Deli Dumrul Şimşek

Hazine ve Maliye Bakanlığının kayıt dışılıkla mücadelesi hız kesmeden devam ederken Bakan Mehmet Şimşek'ten dün dikkat çeken bir çıkış geldi. Mali denetimlerin her sektör için giderek arttığını, kayıt dışılıkla mücadele dışında seçeneklerinin olmadığını belirten Şimşek kurmaylarına verdiği talimatı da ilk kez açıkladı.

Deli Dumrul Şimşek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

"Çok kazanandan ve kayıt dışı olandan biz vergi almak için ne gerekiyorsa yapacağız. Hem kazanıyor hem kayıt dışı" diyen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "O kesimleri buradan uyarıyorum, sürekli sahada olacağız. Arkadaşlara söyledim, üst düzey yöneticilerimiz dahil. Artık sizi Maliye Bakanlığı kampüsünde görmek istemiyorum, karşılaşmak istemiyorum sizinle. Sürekli sahadaki ekiplerin başında siz de sahada olacaksınız. Hedef vergide adalet ve etkinlik, kayıt dışılık en büyük adaletsizliktir" ifadelerini kullandı.

EYT'nin maliyet hesaplaması kademeli emeklilik bekleyenleri de düşündürürken Bakan Şimşek, "Kayıt dışılık düşük verimlilik, düşük ölçek, itibarsızlık, haksız rekabet demek, en büyük tutku ile üzerine gideceğimiz konu kayıt dışılık, bizim bütçeyi düzeltmemiz lazım. EYT'nin gelecek yıl etkisi neredeyse 1.2 trilyon lira. Bu sene 740 milyar lira. Bu olmuş bitmiş, artık geriye bakmanın manası yok. Kayıt dışılıkla mücadele ederek bunu telafi etmek istiyoruz" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Bakan Şimşek’in başta EYT olmak üzere bütçede oluşan kara gedikleri kapamak adına üst düzey görevlileri de dahil zaten kıt kanaat geçinen  küçük esnafların boynuna binme talimatı vermesine karşın, imtiyazlı holdinglerin silinen  vergi borçlarından söz etmemesi ciddi bir çelişki değil mi?

Tasarruf tedbirleri denince, vergi toplamak denince neden hemen ilk akla orta sınıf ve dar gelirliler gelir anlayabilmiş değiliz.

Geçiş ve hasta garantili yol, köprü ve hastane yaparak bütçemizi sünger gibi emen imtiyazlı holdinglere  tek bir söz söylemediği  gibi yüzde yüz enflasyonun altında inleyen gariban kesimin ensesinde boza pişireceksin… Sen bu musun Bakan Şimşek?

Mehmet Şimşek de bu sorunu çözemeyecek gibi duruyor. Bir tarafta beşli çeteye peşkeş çekilen ülkemiz madenleri ve karlı ihaleler, diğer tarafa bakanlık bürokratını bile cadı avına çıkartan Şimşek  gibi çakan bir bakan…

Ne garip değil mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan da ne yazık ki bu yolla ekonominin düzeleceğine inandırılıyor. Ve ne yazık ki  O da buna  inanıyor.Temmuzda enflasyonun çok sert düşeceğini öngören ancak kendisi çakılan Şimşek, yıllık bazda enflasyonun birkaç puan düşmesiyle övünecek kadar acemi çıktı. Oysa bir umuttu bizim için Şimşek. Ama umudun içinden küçük esnafa musallat olan bir Deli Dumrul çıktı. Yazık…