'Çilek Üretimi 8 Tondan, 200 Kiloya Düştü'

Elazığ, uygun hava koşulları ve toprak verimliliği ile tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak yapıldığı iller arasında

'Çilek Üretimi 8 Tondan, 200 Kiloya Düştü'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ, uygun hava koşulları ve toprak verimliliği ile tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak yapıldığı iller arasında. Yüksek maliyetli tarım ilaçları, kullanılan tohumların değişmesi, bitkilerin hastalık kapması ve yapılan zirai kontrollerin bir sonuca ulaşmaması çiftçilerin belini büküyor.

“Yerli Tohumlar Artık Kolay Bulunmuyor”

Ailesi ve akrabalarıyla beraber çiftçilikle uğraşan Metin Kayatuzu, Elazığ Kuyulu  Köyü’nde 30 yılı aşkın çilek yetiştiriciliği yapıyor. Başta çilek olmak üzere tarımsal üretimdeki düşüşün Elazığ’daki çiftçiler için büyük kayıplara neden olduğunu söyleyen Kayatuzu, üretimde yaşadığı zorluklar ve tarım kalitesi hakkında şunları söyledi: “Çilek üretiminde biz tek mahsul kullanırdık, şimdi ziraatın yediveren kullanıyoruz. Eski yerli sadırlar yok artık, Bursa’dan getirirdik biz sadırları. Artık Bursa’da bile yerli sadır tohumu bulunmuyor. Antalya ve Mersin’den getiriyoruz tohumları. Kullandığımız yediveren tohumu da suya ve havaya dayanıklı değil. Geçen sene ilk ürünler, hastalıklı çıktı. Zirai mühendisler gelip burada ürünleri kontrol etti fakat ne olduğu belirtilmedi. Kimi mantar kimi hatalık olduğunu söyledi. Bir başkası ise ya topraktan ya da hava koşullarından dolayı olduğunu söyledi. Sorunun kaynağının ne olduğu henüz belirlenmedi. Biz yıllar önce çileği ektiğimizde tek gübreyle eker ve verim alırdık. Ama son yıllarda kullandığımız ilaçlar ve gübrelerden verim alamıyoruz. Sıkıntılarımızdan bir diğeri de maddi olanaklar. Kullandığımız suyun saati bile yüksek maliyetli, çilek fiyatları zaten düşük.

“Bir Zamanlar 8 Ton Üretilen Çilek, Şimdilerde 200 Kilograma Düştü”

Önceden 5-6 dönüm çilek eker, 8 ton çilek elde ederdik. Şimdi ise toplam 200 kilogram çilek. Ürünlerin hastalanmasından dolayı verim çok düştü. Hava koşullarından ziyade ürünlerin hastalanması verimin düşmesinden en büyük etken. Gübre fiyatları, işçilerin maliyeti ve zirai ilaçlar yüksek maliyetler istiyor.

“Verimli Bir Tarla İçin, Kaliteli Bir Üretim Gerekiyor”

İyi bir tarım için, fidenin kalitelisine ihtiyacımız var. Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yetiştirilen ürünlerin daha sağlıklı bir kontrolden geçmesini istiyoruz. Ürünlerde, hava koşullarından veya topraktan dolayı verimler düşmüyor. Tek nedeni bu değil. Tarımsal faaliyetlerin takip edilmesi, meydana gelecek kayıpları önleyebilir. Zirai ilaçlar ve gübre hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak gerekiyor.