Daha Ne Bekliyoruz!

Gastronomi alanında 154 yemek çeşidi ile Gaziantep'ten sonra ikinci mutfağa sahip olmasına rağmen bu yemeklerin yeterince tanıtılamaması, Elazığ Kültür Ve Tanıtma Vakfı Başkanı Mehmet Çağlar'ı harekete geçirdi. Vakıf Ankara'da 'Elazığ Mutfak Günleri' düzenleyerek tanıtım atağı başlatma kararı almakla kalmadı, yetkililere de tanıtım konusunda yeterli çalışma yapılması için uyarılarda bulundu

Daha Ne Bekliyoruz!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlimizin tarihi ve kültürel değerlerinin yaşatılması ve tanıtılması yönünde önemli çalışmalar ortaya koyan, Harput’un UNESCO geçici tarihi miras listesine girmesi, Ankara Tanıtım günleri ve birçok kültürel ve sanatsal projelerin hayata geçirilmesinde öncülük eden Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çağlar,  ilginç ve farklı lezzetlerin yer aldığı Elazığ Mutfağının tanıtılmasının zamanı geldiğini söyledi.

ELAZIĞ, ZENGİN VE KÖKLÜ ANADOLU MUTFAĞINA SAHİP
Elazığ’ın sahip olduğu zengin mutfak kültürünün göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade eden Başkan Çağlar, Elazığ mutfağında yer alan pek çok yiyeceğin tarihinin Oğuzlara kadar dayandığını ve varlıklarını günümüzde de sürdürdüğünü ifade etti.

BİRÇOK YEMEK SADECE HARPUT’A ÖZGÜDÜR
Doğu Anadolu’nun en önemli yemek kültürüne sahip şehirlerinden biri olan Elazığ’ın  “Harput” yemekleri ile ünlü olduğunu ifade eden Başkan Çağlar açıklamasında şu görüşlere yer verdi:“İklime ve üretilen ürünlere göre de yemek çeşitleri şekillenmektedir. Sahip olunan bu özellikle; Elazığ yöresine ait birçok yemek yalnızca Elazığ’a özgüdür. Elazığ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ nün “Gezi Rehberi”nde, Elazığ mutfağının 200’e yakın yemek çeşidine sahip olduğu belirtilmektedir. Ayrıca Valiliğin “Elazığ Mutfağı” kitabında, Elazığ mutfağının 150-200 yemek çeşidi ile zengin ve köklü bir Anadolu mutfağı olduğu yer almaktadır”

FARKLI ADIMLAR ATILMALI
Elazığ yemeklerinin tanıtımı hakkında oldukça geri kalındığını, yeni ve etkin adımlar atmamız gerektiğini ifade eden Başkan Çağlar, şunları söyledi:“Elazığ Valiliğinin mutfak kültürümüzü ve yöresel yemeklerimizi gelecek kuşaklara aktarmak ve yok olmasının önüne geçerek kayıt altına almak amacı ile yaptığı çalışmaları önemsiyor ve kutluyoruz. Ancak bu çalışmalarının yeterli olmadığını özellikle belirtmek istiyoruz. Bu konuda farklı ve daha ileri adımlar atılarak bu zenginliğimizin öne çıkarılması ve iyi tanıtılmasının doğru olacağını düşünüyoruz. Günümüzde farklı lezzet arayışları üzerine kurgulanmış gezi veya tur düzenlemeleri gittikçe daha fazla ilgi görmeye başlamıştır. Bu nedenle sahip olduğumuz zengin mutfak kültürümüzün de göz ardı edilmemesini, ilginç ve farklı lezzetlerinin yer aldığı mutfağımızın da tanıtılmasının zamanı geldiğini düşünüyoruz.”dedi.

DAHA NE BEKLİYORUZ
Mutfak kültürlerini tanıtan ve bunu ekonomisine yansıtan şehir örnekleri olduğu halde ilimizde böyle bir gayret olmadığına dikkat çeken Başkan Çağlar, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Gastronomide Gaziantep ve Hatay’ın yaptıklarını ve başarılarını niye görmüyoruz ve örnek almıyoruz. Daha ne bekliyoruz? Bu nedenle vakit geçirmeden mutfak kültürümüzün tanıtımı için yeni projeler geliştirilmesini ve uygulamaya konulmasını öneriyoruz. Özellikle Elazığ ve çevresinde yetişen ve dünyaca ünlü “Öküzgözü” ve “Boğazkere” üzümleri ve yan ürünlerinin tanıtılması için çaba göstermeliyiz” 

DOĞRU VE ETKİLİ TANITIM
Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı olarak 2011 yılında Ankara’da bulunan Elazığ dernekleri ile birlikte ilk kez “Elazığ Tanıtım Günleri” ni gerçekleştirerek önemli bir tanıtım hizmeti gördüklerini ifade eden Başkan Çağlar, şunları söyledi:“Pandeminin yarattığı olumsuz ortamın kalkması ile Vakıf olarak şimdi de “Elazığ Mutfak Günleri” düzenleyerek bu tanıtımı da ilk kez yapmayı düşünüyoruz. Öncelikle şehir merkezinde ve Harput’ta Elazığ yemekleri sunacak restoranların açılmasını ve bu konuda kadın girişimcilerin seçilerek, öne çıkarılmasını, teşvik edilmesini ve mutfağımızın doğru bir biçimde tanıtılmasını arzu ediyoruz”diye ifade etti.