CHP Heyeti Elazığ'ın Maden Sorunuyla da İlgileniyor

Yıldırım Holding bünyesinde bulunan Alacakaya Maden İşletmelerinde çalışan işçilerin eylemlerine destek için Elazığ'a gelen CHP Heyeti'nin bir sonraki durağı Maden İlçesi oldu.

CHP Heyeti Elazığ'ın Maden Sorunuyla da İlgileniyor

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol’un uzun zamandır üzerinde durduğu konu olan Maden ilçesindeki Bakır İşletmeleri Fabrikasının çevreyi tehdit etmesi, Cumhuriyet Halk Partisi’nin gündemlerinden biri haline geldi.

CHP Heyeti Elazığ'ın Maden Sorunuyla da İlgileniyor

Maden ilçesindeki Bakır Madeninin karşısında bulunan bir tepede konuşma yapan Milletvekili Gürsel Erol,

“Bugün sabah saatlerinden beri Elazığ'ın ve Türkiye'nin gündeminde yer edinen konularla ilgili bir gezi programı düzenledik. Önce Alacakaya'ya giderek oradaki işçilerimizin eylem ve beklentileriyle ilgili süreci takip ettik, Eti Krom Yetkilileri ve iş veren temsilcileriyle görüştük. Şimdi de Maden'e geldik. Ben Milletvekili olduğum süre boyunca bu Maden'i sürekli gündemde tutup sizlerin de şahit olduğu gibi sık sık mecliste dile getirdim. Maden'in sorunlarıyla ve çözüm önerileriyle ilgili konuşmalar yaptım.

2019 yılında Sayın Cumhurbaşkanı'nın "riskli alan" olarak ilan ettiği Cami Kebir Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlarımızın hak sahipliği ve mülkiyet haklarıyla ilgili yaşadıkları sorunlar için sürekli gündem oluşturmaya çalıştık. Ama bugün iyi bir noktadayız. Anlattıklarımı görsel olarak ifade etme şansımız var” Dedi ve ardından Maden İlçesinin eskiden bugüne geldiği durumu CHP Heyeti’ne anlattı.

CHP Heyeti Elazığ'ın Maden Sorunuyla da İlgileniyor

2019 yılında Cumhurbaşkanlığı kararıyla “riskli alan” olarak ilan edilen bölgede vatandaşlar büyük ölçüde mağdur edilmiş durumda. İddiaya göre geçtiğimiz günlerde evleri acilen boşaltmaları söylenen vatandaşlar yetkililerden destek bekliyor. Vatandaşın sözüne kulak veren CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, CHP Heyetinde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuz Yılmaz, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygün ve CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay Elazığ’a gelerek sorunlu bölgelerde incelemelerde bulundu.

YETERİNCE DENETİM YAPILMADIĞI İÇİN ELAZIĞ HALKI BÜYÜK BİR TEHLİKEYLE KARŞI KARŞIYA KALMIŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuz Yılmaz yaptığı konuşmada, “Değerli Milletvekilimiz Gürsel Erol’un daha önce ısrarla her yerde gündeme getirdiği Elazığ’ın Maden işletmesini tam karşıdan görüyoruz. Burada bir pasa sahası var. Bir tepeyi geçmiş neredeyse bir dağ seviyesine gelmiş olan atık sahası doğal bir yüksekliğe sahip değil. Adeta yapay bir dağ. Bu yapay dağ, bu işletme özelleştirildikten sonra bu hale getiriliyor. Uydu görüntülerinden elde ettiğimiz görüntülerde pasa sahasının 2011 yılında oluşmadığını görüyoruz. 2014 yılında kısmen görüntüleniyor ve genişliyor. 2023 yılında ise pasa sahası neredeyse bugün gördüğümüz seviyeye ulaşmış durumda. Tüm belgeler ve uydu görüntüleri gösteriyor ki buradaki işletme normal şartlarda, devlet eliyle idare edilirken oluşturulan çeşitli pasa sahalarını kullanmak yerine maliyeti düşürmek için mevcut olan sahanın üzerine yükleme yapmış. Bu da burada bir yapay dağ oluşturmuş. Bu yapay dağ da her an kayma riskiyle birlikte tüm Maden ilçesini tehdit eder duruma gelmiş. İnsan eliyle yeterince denetim yapılmadığı için Elazığ halkı büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalmış. Yaşamsal bir tehlike. Bir gece ansızın buradaki pasa sahası kayabilir ve insanların hayatını yok edebilir.

Bu yok edici sahanın bir an önce rehabilite edilmesi, buradaki tehlikenin bertaraf edilmesi gerekir. Ancak burada bu denli tehlikeli bir pasa sahası oluşurken dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ne yapıyordu? Ak Parti Hükümetlerinin ilgili Bakanları ne yaptılar? Anlaşılıyor ki sadece seyirci kaldılar. Neticede burada insanların hayatını ve doğal yaşamını tehlikeye atan, aynı zamanda yer altı sularıyla bağlantılı olan bir nehrin hemen yanında olup ona da karışma tehlikesi bulunan, ilçenin giriş-çıkışlarını ve şehirler arası yolları tehlikeye atan bir durum oluşmuş durumda” ifadelerine yer verdi.

CHP Heyeti Elazığ'ın Maden Sorunuyla da İlgileniyor

VAHŞİNİN DE ÖTESİNDE VAHŞİLİK

Milletvekili Deniz Yavuz Yılmaz: “Adını Maden’den alan Maden İlçesi’nin geçmişte birçok devlet işletmesi varken birçok sosyal imkanı vardı. Ancak şu anda gördüğümüz havuz, atık havuzu. Yukarıda devasa bir atık havuzu daha hazırlanıyor. Burada çocuklara, gençlere bir yüzme havuzundan bahsetmiyoruz. Atık havuzu oluşmuş durumda. Dolayısıyla bunun adı literatürde vahşinin de ötesinde vahşilik derecesinde bir madenciliktir! Yani bu literatürün ötesinde ucube bir pasa sahasını içeren bir işletmeye dönmüştür. Çevre, Sehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nı göreve davet ediyoruz. Buradaki ilçenin tepesindeki bu sorunu kaldırmalıdır. Bu konunun CHP olarak takipçisi olacağız” dedi.