Demek ki Varmış!

İlimizde 24 ocak 2020 tarihinde yaşanan ve 39 kişinin ölümü ve yüzlerce binanın yıkılması ile sonuçlanan depremin ardından başlatılan 'afet bölgesi' tartışması, 'böyle bir uygulama yok' denerek sonlandırılmıştı. Rize'de yaşanan selin ardından bu şehrin 'afet bölgesi' ilan edilmesi, küllenen tartışmayı yeniden alevlendirdi.

Demek ki Varmış!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlimizde 24 Ocak tarihinde yaşanan depremin ardından başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere çok sayıda Bakan ilimize gelmiş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise haftalarca ilimizde kalarak kriz yönetim merkezinin başında bulunmuşlardı.

İLK ÖNERİ KILIÇDAROĞLU’NDAN
Şehirde enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken 1 Şubat 2020 tarihinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Elazığ’ın afet bölgesi ilan edilmesi çağrısında bulunmuştu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Maden ilçesinde gazetecilere açıklamalarda bulunmuş ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Elazığ'ın afet bölgesi ilan edilmesi talebine" cevap vermişti.

SOYLU: “BÖYLE BİR KANUN YOK”
Soylu yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: “Afet bölgesi ilan edilsin diye tartışma var, böyle bir kanun yok, afete maruz bölge var. Eğer bir bölgede yaşama imkânı yoksa devlet burayı afete maruz bölge ilan eder. Afet bölgesi denen kavram söz konusu değil. Böyle bir talep yokken afet bölgesi ilan edilsin siyasi bir yaklaşımdır.”

ARSLAN: “KESİNLİKLE AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ”
1 Şubat’ta Kemal Kılıçdaroğlu’nun çağrısına olumsuz yanıt veren İçişleri Bakanı Soylu ve yetkililere  2 şubat 2020 tarihinde bu kez Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan çağrıda bulunarak  “Bize sağlanabilecek her türlü imtiyaz, kolaylık, teşvik, varsa hasarların giderilmesi gibi şeylerin, tüm destekler mecburen tabi afete maruz kalan yörelere ait kanuna göre verilebilir. Sen bunu ilan etmezsen bu destekleri sağlayamazsın” diyerek bu talepte bulunmuştu.

KANUNDA YERİ VAR
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, “Afet Bölgesi olma durumunun kanunlarda yeri olduğunu ifade ederek şunları söylemişti:“Kanun yürürlükte. 1959 yılında alınmış ilk karar. 7 bin 269 yasa gereği. “Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun” 15 Mayıs 1959 yılında çıkmış ana kanun bu. Ana kanun ile birlikte peş peşe yönetmeliklerle destekleyici alt kanunlar oluşmuş günümüze kadar. Herhangi bir şekilde afete maruz alınmış olan sınırlı bir alan var ise o sınırlar koordinatları ile tespit edilir ve o bölge afete maruz kalmış alan olarak belirlenir. Bize sağlanabilecek her türlü imtiyaz, kolaylık, teşvik, varsa hasarların giderilmesi gibi şeylerin, tüm destekler mecburen tabi afete maruz kalan yörelere ait kanuna göre verilebilir. Sen bunu ilan etmezsen bu destekleri sağlayamazsın. Bu kadar net. Eğer devlet kendi kaynaklarından bir şey aktaracaksa mecburen bu kanunun alt maddesi olarak yapacak. Bunu da çok rahat bir şekliyle Cumhurbaşkanlığının Kanun Hükmünde Kararnamesi ile yayınlayabilir. Elazığ kesinlikle Afet Bölgesi ilan edilmeli” 

BULUT: “HAYATA ETKİNLİK KARARI ALINDI VE HAYATA GEÇİRİLDİ”
 Bu tartışmaların ardından Ak Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut, basına bir açıklama yaparak şunları ifade etmişti:“İçişleri bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun talimatıyla depremin ikinci günü Elazığ merkez ve tüm ilçelerinde “Genel Hayata Etkililik” kararı alınmıştır. Böylelikle hemşerilerimizin de arzuladığı şekilde ilimiz afetle alakalı her türlü imkândan faydalanmaya başlamıştır. Sosyal medya üzerinde yapılan tüm tezviratlar haksız ve yersizdir. Başından beri duruma vaziyet eden ve ilimizden hiç ayrılamayan Sn. Süleyman Soylu bakanımıza, Sn. Murat Kurum bakanımıza ve Sn. Fahrettin Koca bakanımıza ve her daim gözü üzerimizde olan Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’a minnettarız” 

Bulut bu açıklamasından iki gün sonra kanal 23 ekranlarında katıldığı programda ise daha net ve kesin konuşarak; “Kıymetli Elazığ Halkı, kanunlarda Afet Bölgesi diye bir şey yok. Elazığ, depremin ardından bir kanun kapsamına alınmıştır. Bu kanun da bütün yönleriyle uygulanmaktadır” açıklamasında bulunmuştu.

TARTIŞMA BİTTİ DERKEN…
İlimizde uzun süre gündem olan ve birçok STK ve sosyal medya kullanıcısının gündeminde olan “Afet Bölgesi” tartışması unutulmaya yüz tutmuş ve yaralarımız büyük oranda sarılmışken, Rize’nin afet bölgesi ilan edilmesi haberi tartışmaları yeniden alevlendirdi.

ERDOĞAN: “BAKAN VE MİLLETVEKİLLERİ TALEP ETTİ, RİZE’Yİ AFET BÖLGESİ KAPSAMINA ALDIK”
Erzurum’da halka hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan Rize konusunda şu açıklamayı yaptı:
“Bir Rizeli hemşeriniz olarak, büyük bir felaketi Rize'de yaşadık. Rize'den bakan arkadaşlarım Süleyman Soylu, Adil Bey, Murat Kurum, kendileri milletvekillerimizle yaptığı çalışma ve araştırmalarda çok büyük felakete maruz kalan yerlerde oraların afet bölgesi ilan edilmesi noktasında bizden beklentileri oldu.Oraların yapılacak çalışmayla afet bölgesi ilan edilmesi konusunda kendilerine bu haberi verelim dedim. O bölgeler afet bölgesi olacak ve yapacağımız ilk kabine toplantısında da bunu teminat altına alacağız. Ölenlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum.”

AÇIKLAMADAKİ “MİLLETVEKİLLERİ” DETAYI
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rize’nin afet bölgesi ilan edilmesi konusundaki talepleri ifade ederken; “Rize'den bakan arkadaşlarım Süleyman Soylu, Adil Bey, Murat Kurum, kendileri milletvekillerimizle yaptığı çalışma ve araştırmalarda çok büyük felakete maruz kalan yerlerde oraların afet bölgesi ilan edilmesi noktasında bizden beklentileri oldu.” açıklamasındaki “milletvekilleri” ibaresi önemli bir gerçeği de ortaya koydu.

24 Ocak depremi sonrasında ilimizde uzun süre kalan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Rize’ye de gitmişlerdi ve doğal olarak milletvekilleri ile tıpkı ilimizde olduğu gibi afet ve süreç yönetimi konusunda toplantılar yapmışlardı.

HALKIN TALEBİ KARŞILIK BULDU
Yapılan toplantılarda, bölge milletvekillerinin halktan aldıkları talebi bakanlara iletmeleri ve bunda ısrarcı olmaları sonucu alınan afet bölgesi kararı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletilmiş, Cumhurbaşkanı da kendine gelen bu talebi makul ve haklı görerek olumlu cevap vermiş oldu.

YENİ AÇIKLAMA BEKLENİYOR
Rize’nin afet bölgesi ilan edilmesinin ardından birçok sosyal medya kullanıcı ve medya organından 24 Ocak depremi ardından halktan gelen ısrarcı taleplere rağmen ilimizin afet bölgesi ilan edilmemesi dolayısıyla çok sayıda tepki yayın ve paylaşımlar oldu.
Bu tepkiler sonrası, ilgililerin konuyla ilgili bir açıklama yapıp yapmayacakları, Elazığ için “Afet Bölgesi diye bir şey yok” diyen yetkililerin Rize örneğinden sonra nasıl bir açıklama yapacakları merak konusu oldu.