Çözüm odaklı şehir masası

Elazığ Kent Konseyi ve Tüm Elazığ Muhtarlar Derneği işbirliği ile şehrin en büyük sorunu için yıllardır hayali kurulan ve sorunların çözümü için tek çare olarak görülen ortak akıl masası kuruldu. Depremler sonrası ağır yara alan 16 mahalle ve şehir merkezinin dönüşümü için Milletvekilleri, STK temsilcileri, siyasi parti il başkanları ve muhtarlar bir araya gelerek çözüm için muazzam bir irade ortaya koydu.

Çözüm odaklı şehir masası

Elazığ’da şehrin tek ses olduğunda ne kadar imkansız ve zor olursa olsun her sorunun çözüldüğünü geçmişte yaşadığımız birçok olayda net bir şekilde görmüştük. Bu örnekler şehirde yıllardır bir ortak akıl toplantıları ve Şehir Masası kurulmasını, sorunların ve çözüm önerilerinin konuşulmasını, toplantılarda elde edilen veri ve kararların kamuoyuna duyurularak tüm dinamiklerin bu çerçevede kenetlenmesi arzusunu doğurmuştu.

MASA KURULDU

Hakimiyet Gazetesi şehrin sorunlarının çözümünde ortak aklın etkili olacağını dile getirmiş, şehrin değişen Vali, milletvekili ve belediye başkanına göre değişmeyecek kırmızı kitaba ihtiyacı olduğunu dile getirmişti. Şehrin bu talebine her zaman destek veren Nafiz Koca’nın Kent Konseyi Başkanlığı’na seçilmesinin ardından hızlı bir adım atıldı ve Tüm Elazığ Muhtarlar Derneği’nin önerisi üzerine Elazığ’ın şu anda en büyük sorunlarının başında gelen kentsel dönüşüm sorununun çözümü adına İstanbul’da uygulanan Yarısı Bizden kampanyasının Elazığ’da uygulanması ve alternatifleri görüşmek için birlik toplantısı düzenlendi.

Çözüm odaklı şehir masası

TÜM DİNAMİKLER AYNI MASADA

Ahmet Tevfik Ozan Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıya Ak Parti Elazığ Milletvekilleri Prof. Dr. Erol Keleş ve Ejder Açıkkapı, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, AFAD Elazığ İl Müdürü Cafer Giyik, Ak Parti Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, CHP Elazığ İl Başkanı Av. Onur Özkan, YRP Elazığ İl Başkanı Erhun Karakuş, İYİ Parti Elazığ İl Başkanı Habip Yaşar, HÜDA Par Elazığ İl Başkanı Yasin Kavaklı, Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Serkan Gürtürk, Tüm Elazığ Muhtarlar Derneği Başkanı Necati Karataş ve dernek üyesi muhtarlar, Esnaf Odası Başkanları, STK temsilcileri ve çok sayıda mahalle muhtarı katıldı.

TOPLANTILAR DEVAM EDECEK, KARARLAR AÇIKLANACAK

Şehrimizde geçmişte bu tarz toplantılar yapılsa da en büyük eksiklik toplantıda konuşulanların ve alınan kararların kamuoyuna açıklanmaması ve yeterince duyurulmamasıydı. Ancak bu toplantı diğerlerinden farklı olacaktı. Kent Konseyi Başkanı Nafiz Koca, bu ay sonuna kadar toplantıyla ilgili bir rapor oluşturulacağını, bunun gerek Elazığ kamuoyuna duyurulacağını gerekse de Ankara’da ilgili yerlere ulaştırılacağını söyledi.

ÇÖZÜM İRADESİ UMUT VERDİ

Şehrin tüm dinamiklerinin katıldığı toplantıda herkes fikir ve önerilerini sunma imkanı buldu. Aynı zamanda her söz alan ister siyasetçi, ister STK temsilcisi isterse de muhtar olsun sorunun çözümü ve ortak akıl için oldukça pozitif ve sorunun çözümünü önceleyen açıklamalarda bulunması şehir adına büyük bir umut verdi. İşte toplantıda yapılan açıklamalar:

Çözüm odaklı şehir masası

BAŞKAN KOCA: “GÜNDEMİMİZ KENTSEL DÖNÜŞÜM”

Toplantıyla ilgili bilgi veren Elazığ Kent Konseyi Başkanı Nafiz Koca: "Bugünkü toplantımız, Tüm Elazığ Muhtarlar Derneği, 2020 ve 2023 depremlerinden sonra ciddi yaralar alan Elazığ’da kentsel dönüşüm çalışmalarına biraz daha ivme kazandırmak amacıyla, Elazığ Belediyesi’nin yaptığı çalışmalara katkı olsun diye, şehrin siyasi partilerini, il başkanlarını, yöneticileri, Elazığ basınını ve Elazığ’ın kalkınmasında büyük rol oynayan sivil toplum örgütlerini tek tek ziyaret ettiler. Kentsel dönüşüme ivme kazandırmak için neler yapılacağını tartıştılar, neticede şehrin bütün dinamiklerini bir çatı altında toplayıp bunu fikirden çok büyük bir hareket haline getirmenin yollarını aradılar. Kent konseyinin siyaset üstü bir kuruluş olması nedeniyle siyaset gözetmeksizin herkesin Kent Konseyi çatısı altında toplanıp fikirlerini paylaşmalarının çok daha olumlu olacağını belirttiler. Bizler de muhtarlarımızın aylardır yaptıkları çalışmaları yakından takip ettiğimiz için şehrin bütün dinamiklerini kent konseyi çatısı altında bir araya getirme fikrinin uygun olacağını düşündük ve bu toplantıyı gerçekleştirdik" dedi.

MİLLETVEKİLİ PROF. DR. KELEŞ: “BU TOPLANTI ÇOK ÖNEMLİ”

Ak Parti Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, süreci yakından takip edeceklerini belirterek: Bu toplantıların gerçekten çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü herkes fikrini söylüyor. İstişare gerçekten çok önemli, hep yapmamız gerekiyor. Bundan sonraki süreçte de devam edecektir diye düşünüyorum. Burada iki tane sorun var. Elazığ olarak biz 2 deprem yaşadık. Şu anda 11 ilde çok ciddi anlamda depremle ilgili sorunlarımız var. Özellikle, bu yıl sonuna kadar 200 bin konutun teslim edilmesi planlanıyor. Şu ana kadar 103 bin konut teslim edildi ve 250 bin konutun ihalesi yapıldı ve toplamda 450 bin konut teslim edilecek. Bunu bir kenara koyalım.2020 depremi Elazığ için büyük bir tecrübe oldu. Bu toplantıda anladığım kadarıyla öne çıkan iki tane şey var: Elazığ’ın bundan sonraki süreçte yeniden ayağa kalkması, mahallelerimizin yeniden yapılanması için “yarısı bizden” kampanyası. Bu kampanya şu anda İstanbul için çıkartılmış bir kanun. Türkiye’nin hiçbir ilinde bu kampanya uygulanacak diye bir durum söz konusu değil. Eğer uygulanabilirse hep beraber sizlerle birlikte süreci takip edeceğiz. Elazığ’ın da bu kampanyaya dahil edilmesi için elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz. Başkanımız belediyenin imkanları dahilinde bir şeyler yapmaya çalışıyor. Belediyenin imkanlarını artırmaya yönelik bir şeyler yapılabilir. Bu toplantı bu açıdan çok önemli yeni fikir, düşünce ve projeler olursa, bu toplantı bunun için bir başlangıç. Eminim bu toplantılar devam edecektir. Bir sonraki toplantıda bu projeler konuşulabilir” şeklinde konuştu.

MİLLETVEKİLİ AÇIKKAPI: “ŞEHRİN BİR ARAYA GELMESİ ÇOK ÖNEMLİ”

Ak Parti Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı ise şehrin tek ses olmasının çok önemli olduğunu dile getirerek: “Elazığ’ımızda da 2020 depreminden sonra önemli çabalar oldu ancak rezerv alanlar dışında mahallelerimizle ilgili sorun yaşamadığımızı iddia etmemiz elbette mümkün değil. Muhtarlarımızın mahalleleriyle ilgili bu sorunları dile getirmeleri bizler açısından önemli ve yol gösterici niteliği taşıyor. Tabi ki burada belediye başkanımızın yapacağı çalışmalar çok önemli. Bizlerin tarafımıza ulaşan talepleri hükümet yetkilileriyle görüşüp çözüme kavuşturulması noktasındaki gayretlerimiz çok önemli. Ama bu şehirde son süreçlerde şunu ifade etmeliyim; siyasi partilerimizin birlik ve beraberlik içerisinde, bir araya gelmeleri bile çok önemlidir. Basınımızın bir araya gelmesi, şehrin problemlerini dile getirmesi ve bu konuyu gündem oluşturacak şekilde ele almaları çok kıymetlidir. Bu bir başlangıçtır. Biz mutlaka daha sonra yine bir araya geleceğiz. Bu günü birlik bir şekilde çözülecek bir sorun değil, hepimiz biliyoruz. Bunun için bir çaba lazım, gayret lazım, kaynak lazım, finans lazım ve bunun çözüm yollarını birlikte bulmamız lazım. Biz tabi ki İstanbul’da yürütülen yarısı bizden kampanyasının Elazığ için de kullanılmasını istiyoruz. Bunu mutlaka dile getiririz. Ancak bu kampanyadan İstanbul dışında faydalanan tek bir il bile yok. Bunu söylemek isterim. Biz bundan faydalanmak için mücadelemizi ortaya koyacağız. Bir sonraki toplantılarda daha önemli verilerle bir araya gelelim. 18 mahallemizde, depremden etkilenen mahallelerimizde ne kadar yapı yerinde dönüşüme ihtiyaç duyuyor? Bu bilgileri de mutlaka her birimizin çalışarak ilgili yerlere ulaştırması gerekiyor. Bu da bizlere düşüyor. Biz tabi ki sizlerin taleplerini sizlerle birlikte dile getirirken hem bu taleplere destek hem de çözüm noktasında olduğumuzu biliyoruz. Bu süreçte bize ne düşüyorsa sonuna kadar gayret edeceğimizi ifade etmek istiyorum” açıklamasını yaptı.

BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI: “BU TOPLANTI BAŞLANGIÇ OLSUN”

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları ise açıklamasında: “Öncelikle şunu belirtmek istiyorum, bu fikir muhtarlarımızdan çıktı, canı gönülden onlara teşekkür ediyorum. Bizim Elazığ Belediyesi olarak şehrin herhangi bir sorunundan kaçmak, kendimizi o sorundan sıyırmak gibi bir derdimiz yok. Elazığ’ın gelişmesi, kalkınması ve sorunları noktasında biz işin göbeğindeyiz. Yine kentsel dönüşüm işinde de Elazığ Belediyesi olarak bu işin öncülüğünü yapmak için sizlerle birlikte hareket edeceğiz, gayret edeceğiz. Buradaki herkesin ortak kanaati bu şehirde kentsel dönüşümün başlatılması ve yapılması. Hem 2023 Şubat depremleriyle birlikte yıkılan ve yapılmayan boş arazilerin ayağa kaldırılması, aynı zamanda da Tunceli ve Bingöl depremleriyle birlikte yıkılmaya yüz tutmuş olan eski yapıların bir an önce dönüştürülmesi noktasında herkes ortak kanaate sahip ve bu anlamda da belediye olarak bizler işin öncülüğünü yapma adına, Nailbey Mahallesindeki 8 adanın dönüştürülmesi, İstasyon Caddesi, Bosna Hersek Caddesindeki yıkılan yapıları ve o bölgedeki ayakta kalan ama yıkılmaya yüz tutmuş yapıları yıkılarak eski cazibesine kavuşturmak adına başlatmış olduğumuz iki tane kentsel dönüşüm projesi var. Çarşı, Sarayatik, İzzetpaşa mahalleleri gibi mahallelerin de kentsel dönüşümden acilen faydalanması gerektiğine, bunun için birlik halinde ciddi bir irade ortaya koymamız gerektiğine inanıyoruz. Bu toplantı bir başlangıç olsun. İnşallah bu süreci hep birlikte takip edip başarıya ulaşırız” ifadelerine yer verdi.

Çözüm odaklı şehir masası

BAŞKAN ALAN: “ŞEHİR KENETLENMİŞ”

Elazığ TSO Başkanı İdris Alan ise şu açıklamayı yaptı: “Türkçemizde “Yiğit düştüğü yerden kalkar” diye çok güzel bir söz var. Elazığ iki büyük depremle yıkıldı. Hem de şehrimizin çok değerli bir ticaret merkezi olan merkezi mahallelerimizden vuruldu. Bu mahallelerimiz en eski yerleşim yerleri olmakla birlikte şehrin ticaretinin ve şehrin ekonomisinin de yoğun olarak yaşandığı mahallelerimizdi. Bugün İzzetpaşa, İcadiye, Rızaiye, Çarşı, Sarayatik, Nailbey, Kültür, Mustafapaşa, Kırklar, Sanayi, Yeni Mahalle ve diğer mahallelerimizin görüntüsü savaştan çıkmış ve bombalanmış gibi bir izlenim yaratıyor. Bu görüntü ticareti de etkilediği gibi şehir insanına da negatif duygular oluşturuyor. Bu durum Elazığ TSO olarak en çok da bizleri etkiliyor. Çünkü şehrin ticareti ve ekonomisi istediğimiz gelişmeyi yeterince gösteremiyor. Madem bu şehir merkezindeki mahalleler depremde hasar aldığı için yıkıldı ve sendeledi, madem bu mahallelerin yıkılmasıyla zor bir dönem yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz, o zaman bu şehrin yiğit insanlarına yıkıldıkları yerden ayağa kalkmak düşer. Bu şehrin insanlarına yeniden ayağa kalkmak için birlikte olmak, birlikte hareket etmek düşer. Bu yıkıntının altından hemşehrilerimiz tek başına kalkamaz. İnşaat maliyetlerindeki artışları hepimiz biliyor ve yaşıyoruz. Hemşehrilerimiz devletin sunduğu imkanları kullansa bile müteahhit firmalarımız maliyetlerdeki artışları da dikkate alıp haklı olarak ciddi paralar talep ediyorlar. Halkımız da bu parayı veremeyince ne inşaatlar yapılabiliyor ne de mahallelerimizdeki harabe görüntü ortadan kalkıyor. Elazığ Belediye Başkanımız Şahin Şerifoğulları bazı mahallelerimizde başlattığı kentsel dönüşüm atağı takdire şayan ve önemli bir adım. Ancak belediyemizin de gücü ve yetkisi bir yere kadar. Kaldı ki kentsel dönüşümü tüm Elazığ’a yaymak; kamu gücünü, Bakanlık gücünü arkasına almakla mümkün olur. Geçtiğimiz günlerde Tüm Elazığ Muhtarlar Derneği’nin kamuoyuyla paylaştığı TOKİ’nin İstanbul’a uyarladığı “yarısı bizden” kampanyasının ilimizde de uygulama fikrini oldukça önemli ve anlamlı buluyoruz. Bugün bu toplantıda görüyoruz ki şehir bu kampanyaya kilitlenmiş ve kenetlenmiş."

YRP İL BAŞKANI AV. KARAKUŞ: “DESTEK VERMEYE HAZIRIZ"

Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Erhun Karakuş: "Burada çözümleri konuşmamız lazım. Bu konu gündeme geldiği günden beri desteklediğimizi ve takipçisi olacağımızı bildirdik. Belediyemizin tek başına bu memleketi, o bahsettiğimiz mahalleleri yeniden yapması mümkün değil. Belediyemizin gücü belli, etkisi belli. Dolayısıyla bizim bu sorunumuzu çözecek olan kurum direkt Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’dır. Biz Yeniden Refah Partisi olarak bu sorunun çözümü için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız" şeklinde konuştu.

CHP İL BAŞKANI AV. ÖZKAN: “KAMUOYUNUN YARARINA OLAN HER PROJEYE DESTEK VERECEĞİZ”

CHP Elazığ İl Başkanı Av. Onur Özkan: “Yarısı bizden projesi hükümetimizin elinde olan, ancak onlar adına yapılabilecek olan ve sürdürülebilecek olan bir proje olması çok önemlidir. Burada Belediye Başkanının yapabileceği herhangi bir durum yoktur. Çünkü yıkılmaya devam eden bir şehir ve bu şehri tamamen kendi gücüyle yeniden ayağa kaldırması hiç kimse için mümkün değildir. Devlet yardımı olmak zorunda. Bu yardımın alınabilmesi için ancak güzel bir projeye ihtiyacımız var. Bu proje İstanbul’da başlamış olsa dahi Elazığ için bambaşka bir hikaye olması gerekiyor çünkü Elazığ her anlamda kendine özgü bir şehirdir. Elazığ’da biz mahalle kültürünü kaybettik ve bunun nedeni Elazığ depreminden sonra yapılan deprem konutlarına vatandaşların rastgele yerleştirilmesi, mahalle kültürünü yitirmemizin nedenidir. Bundan sonra yerinde yapılacak olan dönüşümler ancak güzel bir şekilde yapılırsa olur. Elazığ’ın durumu ortadadır. Elazığ’da bu kadar konut yapılmasına rağmen kira fiyatları ortadadır. Hala insanların bu ev sorununun çözülmediği gayet ortadadır. Yıkılan ve yıkılmakta olan bir şehir durumu vardır ve bu şehre kentsel dönüşümle yardım edilmediği takdirde bambaşka bir hikayeyle karşılaşacağımız ortadadır. CHP ve şahsım adına şunu söyleyebilirim ki yapılabilecek olan her türlü işlemde hem mecliste hem de yerelde insanların toplu olarak onay verdiği kamuoyunun yararına olan her projeye destek vereceğiz” dedi.

İYİ PARTİ İL BAŞKANI YAŞAR: “ELAZIĞ’IN YARARINA OLACAK HER HİZMETİ DESTEKLİYORUZ”

İYİ Parti Elazığ İl Başkanı Habip Yaşar: “Elazığ’ın geleceğinin imarı açısından, sosyal donatıları açısından, eğitim ve kültürü açısından da ele alınması lazım. Elazığ enkaza dönüşmüş, kültürü yozlaşmış bir şehir haline geldi. Bu kültürü yeniden oluşturmamız, münevver bir şehir haline getirebilmemiz lazım. Ben bir eğitimci olarak bunları önemsiyorum. Biz kültürel yozlaşmaya doğru gidiyoruz, aile düzenimiz bozuluyor. Ahlaken çökmüş ve erozyona uğramış bir toplum haline geldik. Elazığ’ın tek sorunu konut meselesi değil. Konut inşallah olacak, kentsel dönüşümle mi yerinde dönüşümle mi olur, faizsiz krediyle mi olur bilmem ama Elazığ’ın yararına olacak her türlü hizmeti destekliyorum. İnşallah bu büyük projenin altından gururla çıkarız ve kısa vadede vatandaşlarımız bundan yararlanır” ifadelerini kullandı.

HÜDA PAR İL BAŞKANI KAVAKLI: “ŞARTLARI ZORLAYALIM”

HÜDA Par Elazığ İl Başkanı Yasin Kavaklı: "Şahin Başkanımıza teşekkür ederim bu çalışmaları başlattı. Her zaman destek vereceğiz. Elazığ’a yapılması gereken bu kentsel dönüşüm, İstanbul için planlanan “yarısı bizden” kampanyası Elazığ’da uygulanabiliyor mu, bu imkanlar oluşabilecek mi bilmiyoruz, bu şartları zorlayalım. Yapılamıyorsa Elazığ’ı bu çirkin görüntüden kurtarmak ve acı bir kayıp yaşamamak adına vatandaşlarımıza kolaylık sağlayıp eski binaların yıkılıp yenisinin yapılabilmesi için vatandaşlarımıza faizsiz kredi imkanı sunmak ve ödemeyi kolaylaştırmak bizler için oldukça önemlidir. Bu iki husus inanıyorum ki büyük bir problemi çözecektir. Bizler bu sorunların çözülebilmesi için HÜDA Par olarak elimizden ne geliyorsa yapacağız" İfadelerine yer verdi.

FHGC BAŞKANI GÜRTÜRK: “TOPLANTI HAYIRLARA VESİLE OLSUN”

FHGC Başkanı Serkan Gürtürk: "Bu toplantıyı çok değerli ve kıymetli buluyorum ancak şunu da belirtmeden geçmek istemiyorum. Öncelikle 2020 depreminden sonra mahallelerimizin plansız bir şekilde apar topar dağıtılmasını Elazığ Emniyet Müdürlüğü’nün kuruluş yerleşkesi olayına benzetiyorum. Çünkü bu sorun en başından beri belliydi. Mahalle kültürünü kaybettik. Belki bugün yerinde dönüşüm olsaydı şehirdeki büyük bir alanı kurtarabilirdik. Bu toplantının hayırlara vesile olmasını diliyorum ancak bu konuda siyasilerimize çok büyük görevler düşüyor. Ankara, Bakanlık nezdinde ciddi bir şekilde dile getirilmesi ve belirli bir sonuca bağlanması gerekiyor. Aksi halde bizi bir araya getirip bu toplantıda sorunları konuşup dağılmamızla sonuçlanır. Herhangi bir sonuç elde edemeyiz. Muhtarlarımızın serzenişleri doğrudur, haklılar. Mahallelerinde bu sorunlarla karşı karşıya geliyorlar" dedi.