ÇOCUK KARDİYOLOJİ KLİNİĞİNDEN BİR İLK

Genel Sekreterliğe  bağlı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Kliniği tarafından ilk kez uygulamaya konulan Transözofageal Ekokardiyografi (T

ÇOCUK KARDİYOLOJİ KLİNİĞİNDEN BİR İLK
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Genel Sekreterliğe  bağlı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Kliniği tarafından ilk kez uygulamaya konulan Transözofageal Ekokardiyografi (TEE) işlemi ile bir ilke daha imza atıldı.

Çocuk Kardiyolojisi biriminde ilk kez uygulamaya konulan TEE işlemi hakkında bilgi veren Pediatrik Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent KOCA yaptığı açıklamada “ TEE yarı girişimsel bir incelemedir. Bu işlemi ; Göğüs duvarından bakılan ekokardiyografi ile saptanan kalp içindeki pıhtı, kitle veya endokardit adı verilen kapakların enfeksiyona bağlı hastalıkların araştırılması, yapay kapakların fonksiyonlarının detaylı incelenmesi , ana atardamar-aort genişlemeleri ve yırtılmalarından şüphe edildiği durumlarda, kalp odacıkları arasındaki zarların üzerindeki deliklerinin incelenmesinde, kalp kapak yetersizliklerinin ciddiyetinin belirlenmesi, kalp kapak tamiri veya kalp deliklerinin kapatılması ameliyatları sırasında ve sonrasında işlem başarısının değerlendirilmesinde çok başarılı bir yöntemdir. Ayrıca bu bu işlemi akciğer hastalığı, şişmanlık veya göğüs yapısı gibi nedenlerle yeterli kalitede yüzeyel ekokardiyografik görüntü alınamayan hastalarımıza yönelikte yapmaktayız. İşlem boğaz yoluyla yapılan detaylı kalp ultrasonu olduğu için kısaca TEE olarak da ifade edilmektedir. Çocuk Kardiyolojisi kliniğimizde ilk kez uygulamaya konulan bu işlem için hastanemizin alt yapısı ve teknik donanımı son derece uygun ve üst düzeydedir” şeklinde konuştu.

TEE işleminin nasıl yapıldığı hakkında bilgi veren Doç. Dr. KOCA “ Bu işleme 6-8 saatlik açlık sonrası başlamaktayız. Yemek borusu yolu ile boğaz uyuşturularak prob (görüntüleme cihazı) hastaya yutturulur. Bulantı refleksini bastırıp hastanın işleme uyumunu sağlamak amacıyla ağız ve yumuşak damak bölgesi lokal olarak anestezik bir sprey yardımıyla uyuşturulur. Mide girişi hizasına kadar istenen seviyeye inilebilir ve kalbe daha yakından bakılarak normal ekokardiyografi işlemine göre daha net ve ayrıntılı görüntüler elde etmekteyiz. Gerekli görülen kalp görüntüleri cihaza kaydedilir ve resimleri çekilir. İşlem ortalama 15-20 dakika sürmektedir. Ancak hazırlık zamanı ile bu süre 30-60 dakikayı bulmaktadır. İşlem sonunda hasta uyandırılarak kısa süreli gözlem altında tutulur” dedi.