlı bir şekilde ulaşacağı, aynı zamanda ekonomik bir ulaşım sistemi olarak insanların hayatını kolaylaştıracak.
Hızlı tren sistemi, hızı saatte 250- 300 km’ ye çıkabilen engebesiz ve düz bir zeminde seyir gösteren yüksek konfor yapıya sahip ulaşım aracıdır. Zemin alt yapısının önem taşıdığı hızlı tren sistemi, coğrafi şartlar ön plana alınarak dağlık ve engebeli yollarda zemin çalışması yapılarak güzergâhların düz bir seyir olacak şekilde ray hattının başka bir ulaşım sistemine geçiş olmayacak şekilde planlanır. Sistem bu açıdan büyük ölçüde yatırım ve zaman gerektiriyor. Elazığ’ ın coğrafik şartları göz önüne alındığında bu sistem büyük bir maliyet gerektiriyor. Tahmin edilen tarihe kadar yapımı bitmiş olursa Elazığ hızlı tren hatları tamamlandığında Ankara’ ya 6 saat seyahat süresinin 2 saate ineceği ön görülüyor.
Türkiye’ de ilk olarak ise Ankara- Eskişehir- İstanbul Projesi üzerinde bulunan hızlı tren hattı 2009’ da hizmete açılarak Ankara ve Eskişehir arasında ki mesafe 1,5 saate düşmüştü. 2011 ‘de Ankara- İstanbul Projesi üzerinde buluna Polatlı- Konya hızlı tren hattı 300 km/s hıza uygun olarak 10 saat 30 dakika olan seyahat süresini 1 saat 45 dakikaya düşürdü. Tamamlanma aşamasında olan Ankara- Sivas YHT projesi ile Ankara ve Sivas arasında ki 12 saat seyahat süresinin 2 saate ineceği ön görülüyor. Türkiye hızlı tren teknolojisini kullanan ülkeler arasında 8. Sırada yer alıyor.