Çaturanga'nın Harika Çocukları

Başak MERAL GÜNDÜZ/Çaturanga Satranç ve Akıl Oyunları Spor Kulübü Derneği Başkanı Oğuzhan Deniz  gazetemize yaptığı açıklamada,1500 yıl önce Hintliler tarafından icat edilen satranç oyunu, hep bir zeka oyunu olarak görülmüş ve entelektüel seviyesi yüksek kişilerle ilişkilendirilmiştir. Satranç oynamanın sayısal yeteneği, problem çözmeyi ve beyin gücünü geliştirmenin yanı sıra IQ ve duygusal zekayı da geliştirdiğinin bilindiğini ifade etti.

Çaturanga'nın Harika Çocukları

Oğuzhan Deniz"Çaturanga Satranç Kulübü;satrancı sevdirmek, öğretmek ve kültür haline getirebilmek amacıyla Oğuzhan DENİZ ve Metehan DENİZ tarafından 2019 yılında Elazığ'da kuruldu. Çocuk, genç ve yetişkinlere verilen satranç eğitiminin yanında her yaş grubundaki bireylerin rahatlıkla satranç oynayabileceği ve kitap okuyabileceği nezih, kültürel bir mekana sahiptir. İl turnuvalarında ve Ulusal turnuvalarda yarışabilecek düzeyde sporcular yetiştiren alanında uzman antrenör kadrosuna sahiptir.
Satrancın Yararlarına Değinecek Olursak;
  - Kötü alışkanlıklar edinilmesine engel olur. 
 
 - Planlı hareket etmenin önemini ve gerekliliğini kavratır. 
 
 -Süratli, doğru  ve çabuk düşünebilmeye yardımcı olur, olaylara doğru yorumlarla  yaklaşabilme yeteneklerini geliştirir.
 
 - Kişiliği ve karekteri olumlu yönde etkiler ve geliştirir.
 
 -Kendine güven" duygusu aşılar ve bunu geliştirir.
 
 - Kendi güç ve yeteneklerini daha iyi tanıyarak,  bireysel güç ve yetenekleri açığa çıkarmaya ve bireysel doğru kararlar alabilmeye yardımcı olur.
 
 - Dikkatini tek konu üzerinde yoğunlaştırabilme alışkanlığı kazandırır. 
 
 -Diğer ders konularının daha iyi anlaşılıp kavramasına  yardımcı olur. Bilimselliği ön plana alarak araştırmalar yapmaya yönlendirir.
 
 - Konulara karşı şüpheci yaklaşımı benimsetir, onları ezberci zihniyetten arındırır.
 
 - Kişileri düşünen, araştıran, yargılayan varlıklar haline getirir ve  yaratıcılıklarında özgür bırakan bir ortam hazırlar.
 
 - Başarıya ancak ve ancak sistemli ve disiplinli bir çalışmayla varılabileceğini gösterir.
 
 - Mücadeleci bir ruh yapısına sahip olmanın gerekliliğini benimsetir.
 
 - Başarısızlıklar karşısında yılmamayı, başarı için daha da çok çalışmanın gerekli olduğunu öğretir.
 
 - Başarılardan büyük hazlar duyarak daha da başarılı olmaya yönlendirir.
 
 - Yepyeni hedefler göstererek bu yeni hedefler doğrultusunda motivasyon sağlar.
 
 - Kişilerin olumsuz bir yönünü, eksikliğini, veya bir davranış bozukluğunu hızlıca ortaya çıkarır.

Satrancın yararlarını gösteren bütün bu maddeler, Milli Eğitimin de temel amaçlarındandır, Türk Milli  Eğitimi’nin  öğrenciler tarafından kazanılmasını istediği temel davranışlardır. Bu kadar pozitif etkisi olan bir araç kesinlikle bir 'EĞİTİM ARACI'dır. Yeryüzünde başka hiçbir araç, bu kadar olumlu davranışların hepsini birden bireylere kazandıramaz.Öyleyse, çocuklarımızın olabildiğince küçük yaştan başlayarak 'Kişilik gelişiminde satrancın pozitif etkilerinden yararlanma’ amaçlanmalı, çocuklarımızın olumlu davranışlar sergilemelerini sağlamaya çalışmalıyız”dedi.

ÇATURANGA’NIN HARİKA ÇOCUKLARI

Oğuzhan Deniz”Onlar, bu ülkenin medarı iftiharı. Onlar, genç nesil satranççılar. Tatlılar, komikler, çok zekiler, sosyaller, benim aklımı uçuran başarılara imza atmışlar ama çok mütevazılar…Satranç farkı bu olsa gerek. Pandemi ve deprem gibi ağır bir dönem geçirmemize rağmen Çaturanga Satranç Kulübü olarak, 2 yıllık süre içerisinde eğitim, sosyal ve sportif faaliyetlerimiz devam etti. Bir çok öğrencimizin hayatına dokunduk, öğrencilerimizde satranç, pedagojik ve sosyal anlamda inanılmaz gelişimler gözlemledik. 2 öğrencimizi milli takım havuzuna sokmayı başardık.Bir çok öğrencimiz il ve ulusal düzeyde bir çok başarı alarak bizleri gururlandırdılar.

Aydın Berk Gündüz’de bu öğrencilerimizden birisi. Aydın Berk, uzun süreli çalışmamızın sonucunda 29 Ekim Cumhuriyet bayramı satranç turnuvasında 10 yaş ve altı kategorisinde Elazığ birincisi oldu”dedi.