ÇÖZÜM: 'PSİKOLOJİK DİRENÇ'
Gerek televizyon programları, gerek kitapları gerekse aile üzerinde yaptığı klinik çalışmalarla adından sıklıkla söz ettiren hemşerimiz İbn Haldun Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Medaim Yanık, virüsle mücadelenin seyrini bedenin direnci kadar psikolojik direncin de etkileyeceğini ifade ederek, Çin’in bu sorunu bu yöntemle ve başarı ile atlattığını söyledi.
Virüse karşı mücadelede en ihtiyaç duyduğumuz şeyin bağışıklık sistemi olduğunu, stresi yönetememenin ise bağışıklığımızı engellediğini belirten Yanık, bu sebeple de mutlak anlamda bir stresi yönetme süreci yaşamamız gerekir ifadelerini kullandı.
Sonuçları itibarıyla bireyleri, toplumu ve dünya düzenini değiştirebilme gücüne sahip olan bir mesele olduğu için sahici, güçlü bir krizle karşı karşıya olduğumuzu ifade eden Yanık, koronavirüsle baş edebilmenin yolunun bir nevi toplum psikolojisini iyi yönetmekten geçtiğini belirterek şunları söylüyor:
Bu tür pandemi durumlarıyla ancak toplumun tüm bireylerinin eş güdümlü olarak hareket etmesi ile baş edilebilir. Bunu şuna benzetebiliriz; bir kanoda kürek çeken kişiler eş zamanlı olarak aynı anda aynı yöne doğru çektiklerinde hedefe hızla ulaşabilirler. İnsanlar salgın sırasında gereken davranış biçimini aynı anda yaparlarsa pandeminin önü kesilebilir. İnsanların panik halinde hareket etmesi, kanoda kürek çeken kişilerin birbirlerinin tersine kürek çekmesi gibi bir durumu ortaya çıkarır. Nitekim bu duruma birebir şahit olduk. Çin’de insanlar, belki otoriter devletin de etkisiyle eş zamanlı davranmayı başardı ama İtalya’da bu olmadı. Kuzeyden paniğe kapılan kişiler güneye doğru eş zamanlı hareket ettiler ve virüsü bütün ülkeye yaydılar. Hem bireylerin hem de devletin psikolojik durumu iyi yönetememesi bu duruma neden oldu.”
Çalışmaları ile gurur duyduğumuz hemşerimiz Medaim Yanık’ın bu önerilerini, her olaya şaşı bakan ve olumlu ve gurur duyacağımız yönleri görme yerine kenar köşedeki olumsuzlukları dile getiren sosyal medyanın felaket tüccarları ile sırf Ak Parti’ye muhalefet olsun gerekçesi ile böylesine hayati bir meselede bile siyaset yapan muhalif cenahın da dikkate almasını öneririz.
Hepimiz aynı kanodayız ve hepimiz, aynı anda aynı yöne kürekleri çekersek bu illetten tez zamanda kurtuluruz. Her birimiz farklı yöne çekerse kürekleri o zaman hepimiz yok oluruz. Tercih bizim.