Daha Ne Bekliyorsunuz?

Elazığ'da 24 Ocak'ta meydana gelen 6.8'lik depremin ardından kent genelinde başlatılan yıkım çalışmaları sürerken, halen yıkımı yapılmamış binalar tehlike saçıyor. Metruk binalar madde bağımlıların yuvası haline gelirken, vatandaşların yoğun olduğu yerlerde ise can güvenliği tehlikesi yaşanıyor.

Daha Ne Bekliyorsunuz?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 Ocak'ta Elazığ'da meydana gelen  ve 41 kişinin hayatını kaybettiği 6.8'lik depremin ardından kent genelinde başlatılan yıkım ve yapım çalışmaları aralıksız sürerken, 27 Aralık 2020 tarihindeki 5.3'lük depremle bazı orta hasarlı yapılarda ağır hasara dönüşmüştü.

Bu kapsamda ağır hasar alan binaların yıkımları sürerken, bazı mahallelerde yıkılmayan binalar tehlike saçmaya devam ediyor. 

YIKILMAYI BEKLEYEN ÇOK SAYIDA BİNA VAR 
24 Ocak 2020’de meydana gelen 6,8 şiddetindeki deprem, Elazığ şehir merkezinde çok ciddi tahribata neden olmuş ve birçok binanın, ağır hasar almasına neden olmuştu. Ağır hasarlı binaların, hızlı bir şekilde yıkılacağı taahhüt edilse de; aradan geçen bir buçuk yıla rağmen şehir merkezinde yıkılmayı bekleyen çok sayıda bina bulunuyor.

BOŞALTILAN BİNALAR TEHLİKE SAÇIYOR 
Yıkılmayı bekleyen bu binalar, artık madde bağımlılarının buluştuğu alan olmaya başlamış ve insanları tedirgin edecek yerler haline gelmişti. Cadde üzerinde bulunan ağır hasarlı binalar  madde bağımlıları tarafından çıkartıldığı iddia edilen  yangınlar ile gündeme gelmiş ve kamuoyunu meşgul etmişti. Elazığ şehir merkezindeki  en önemli noktası konumunda bulunan,   insan ve araç trafiğinin yoğun olarak yaşandığı cadde ve mahallelerde   yıkılmayan binalar nedeniyle tedirginlik yaşanırken, bir çok vatandaş ise yaşanan duruma tepki gösteriyor.  

NEDEN YIKILMIYOR?
Elazığ’ın önemli yerleri  konumunda olan cadde ve mahalleler de tehlike saçan ağır hasarlı binaların,  neden henüz yıkılmadığı ise merak ediliyor.Depremin üzerinden uzun bir süre geçmesine rağmen  binaların yıkılmamasına  bir anlam veremediklerini belirten mahalle sakinleri, yetkililerin  bu soruna çözüm bulması gerektiğini ifade ediyorlar.   

GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİNE NEDEN OLUYOR 
Özellikle İl Merkezinde bulunan bir çok hasarlı binaların boşaltıldığı ve henüz yıkımlarının yapılmadığı ifade ediliyor. Özellikle yıkımı yapılacağı için tamamen boşaltılan binalar,hem zehir tacirlerinin mekanları olurken ilimiz de de görüntü kirliliğine neden oluyor. Depremden sonra bir çok binanın yıkılmasından sonra az sayıda da olsa hasarlı binaların halen yıkılmamış olması bir çok vatandaşında mağdur olmasına neden oluyor. 

MUHTARLAR TEPKİLİ
24 Ocak depreminden sonra ağır hasarlı olarak tespit edilen kerpiç evlerin yıkımlarının yapılmamasına tepki gösteren muhtarlar, bu mahallerin bağımlılıkların yerleşkesi haline geldiğini söyleyerek duruma isyan etmişlerdi. 

Duruma tepki gösteren Elazığ Sanayi Mahallesi Muhtarı Necati Karataş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla isyan etmişti.

KARATAŞ: KAÇ YIL BEKLENECEK? 
Muhtar Karataş, bu mahallerin bağımlıların meskeni haline geldiğini, özellikle çocuklar için tehlike oluşturduğunu belirterek şunları söyledi: " Tv ekranları mı yanıltıyor, biz mi göremiyoruz? İnanın bazen kestiremiyorum... Hatta dönüp dönüp bir türlü yıkılamayan kerpiç binalara bakıyorum... Tehlike saçan, bağımlıların yerleşkesi haline gelmiş, ağır hasarlı kerpiç binalara...  Daha neyi bekliyoruz?  Neden yıkılmıyor? Çökmesi mi gerekiyor?  Şu yıkılan işyerlerini de konuşacak mısınız?  Ne olacak akıbetleri?  Kaç yıl bekleyecekler?  Ya da evleri bir türlü teslim edilemeyen vatandaş daha ne kadar bekleyecek?  Çalmadık kapı bırakmadık ama hala bir sonuç yok... Benden uyarması.  Ağır hasarlı kerpiç binalar pimi çekilmiş bomba gibi her yönüyle tehlike saçıyor... Allah korusun olumsuz bir durumun hesabını kim verecek?”

YIKIMLAR GÜNDEMDEN ÇIKMALI 
24 Ocak 2020’de meydana gelen 6,8 şiddetindeki depremin ardından halen yıkılmamış binaların olması kamuoyunun da tepkisini çekerken,artık yıkımların tamamen bitmesi ve gündemi meşgul etmemesi gerektiği  ifade ediliyor. Elazığ’da diğer sorunların gündeme getirilerek çözüm bulunması gerekirken,halen yıkılmamış binaların olması şaşkınlık yaratıyor. İlgili kurumların artık yıkım konusun da  daha hızlı davranması gerektiği ifade edilirken, şehrin imajı içinde büyük önem arz ettiği söyleniyor.

VATANDAŞ KENDİ BİNASINI YIKTIRABİLİR
Bugüne kadar birçok kamu binası yanında şahıs binalarının yıkımının İl Özel İdaresi ile  Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından hangi prosedür ve mevzuat dahilinde verildiği bilinmeyen ve kamuoyunda ciddi tartışmalara sebep olan yıkımlar yerine şahısların kendi binalarını kendileri yıkım firmalarına yıktırabileceklerini ifade eden uzmanlar, vatandaşların bu iş için belediyeden yıkım izni almalarının yeterli olduğunu belirttiler.

YIKIM RANTI KAT SAKİNLERİNİNDİR
İlimizde yıkılacak binaların kat sakinlerinin alacakları yıkım ruhsatı ile yıkım firmalarıyla pazarlık yapmak suretiyle yıktırabileceklerini ifade eden uzmanlar, bu sayede yıkımdan kaynaklı gelirin kat sahiplerinde kalacağını belirtiyorlar.