Demirbağ: 'Bu Durum Rezalettir'

Eski adıyla Harput Yetiştirme Yurdu, yeni adıyla 'Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi Müdürlüğü' binasının usulsüz yıkım iddiaları ile ilgili Ak Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ da konuştu ve 'İhalesi yapılmayan bir kamu binasını insanlar kafasına göre gidip yıkamazlar, eğer yıkabiliyorlarsa bu durum ayrı bir rezalettir.' İfadelerini kullandı.

Demirbağ: 'Bu Durum Rezalettir'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlimizde ağır hasarlı olduğu gerekçesi ile yıkım kararı alınan binaların yıkımlarındaki keyfi uygulamalar değişik kesimlerden tepki almaya devam ediyor.
CHP İl Başkanı Yavuz Doğdu ve ELSAD Başkanı Av. Murat Erdoğan’dan sonra, yanlışları ve haksızlıkları dile getirme konusunda cesur çıkışları olan Ak Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ da konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bilindiği gibi ağır hasarlı olmasından dolayı ilgili kurumlar tarafından yıkımına karar verilen binaların gerekli donanım ve yetkin firmalar yerine farklı mesleklerle iştigal eden şahıslara verilerek kamunun zarara uğratıldığı haberleri sık sık gündeme gelmişti.

YIKIM PROGRAMINA ALINMIŞTI 
Geçtiğimiz gün Hakimiyet Gazetesi olarak kullanılmayan ve kaderine terk edilen kamu binalarının hurdacılar ile bağımlıların akınına uğradığını  “Hurdacı ve Torbacı İstilası” manşetiyle verdiğimiz haberimizle konuya dikkat çekmiştik. 

Eski adıyla Harput Yetiştirme Yurdu, yeni adıyla Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi Müdürlüğü binasının bağımlıların ve torbacıların mekanı olduğunu ifade etmemizin ardından, bu bina,  beş yıldan beri hizmet vermemekle birlikte 24 Ocak depreminde ağır hasarlı olduğu gerekçesi ile yıkım programına alınmıştı. 

DİĞER YIKIM FİRMALARI HAREKETE GEÇTİ 
Manşet haberimizden iki gün sonra birileri iş makinalarıyla birlikte yıkım yapmak amacıyla kurum alanına binanın çatı, kapı, pencere, kalorifer petekleri ve diğer malzemeleri sökmeye başlamıştı. 

Kamu binası olan bu alanda söküm yapıldığı esnada diğer yıkım firmaları, savcılığa suç duyurusunda bulunarak bu bina için herhangi bir resmi ihale yapılmadığı için yıkımın hukuksuz ve mevzuata uygun olmadığı yönünde Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığına itirazda bulunmuşlardı.

SAVCILIK YIKIMI DURDURDU 
Bu şikâyetten sonra savcılığın talimatı ile emniyet güçleri yıkım alanına giderek yıkım ile ilgili gerekli izin ve ihale belgelerini yıkım yapan firmadan talep ettiler. Yıkımın herhangi bir ihale ya da bir kamu kurumu tarafından verilen resmi bir belgeye dayanmadan yapıldığını gören savcılık, yıkımı durdurdu ve ilgililer hakkında dava açılmasına karar verdi.

Yaşanan bu gelişmeler Elazığ kamuoyunda tepki çekerken, konu ile ilgili Ak Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ önemli açıklamalarda bulundu. 

“BU NE KEŞMEKEŞLİK BU NE CÜRET!”
Milletvekili Demirbağ yaptığı açıklamada, “Ben bu yıkımla ilgili dedikoduları kısmen takip ediyorum. Biri telefon açıp diyor ki, ‘Şu yerleri almışlar kolluk kuvvetleri yıkımı gidip durdurmuş’  Bu ne keşmekeşlik bu ne cürettir? Bina yıkım işlerini veren bir merci var bu da İl Özel İdaresi veya Belediyedir ama ağırlıklı olarak İl Özel idaresidir.”dedi. 

“YIKIMLARDAN KOMİSYON ALINIYORSA BU BİR REZALETTİR”
Kamuoyunda konuşulduğu gibi eğer yıkım işlemlerinde paralar dönüyor ve bu yıkımlardan birileri komisyon alıyorlarsa ayrı rezalettir ifadelerini kullanan Demirbağ; “Kamuoyunda dillendirilen bu iddialar yenilir yutulur bir şey değildir. Bu işleri kim yapıyorsa ve sorumluları kimse savcılık gerekeni yapmalı.  Resmi olarak verilmeyen bir yıkım işini ise insanlar kafasına göre gidip yıkamazlar, eğer yıkıyorlarsa bu da ayrı bir rezalettir” dedi.

YIKIM İŞLEMLERİ BUGÜNE KALMAMALIYDI
 Yıkım işlerinin bu zamana kadar beklemesinin yanlışlığına dikkat çeken Demirbağ, “Neredeyse depremin ikinci yılı geliyor yıkımlarla ilgili olarak köyler dâhil şikâyetler var. Bu yıkımların süratli bir şekilde bir komisyon marifetiyle ve ranta açık yerlerin ihaleyle verilmesi lazım” dedi.

BU İŞİ TEKELLEŞTİRMEK SON DERECE YANLIŞ
İhalesiz verilen yıkım iddialarıyla ilgili elinde belgesi olanların savcılığa suç duyurusunda bulunması gerektiğini belirten Demirbağ, “ Elazığ’daki yıkımların ihalesiz verilmesi ve komisyon alınması  iddialarını kabullenmek mümkün değil. Bu konuda benim fikir yürütmem de doğru olmaz. Ama elinde kaydı olan belgesi olan kişiler de hukuken gereğini yapsın. İşin hacmine göre 2’şer 3’er apartman paketler halinde Elazığ’da iş yapan müteahhitlere ihaleyle verilmesi gerekir bu işi tekelleştirmek son derece yanlış. Elazığ bir deprem geçirmiş, bu süre içerisinde bugüne kadar bir şekilde yıkılmamış bekletilmişse bir an önce bir komisyon marifetiyle Elazığ’da iş yapan elindeki makine duruma göre herkese usule uygun ihaleyle vermek lazım” dedi. 

BÜROKRATİK HANTALLIK 
Yıkım işlerinin uzamasının nedenini bürokratik hantallığa bağlayan Demirbağ,“ Yıkım işlerinin bu kadar uzaması bürokratik hantallıktır. İdareciler bu konuda biraz cesur davranıp parça parça ihaleye çıkarsalardı ve örneğin aynı anda 50 yıkım ihalesi çıkarsalardı bu ihaleleri 50 firma alırdı ve bu meselede çözülmüş olurdu. Bugüne kadar bekletilmesi bana göre yanlış ve bundan sonra daha süratli bir şekilde bu işin bir komisyon marifeti ve geniş çaplı bir ihale zinciriyle süreç tamamlanmalı” ifadelerini kullandı.