ÇEKO Fransa'da Sendikalarla Görüştü

Fırat Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü tarafından Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında yürütülen 'Kadınlar Sendikasız, Sendikalar Kadınsız Olamaz' projesi kapsamında Fransa'da Sendikaları ziyaret etti.

ÇEKO Fransa'da Sendikalarla Görüştü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ziyaretler kapsamında Fransa Force Ouvrière, Union Locale CGT Paris, Yout ID ve Maison des Volontaires isimli kuruluş yetkilileri ile görüşmeler yapıldı.

Söz konusu proje hakkında açıklama yapan Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan Uzun; “İlimizdeki kuruluşlar ile birlikte sendikalar konusunda akademik düzeyde çalışmalarımız oluyordu. Avrupa Birliği Sivil Düşün programı ile kadınların sendika hayatı ile ilgili araştırmalar yapmak, sendikal haklarını korumak ve iş hayatındaki sorunlarını anlamak için bir proje hazırladık. Projemizin ilk aşaması Fırat Üniversitesi ev sahipliğinde Kadın ve Sendika Çalıştayı oldu. Bu çalıştayda ilimizdeki birçok sivil toplum kuruluş, kamu kurumu ve sendika temsilcisi katılım sağladı. Kadınların sendikal sorunlarını tartıştık. Projemizin ikinci aşaması ise Avrupa’da saha araştırması yapmaktı. Bu kapsamda 1 hafta boyunca Paris’te araştırmalar yaptık. Aslında tam zamanında orada olduk, zira sizlerinde bildiği gibi şu anda Paris’te büyük bir grev var. Aylardır devam eden grevler, eylemler ve göçmen sorunu bizler için doğru bir araştırma alanı oldu. Projemizin son aşaması için çalıştay ve saha araştırmalarının detaylarını içeren bir bilimsel araştırma raporu hazırlayacağız. Kadınlarımız ve Sendikalar için yararlı bir kaynak olmasını ümit ediyoruz” dedi.

Programa katılım sağlayan Dr. Hatice Gökçe Demirel ise ; “Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı ile ana hedefimiz kadınların iş hayatındaki sendikal faaliyetleri ve haklarının değerlendirmesini yapmaktı. Fransa’da gerçekleşen programlar neticesinde kadınların sendikalardaki yeri, önemi ve sendikalara katılım oranı hakkında araştırma yaptık. Kadınların sendikal hakları, çalışma hayatında kadının genel durumunun iyileştirilmesi ve kadının toplumsal sosyo-kültürel kodlarının geliştirilmesi ana hedefimiz. Bunun için Fransa’daki sendikaların neler yaptığı noktasında incelemelerde bulunduk” dedi.

Fransa’da faaliyette bulunan sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları ile görüşmeler yapılırken, incelemelere Doç.Dr. Hasan Uzun, Dr. Hatice Gökçe Demirel, Dr. Cem Ayden ve bölüm öğrencileri Esra Özdemir, Sultan Topal ve Seydanur Yılmaz katılım sağladı.