Çete: 'TOKİ'nin Esnafa Katkısı Olmadı'
Demir Fiyatlarının yüzde 500 artmasından dolayı hem kendi sektörlerinin hem de inşaat sektörünün olumsuz etkilendiğini ifade eden Sıhhi Tesisat ve Demir Doğramacılar Odası Başkanı Mehmet Çete, demir fiyatlarının yükselmesi nedeniyle kendi sektörlerinin durma noktasına geldiğini böyle giderse inşaat sektörünün artık iş yapamayacağını ifade etti.
Kübra Kabukçu/Sıhhi Tesisat ve Demir Doğramacılar Odası Başkanı Mehmet Çete, Hakimiyet Gazetesine önemli açıklamalarda bulundu.
Sıhhi Tesisat ve Demir Doğramacılar Odası Başkanı Mehmet Çete, Hakimiyet Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, Döviz kurlarının yükselişi sonucu artan demir fiyatlarının en çok kendi meslekleri ile inşaat sektörünü etkilediğini ifade etti.
ÇETE:“ANLATILDIĞI GİBİ DEĞİL”
Başkan Çete,“2022 yılı sıkıntılı bir süreç oldu. Özellikle demir fiyatları aşırı derecede yükseldi. Piyasa, canlılığını yitirdi. Piyasa canlılığını yitirince de esnafımız zor durumda kaldı. Örneğin bir pencere korkuluğu, geçen yıl 400 liraya mal olurken, bu yıl bin 500 lira oldu. Yani 4-5 kat artış oldu demirde. Yani 60 liraya aldığımız bir profil, 280 lira oldu. Yani anlatıldığı gibi değil. Piyasa da yüzde 20 zam aldı falan değil. Piyasaya yansıyan yüzde 500 gibi farklar var.”dedi.
ESNAF, HEM İŞSİZLİK HEM DE SERMAYE SIKINTISI YAŞIYOR
Piyasanın bu şekilde oldukça zorlandığını ifade eden Başkan Çete,“Esnafımız hem işsizlik konusunda hem de mal alımı konusunda sıkıntı yaşıyor. Önceden 10 bin liralık sermayesi varsa, 10 bin liralık sermaye ile 10 katlı bir binanın demir işini yapabiliyordu. Şimdi ise 10 katlı bir binanın demir işini yapmaya kalksa 100 bin lira sermayeye ihtiyacı var. Bu sermayeyi de bulamadığı için iş yapamaz hale geldiler.”dedi.
PİYASADA CİDDİ DARALMA VAR
Çete, “Ciddi anlamda piyasa da daralma var. Faizsiz krediler verilerek esnafa destek çıkılmalıdır. Yoksa bu geçici çözümler ile piyasa daha da daralır ve daha kötüye gidebilir. Önümüz kış. Doğalgaz ve elektrik fiyatları belli. Yaptığımız iş aynı ama gelen faturalar yüksek. Esnaf nasıl ödeyecek bu faturaları? Bu sorunun çözümü için geçici değil kalıcı çözümler bulunmalıdır.” diye ifade etti.
İNŞAAT SEKTÖRÜ CANLANMADIKÇA İŞLER DÜZELMEZ
2023 yılında esnafa ciddi desteklerin verilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Çete,“2023 yılında seçim var. Sayın Cumhurbaşkanımızın seçim yatırımı olarak esnafımıza can suyu olarak kredi verilmeli. Piyasa ve inşaat sektörünü canlandırırlar. Benim başkanlık yaptığım odanın işleri inşaat ile alakalıdır. Benim esnaflarımın içerisinde boyacı, sıvacı ve tüm gruplar var. İnşaat sektörü canlanmadığı sürece bizlerin de işleri olmaz. Bu sebeple piyasanın canlanması için düşük faizli konut kredileri çıkarılması lazım.”dedi.
ÇETE :“TOKİ’NİN ELAZIĞ’A BİR FAYDASI OLMADI”
Başkan Çete,“Tokilerin Elazığ’a bir faydası olmadı. Toki’nin esnafımıza neden faydası olmadı, esnafımız iş alamadı ve iş yapamadı. Bunun haricinde zararı da dokundu. Belki bir iki tane imalatçı firmamıza faydası olmuştur ama bizim esnafımıza bir faydası olmadı. Seçime bağlı olarak 2023 yılında bir hareketlilik bekliyoruz. Ümitsiz değiliz. Ama ciddi desteklerin olması lazım. TOKİ’nin müteahhidi ekibini dışardan getiriyor. Genel anlamda bir katkısı olmadı.”dedi.
ELAZIĞ’DA YAP-SAT DURDU
Elazığ’da konut satışlarının azaldığını ifade eden Başkan Çete,“Elazığ’da bir konutun fiyatı bir milyon lira olmuş. Bir vatandaş bir milyonun yüzde 80’nini kredi kullanmış olsa, aylık en az 15 bin lira taksit ödemesi lazım. Nasıl ödeyecek? Daire satışları durmuş. Durduğu için de bizim esnafımız iş yapamıyor. Tesisatı yapılmıyor, demir doğraması yapılmıyor. Elazığ’da yap-sat durma noktasında. Çok az müteahhit yapıyor. Parası olan da yapmıyor. Yaparsam, satamam diye. Onun için şehir merkezinde inşaatlar da başlamıyor. Projeleri olan çok arkadaşımız var ama satış endişesinden dolayı yapmıyorlar.” dedi.