ÇOCUĞUNUZDA BU BELİRTİLER VARSA DİKKAT!

BAŞAK MERAL GÜNDÜZ/Bahçeşehir Kolejleri test etmekte olduğu UP eğitimini 2015-2016 eğitim-öğretim yılında 19 Bahçeşehir Koleji kampüsünde uygulamaya başlamış uygulanan okul sayısı 2018-2019 69 kampüse çıkmıştır.

ÇOCUĞUNUZDA BU BELİRTİLER VARSA DİKKAT!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Bahçeşehir Koleji Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Zümre Başkanı aynı zamanda UP Program Koordinatörü Bigem Varol gazetemize ilimizde gerçekleştirdikleri UP (Üstün Potansiyelliler ) Eğitimi ile ilgili bilgiler verdi.

Neden Üstün Potansiyelliler?

Eğitimde en önemli konu her çocuğun farklı yeteneklere, farklı ilgi alanlarına, farklı bir potansiyele sahip olduğu gerçeğinin farkında olmak ve eğitimi bu farklılıkları göz önüne alan bir yaklaşımla farklı ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde örgütleyebilmektir. UP, Bahçeşehir Kolejlerinin bu vizyon doğrultusunda geliştirdiği bir eğitimdir.

Elazığ Bahçeşehir Koleji olarak, bizde bu eğitimi geçen sene başarı ile uyguladık bu yılda geliştirmeyi, öğretmeyi ve çocukların potansiyellerini gerçekleştirmelerine yardımcı olmayı hedefleyerek devam ettireceğiz.

Akademik verilere göre üstün potansiyelli bireyler her ülkede nüfusun ortalama %3’ünü oluşturmaktadır. Bu potansiyelin doğru eğitimle desteklenerek en üst seviyede değerlendirilmesi, toplumların gelişmişlik düzeyini önemli oranda artırmaktadır. Üstün Potansiyelli öğrencilerin değerlendirildiği tek alan Bilsem’ler olduğu için Özellikle Doğu Anadolu Ve Güneydoğu Anadolu Bölgesin de bu öğrencilerinin potansiyellerinin gerçekleştirmesine fırsat verilmesi gerektiğinin farkında olarak bu eğitimi gerçekleştiriyoruz.

 

Üstün Potansiyelliler Eğitimi Ne Zamandır Uygulanıyor?

Bahçeşehir Kolejlerinde  2015 yılında uygulanmaya başlandı fakat biz Elazığ Bahçeşehir Koleji olarak 2017/2018 Eğitim -Öğretim yılında 6 sınıf düzeyi ile eğitime başladık. 5.ve 6. sınıflarda 2 sınıf açarak 52 öğrenci ile eğitimimizi tamamladık.

Her Cumartesi öğrencilerin etkinlik halinde ki fotoğrafları tek tek çekilerek, haftalık uygulanan eğitim ve kazanımlar veliye bilgi verildi. Böylelikle velilerin kafasında ki soru işaretlerini gidermiş olduk. Velilerimizin sadece soyut olarak değil öğrencilerinin gelişimlerini objektif, belgeli ve somut görmelerini sağladık. Bu süreç sayesinde %100 başarılı ve sorunsuz bir yıl geçirdik.

 

Bu eğitime sadece Bahçeşehir Öğrencisi mi katılabilir?

Tabiki Hayır. Eğitimi Elazığ’a getirirken amacımız Üstün Potansiyelli çocukların anlaşılmalarını sağlamak, aynı zamanda bu çocuklarla İlgili velileri ve öğretmenleri de bilgilendirmekti. Bu sayede daha kolay bir hayatları olmasını hedeflemiştik. Böyle özel çocuklara sahip olan velilerin de bu çocukların eğitimleri için büyük şehirlere gitme arayışını sona erdirmek istedik. Başka okullarda eğitimine devam eden bizde UP Eğitimine katılan birçok öğrenci oldu. WISC-R Performans veya Sözel skoru 125 üzeri olan tüm öğrencileri programa dahil ediyoruz.

Amacımız daha fazla çocuğa ulaşabilmek, daha fazla öğretmene bu eğitimi verip çocukların daha kolay anlaşılmasına yardımcı olabilmek. Bu konuda bizden yardım isteyen tüm okullara hizmetiçi öğretmen eğitim konusunda da elimizden gelenin fazlasını yapmaya hazırız.

 

UP eğitiminin diğer kurumların üstün potansiyelli öğrencilere yönelik eğitimlerinden en önemli farkı nedir?

Bizim eğitimimiz öğrencilerin sadece özel akademik ihtiyaçlarını karşılamayı değil aynı zamanda sosyal, duygusal, üst düzey düşünebilme, yaratıcılık ve düşünme stratejileri gibi akademik olmayan alanlardaki gelişimini de hedefleyen nadir eğitimlerdendir.

Programımız 1- 6. sınıf öğrencilerine hitap ediyor.

Her Çocuk Potansiyelinin Keşfedilmesini Hak Eder sloganıyla yola çıktık;

1 senedir başarı ile uyguladığımız UP eğitimi ile il bazında bulunan tüm Üstün Potansiyelli öğrencilerimize hizmet etmeyi amaçlıyoruz. Bilsem ‘e giden ve ya WISC-R Performans veya Sözel skoru 125 üzeri olan tüm öğrencileri programa dahil ediyoruz. Öğrenci Bilsem’e kayıtlı ise WISC-R Testini yaptırması gerekmiyor raporuyla okulumuza başvurup program ile ilgili bilgi alabilirler...

 

''Üstün potansiyel'' kavramını biraz açıklar mısınız?

Erken çocukluk döneminden itibaren çocuklar güçlü oldukları yönleriyle ilgili belirtiler gösterirler ve bunu büyük oranda davranışlarına yansıtırlar. Örneğin bazıları erken okumaya başlar, bazılarının algıları çok güçlüdür, farklılıkları veya benzerlikleri çok iyi fark ederler. Bu farklılıkları uzmanlar tarafından hazırlanmış testlerle, gözlemlerle veya performansa dayalı ölçeklerle tespit edilebilir. Gündemden bir örnek verecek olursam öğretmenlerinin ‘çok yaramaz, hiç durmuyor, dersi çok kaynatıyor ‘diye şikâyet ettiği birçok öğrenci aslında üstün potansiyelli çıkabiliyor. Evde veli öğrencisinin bu programa uygun olup olmadığını şu belirtilerden anlayabilir.

Her anne/baba çocuğunu elbette ki tanır.

• Uzun dikkat süresi

• Geniş hayal ve imgeleme gücü

• Uykuya daha az ihtiyaç duyma, enerjik olma

• Gelişimsel dönüm noktalarına daha hızlı ilerleme

• Keskin gözlem yapma

• Aşırı merak duyma

• Güçlü bellek

• Erken ve olağanüstü dil gelişimi

• Hızlı öğrenme yeteneği

• Aşırı duyarlılık

•Akıl yürütme ve problem çözme becerisi

• Mükemmeliyetçilik

• Sayılar, bulmacalar ve yap-bozlar ile oyun becerisini geliştirme..

• Kitaplara aşırı ilgi duyma

• Soru sorma

• İlgi alanının oldukça geniş olması

• Gelişmiş mizah duygusu • Eleştirel düşünebilme

• İcatlar yapabilme • Aynı anda birkaç işi yapabilme, yoğunlaşabilme

• Çok meraklıdırlar. İlgilendikleri konuya karşı dikkatlerini yoğun bir şekilde yönlendirir. Problem çözme becerileri son derece gelişmiştir.

• Neden-sonuç ilişkisi kurarlar. İlgi alanları hakkında detaylı bilgi sahibidirler, bağımsız çalışmayı daha çok tercih ederler.

• Çok hızlı öğrenirler. Duydukları ve gördüklerini uzun zaman belleklerinde tutabilirler. Kendi sınıf düzeyinin üstünde kitaplar okumaktan hoşlanırlar. Zihinden işlem yapmada çok başarılıdırlar.

• Rutin ve tekrarlayıcı işlerden hoşlanmazlar. Genellikle okulda karşılaştıkları uyarıcılar onlara yetersiz gelir, dolayısıyla canları çok çabuk sıkılır.

• Zaman, ölüm vb. soyut kavramların ne demek olduğunu yaşıtlarına göre daha çabuk kavrarlar. Bir çocuğun üstün potansiyelli olarak görülmesi için bu bahsedilen bütün özelliklere sahip olması gerekmemektedir. Üstün potansiyelli bir çocukta öne çıkan bir özellik, bir başka üstün çocukta hiç görülmeyebilir. Dolayısıyla bireysel farklılıkların olabileceği dikkate alınmalıdır.

 

Peki, programın başarıyla uygulanmasında veliler nasıl bir rol oynuyor, Veliler çocuklarını nasıl desteklemeli?

Velinin, öğrencinin eğitimindeki rolü yadsınamaz. Ama önemli olan, velinin hangi rolü nasıl oynayacağını bilmesi. Bu konuda öğretmen eğitimi ne kadar önemliyse veli eğitimi de o kadar önemli. Bizim programımız velilere yönelik hazırladığımız bir seminer programıyla başlıyor ve onlara yönelik

eğitim seminerleriyle devam ediyor. Ayrıca, çocuğu programa katılan velilerin öğretmenlerle ve program koordinatörüyle iletişimi de çok önemli. Biz üstün yeteneği ve zekayı bir ayrıcalık değil bir farklılık olarak görüyoruz. Bundan dolayı da verdiğimiz eğitim ne veliye ne de öğrenciye bir ayrıcalık gibi düşünülmemeli. Bu konuda daha doğru bilgiye sahip veliler çocuklarına daha faydalı olabilirler. Velilerimizin çocukların farklılıklarını gözlemleyip öğretmen ve uzmanlarla iletişim halinde olması ve çocuklarını ilgili ve yetenekli oldukları alanla ilgili kaynaklarla buluşturmaları çok önemli.

 

Öğrenci seçimini neye göre yapıyorsunuz?

Öncelikle bütüncül tanılama çalışmasıyla başlıyoruz.

• Öğretmen saptamaları (Tils Gözlem Formları)

• Çocukla ilgili tutulan çeşitli kaynaklar

• Aile görüşmeleri

• Biyografik veriler

• Çocuğun ürünleri Gözlemlendikten sonra;

• Öğrencinin uygun tanılama raporu varsa (WISC-R Performans veya Sözel skoru 125 üzeri) programa dahil ediyoruz. • Bilsem’e kayıtlı öğrenciler Wisc-r teste tabi tutulmadan programa dahil edilir.

 

Programı nasıl uyguluyorsunuz? Ders ve Program içeriği nedir?

Program 1, 2, 3, 4, 5 ve 6. sınıf öğrencilerine hitap etmektedir. (1. sınıflar II. Dönem itibari ile öğrenciler okuma yazma becerilerine sahip olduktan sonra- Diğer seviyelerde I. Dönem itibariyle program başlar.) • Herhangi bir seviyede UP ‘a dahil olan bir öğrenci diğer seviyelerde de programa devam eder. • Program Cumartesi günleri üçer saatlik hafta sonu dersleri ve hafta içindeki birebir proje danışmanlığı ve diğer rehberlik faaliyetlerini kapsamaktadır. • Etkin İletişim, İleri Düşünme Teknikleri, Yaratıcı Fikirler, Yaratıcı Dizayn, Stratejik Düşünme ve FPSI dersleri hafta sonu (3 ders) yapılırken Projemi Gerçekleştiriyorum dersleri hafta içi saatlerinde yapılır. • Projemi Gerçekleştiriyorum dersleri (2. 3. ve 4. sınıflar-hafta içi )proje danışman öğretmenleri tarafından birebir danışmanlık olarak gerçekleştirilir. • Sınıf mevcudu 4-10 öğrenci arasındadır.

Future Problem Solving (FPSI) olarak bahsettiğiniz dersin içeriği nedir?

Uluslararası Problemleri Çözme Programı ABD ‘de üstün yetenekli öğrencilerin eğitiminde kullanılmakta olan ve sonuçlarının olumlu dönütleri ispatlanmış bir programdır. • Program yaratıcı ve global düşünmeyi desteklemek de ve günlük yaşam için gerekli temel problem çözme tekniklerini güçlendirmektedir. Bu çalışma ile öğrencilerimizde global problem ile konuları vurgulamak ve çözüm üretmek için ileriye doğru bakmalarının yanı sıra zaman yönetimi, öz kontrol, liderlik, sosyalleşme becerileri, teknoloji kullanımı, daha geniş zorlayıcı ve ilgi çekici akademik deneyim ve toplumsal hizmet konularında gelişmeleri hedeflenmektedir.