Chp'nin Maden Raporu: 'Bakır İşletmesini Kamu İşletsin'
Chp Elazığ Milletvekili Gürsel Erol: 'Milletvekillerimiz Maden İlçe merkezinde esnaf, halk ve muhtarlarla yüz yüze görüşmeler gerçekleştirmişler, görüşmelerde yurttaşların sorunları dinlenmiş, ziyaret sonrasında Maden'deki sıkıntıların giderilmesi için çözüm önerileri hazırlanmıştır' dedi.
Chp Elazığ Milletvekili Gürsel Erol CHP'li 30 Milletvekilinin Elazığ ziyaret sonrasında Maden ilçesiyle İlçe halkının afet riskinden kaynaklanan sosyal, ekonomik, ticari ve barınma sorunları ile ilgili bir rapor hazırlandığını kaydetti.
Milletvekili Erol, 'Milletvekillerimiz Maden İlçe merkezinde esnaf, halk ve muhtarlarla yüz yüze görüşmeler gerçekleştirmişler, görüşmelerde yurttaşların sorunları dinlenmiş, ziyaret sonrasında Maden’deki sıkıntıların giderilmesi için çözüm önerileri hazırlanmıştır' dedi.
İşte o raporun özeti:
1)Elazığ Valiliği tarafından oluşturulacak Kriz Koordinasyon Masasında heyelan riskinden etkilenen yurttaşların da katılımı sağlanmalı, ivedi olarak ilçenin geleceği ile ilgili süreç halkla paylaşılmalı ve soruna dair ortak çözümler geliştirilmelidir.
2)İlçe merkezinde işyerleri kapatılan esnafın sigorta, kredi, vergi ve kira ödemeleri 1 yıl ertelenmeli, gelir kaybı yaşayan esnafa hibe verilmelidir.
3)Maden İlçesi’ndeki heyelan riski nedeniyle zorunlu olarak boşaltılan konut ve işyerlerinin yeniden yapım bedeli AFAD tarafından karşılanmalıdır.
4)Yeni yapılması planlanan evlerin ve işyerlerinin yerleri, planları ve metrekareleri ile ilgili düzenleme hak sahiplerinin onayı alınarak, ilçenin tarihi dokusu ve sosyal yapısı korunarak, ilçe halkının katılımcı olacağı bir süreç izlenerek kararlaştırılmalıdır.
5)Maden Bakır İşletmesi, devletleştirilerek kamu tarafından işletilmelidir.
6)İşletmenin kapasitesi arttırılarak yeni istihdam olanakları yaratılmalı, çalışanlar Maden’de yaşayan yerleşik halk içinden seçilmelidir.
7)Riskli alan olarak gösterilen bölgedeki pasa yalnızca ilçe sakinlerini değil, Elazığ- Diyarbakır karayolunu ve demiryolunu da tehdit etmektedir. Bölgedeki pasa işletme tarafından acilen kaldırılmalıdır. Pasanın kaldırılması sonrasında tarihi Maden Köprüsü ve İlçe Garajı arasındaki bölge tekrar sosyal yaşama uygun hale getirilmelidir.
8)Tehlikeli atık içeren pasaların atık alanları kapatıldıktan sonra dere, baraj, gölet suları ve toprak alanları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından rehabilite edilmelidir.
9)Camiikebir Mahallesi’nde bulunan tarihi ve 1. Grup korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli iki gözlü Maden Taş Köprü’nün yıkılan kısımlara ait malzemenin ilgili kurum tarafından dere yatağından temizlenerek, malzemenin köprü restorasyonu için muhafazasının sağlanması gerekmektedir.Korunması gereken kültür varlığı olarak tescil edilmiş Camiikebir Camisi’nin ve minaresinin ‘’doğal olmayan heyelan’’ tehdidi nedeniyle tescili doğrultusunda korunması ve restorasyonunun yapılması gerekmektedir.
10)İlçe merkezindeki tarihi Hükümet Konağı ve Saat Kulesi’nin restorasyonu yapılmalıdır.