DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM

AHDE VEFA NEDİR?

Ahde vefa kelimesini kısaca incelersek ahde iki tarafın sözleşmesi demektir

DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM
TAKİP ET Google News ile Takip Et

AHDE VEFA NEDİR?

Ahde vefa kelimesini kısaca incelersek; ahde iki tarafın sözleşmesi demektir. Bir taraf söz verirse bu vaad olur. Vefa ise, “sevgiyi sürdürme, sevgi ve dostluk bağlılığı” anlamındadır. Buna göre ahde vefa, “verdiği sözünü yerine getirmek” demektir. Hep derler ya eskiden ahde vefa vardı, aslında vefanın eskisi yenisi olmaz, her nedense yaşlılarımız tarafından genel olarak kullanılan bir söz, işin hakikatine bakılırsa doğruluk payı elbette var, çünkü: Eski zamanlarda fen ve felsefenin cerbeze oyunları bu kadar yoktu, insanların çoğu avam olmasına rağmen kimi ailesinden kimi çevresinden aldığı İslami ve insani terbiyeyi sosyal ve içtimai hayatında da tatbik eder, anne baba, kardeş yakın akraba ve dostlarla ilgi alaka devam ederdi, halk arasında yapılan iyilikler kesinlikle karşılıksız bırakılmazdı. Dolayısıyla vefa: Sevgi saygı, hal hatır sorma, yardımlaşma ve dayanışmanın esası ve güvenin tesisidir.

Vefa, her insanda özellikle Müslüman’da bulunması gereken bir özellik olmalı, ne yazık ki herkes bu güzel meziyeti taşıyamıyor, dolayısıyla şahsi menfaat öne geçince içtimai ve sosyal hayatın temel prensipleri de bozuluyor, neticede “ahde vefa” yani sözünde durma güveni ve itimadı kalkıyor,

Vefa, gerek Allah’ın (cc) yanında gerekse içtimai hayatta insanın itibarını ve şerefini artırır. Vefa, insana şeref veren, baş üstünde taşıyan elmas, yakut ve zümrütle bezenmiş bir taçtır. Vefa, Allah’ın takdirine ve insanların da sevgisine ulaştıran güzel bir meziyettir.

DERNEĞİNİZİN AMAÇLARI NELERDİR?

 

Milli ve Manevi değerlerimize sahip çıkmak,Türk kültürünü.örf adet ve geleneklerimizi yaşatmak..Toplumumuza emeği geçen geçmiş şahsiyetleri,şehit ve gazilerimizi unutmamak birlik ve beraberlik oluşturmak ve dayanışma kaynaşma faaliyetlerinde bulunmaktır.

 

Biz yardım derneği olarak kurulduk ve elimizden geldiği kadar insanlara yardım ediyoruz. Düğünlerde, nişanlarda ve cenazelerde dayanışma sağlıyoruz. Çünkü şehirler büyüdükçe insanlar yalnızlaşıyorlar. Şehir hayatının getirdiği yalnızlaşma insanları birbirinden uzaklaştırıyor. Biz onları bir araya getiriyoruz.

Eğitim ve öğretimde, sanat, kültür, iş dünyası, tarım, ticaret vs. her kademede hizmet veren vermiş olan veya hizmet verme niteliğine sahip olan toplumsal eğitim ve kültürel ortak değer yargılarına sahip gönüllü şahsiyetlerin birlikteliğiyle vatandaşlarımızın eğitimli ve milli, manevi değerlerimize uygun bir toplumsal yapı oluşturmak bir araya gelmelerini sağlamak amacıyla derneğimizde var gücümüzle çalışıyoruz..

 

DOST,İNSAN VE VEFALI İNSAN KAVRAMLARINDAN BAHSEDER MİSİNİZ?

 

Dostluk deyince akla gelen ilk anlam olan vefa üzerinde biraz duralım. Yaşadığımız çağda modernitenin gereği her şeyin maddiyetle, mevki-makam, gösteriş vb. gibi değerlerle ölçülür bir durum olsa da yine de kayıp olmayan dostluklar adına bir şeylerin mutlaka saf ve temiz yüreklerde var olduğunu biliyor ve his ediyoruz. O halde şöyle bir soru karşımıza çıkabilir. Vefalı insan kimdir? Vefalı İnsan; ’Görülen iyilikleri unutmayan, yapılan iyiliklere misli ile karşılık veren ve vermeye devam eden insandır.’’ Öyle ise vefalı olma hali adam gibi adam olmayı gerektiren bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

Vefanın karışlığı olan vefasızlık ise günümüzde en çok yakındığımız şey olsa gerek. Aslında vefasızlık yapanın kendisini dost bildiğimiz, birçok iyilik yaptığımız, birçok şeyi paylaştığımız insandır. Bu da bize ‘’vefasız dost, vefasız insan ve vefasız dünya’’ gibi terimleri kullanmamıza sebep olur. Aslında vefasız olan dünya değil insanın ta kendisidir. Yani insanın dışındaki her şey vefalıdır. İnsanın değeri vefalı oluşu ile anlam kazanır. Bildiğimiz üzere maddenin en değerlisi altın olduğuna göre insanın en değerlisi de mutlaka vefalı olandır. Mevlana ne güzel demiş; "Yaşam gülmeyi, sevgi hak etmeyi, vefa unutmamayı, dostluk sadık kalmayı bilenler içindir." Mevlana’nın deyişi ile hayatı ve yaşamayı anlamlı kılacak en güzel şeyin gülmek olduğu, sevgi hak edilmedikçe bir anlam ifade edemeyeceği, vefalı olmak ise yapılan iyilikleri unutmamayı, dostluk ise kara toprak misali sadık olmayı gerektiren bir durum olarak önümüze çıkmaktadır. Yine Hz. Ali’nin söylediği gibi; "Kimse bana vefa göstermese de ben vefa göstermeye devam edeceğim.’’ Bu söz ile de önemli olan vefasızlık karşısında dahi vefalı olabilmektir. İşte bu insanın iç dünyasında kavrulması, manevi dünyasında pişmesi halidir.

 

DERNEK OLARAK YAPTIĞINIZ ÇALIŞMALARI ANLATIR MISINIZ?

 

Bizim şu an ki çalışmalarımız öncelikli olarak topluma emeği geçmiş ve geçmekte olan şahsiyetleri anmak ve yaptıkları hizmetleri unutmamaktır.Aynı durum spor camiasında da geçerli.Elazığspor,amatörspor ddigerarında emeği geçmiş çok büyük katkılar sunan sporcularımız içinde geçerli.Bunlar maalesef unutulmuş değerlerdir ve biz bunları yaşatmak,yeni nesillere tanıtmak için çalışıyoruz. Niyetimiz memlekete kim bir çivi dahi çakmış ise bu kişileri yeni nesillere tanıtmak ve aktarmaktır.  Elazığımız kültür yapısı bakımından çok zengin bir kültüre sahiptir. Kültürel yönden birçok çalışmalar başlatılmıştır.Sağ olsunlar sivil toplum örgütlerimiz oldukça fazla..Bu örgütlerin sayesinde kaybolan değerlerimiz yeniden inşa ediliyor ve bu da bizi sevindiriyor.Kültürel yönden bizim amacımız ,Harputumuza ,Keban Barajımıza, Sivricemize sahip çıkmaktır. Bu değerleri daha daha ileriye taşımaktır.Geçmişte hizmet etmiş atalarımız bize emanet etti bizde yeni nesillere aktarıp faydalı olmaya çalışacağız. Ahde Vefa” demek vicdana kulak vermek demektir. Emek verenlerin emeklerine saygı göstermek demektir. Bir zamanlar mücadele adamı olanları unutmamak, onları her daim hatırlamak ve zihinlerde yaşatmak “Ahde Vefa’nın” bir gereğidir. Yapılan iyilikleri, çekilen çileleri unutmak ya da unutturmak insanlığa yakışmadığı gibi Yaradan tarafından da hoş karşılanmaz.

 

AHDE VEFA NE DEMEKTİR?

 

İyi, güvenilir ve güçlü bir insan olmanın karakterlerinden biri de vefalı olmaktır. Vefanın yaşatıldığı toplumlarda birlik ve beraberlikten söz edilebilir. Vefa’yı göstermek iyilikleri unutmamak demektir. Üzerimizde hakları olanlara vefalı davranmayı bir borç olarak kabul ettiğimiz zaman değerler daha da güzelleşir. Nitekim Cenab-ı Allah “İyiliğin karşılığı ancak iyiliktir” diye buyurmaktadır. Ahde Vefa” demek vicdana kulak vermek demektir. Emek verenlerin emeklerine saygı göstermek demektir. Bir zamanlar mücadele adamı olanları unutmamak, onları her daim hatırlamak ve zihinlerde yaşatmak “Ahde Vefa’nın” bir gereğidir. Yapılan iyilikleri, çekilen çileleri unutmak ya da unutturmak insanlığa yakışmadığı gibi Yaradan tarafından da hoş karşılanmaz.

Sadece yaşayanlar için değil, bu dünyadan göç etmişlere de vefayı göstermek şarttır. Onları anmak, hatıralarını yaşatmak gelecek için umutlar vermektedir. Onları en güzel biçimde temsil etmek işte bu “Ahde Vefa’nın” ta kendisidir. Geride lekesiz bırakılmış olunan emanetleri geleceğe doğru leke getirmeden taşımak en büyük hedeftir. 

 

ÇALIŞMALARINIZDAN BAHSEDERMİSİNİZ

 

Dernek olarak şimdiye kadar 5 seminer verdik..Bu tür çalışmalarımız devamlı olacak.Derneğimiz şehit çocuklarına,üniversitede okuyan fakir gençlere ,lisede okuyan öğrencilere yardımcı olmaktadır.Çevre illerden gelip Elazığ'da okuyan birçok gencimiz var..Birçoğunun maddi durumu kötü.Biz bunları tespit edip yardımcı olmaya çalışıyoruz.Eğer biz halktan destek alırsak daha çok yardıma muhtaç kişilere ulaşabiliriz.Belli bir gücün olması ile gerçekleşecek şeylerden bahsediyorum.O kadar çok planımız var ki,ama söz verip yarın öbür gün yerine getiremezsek çok üzülürüz hem de mahcup duruma düşeriz..Hatta ve hatta biz yardım ettiğimiz zamanlarda basına açıklama yapmıyoruz duyurmuyoruz. Yaptığımız hizmetleri ne kamuoyuna ne de basına açıklamayacağız. Üyelerimizle elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.

 

Son olarak, Yozlaşmanın en yüksek düzeyde olduğu bu gün toplumuzda vefaya, dostluğa, muhabbete, birbirine saygı duymaya ne kadar çok ihtiyaç olduğu açık seçik ortadadır. Etrafımızda ne kadar vefasızlık örneği ile karşı karşıya kalsak da, kalplerimizin huzurlu, dostluklarımızın kalıcı ve hayatımızın anlamlı olmasını istiyorsak vefalı olmayı kendimize şiar edinmeliyiz. Eskilerin çok güzel bir sözü ardır;'' dost dostu, vefaya hizmetten tanır''. Tabii bu Vefa'dan bahsederken herşeyden evvel Yüce Yaradan'a vefalı olmak gerekir.Ona verilen sözleri yerine getirmek amacımızın en başında olmalıdır.

Bizler ''Ahde Vefa'ya o kadar saygıyla yaklaşmışız ki onu Türk'ün bayrağında bile aramaktayız.Bizim ''Ahde Vefamız Yunus Emre'nin ''Yaradılanı severiz,Yaradan'dan ötürü''sözüne kulak vererek üzerimizde hakkı olan herkesedir.''Ahde Vefa''yı yaşatabilme azmi  ile ilerleyebilmek bizden sonra geleceklerin de aynı duyguları yaşatabilmelerine katkı sağlamak demektir.Bu duyguyu yaşatabilmek demek,dünü ve bugünü yarına taşıyabilmek demektir.Yaradan ''Ahde Vefa'dan''uzak olanlardan korusun...Teşekkürler...