Çocuklara Kayıpları Nasıl Anlatmalıyız?
Başak MERAL GÜNDÜZ/Kayıplar çocuklardan uzun süre gizlenmemelidir. Çocuklar olabildiğince kısa sürede bilgilendirilmelidir. Peki bu bilgilendirme süreci nasıl olmalıdır ? Bu konudaki bilgileri Sosyolog ve Aile Danışmanı Hilal Sarıbay Göçer gazetemize anlattı.
Hilal Sarıbay Göçer,”Öncelikle çocuklara kayıp haberi eğer mümkünse sevdikleri tanıdıkları ve güvendikleri biri aracılığı ile verilmelidir. Konuşurken acele edilmemelidir, biran önce söyleyeyim bitsin denilmemelidir. Çocuk söylediklerinizi kavramak için zamana ihtiyaç duyar. Özellikle yaşına uygun anlatımlarla söylenmelidir. Konuşurken çocuğun verdiği tepkiler ve söylemleri önemlidir dikkatle dinlenmelidir. Sonraki hayatı ile ilgili planlama yaparken bu söylemler önemlidir. Çocukların gelişimsel dönemlerine göre ölümü anlama şekilleri farklıdır.
5 yaş öncesinde çocuklar ölüm olayını gerçekçi olarak değerlendiremezler. Ölümü bir çeşit uyku hali gibi anlarlar. Geri dönüşü olmayan bir şeyi anlamaları mümkün değildir.
Okul dönemindeki çocuklar artık ölümü kavrayabilirler. Aslında kavradıkları içinde yaş süreçleri daha endişeli geçecektir. Ergenlik dönemindeki çocuklar ölümün geri dönüşünün olmadığını anlarlar. Sessiz kalabilir, ağlayabilir, günlük hayatını durdurabilirler. Özellikle metin ol artık büyüksün gibi söylemler yanlıştır kullanılmamalıdır”dedi.