ÇARPIK YAPILAŞMAYA SON
Elazığ'ı da ilgilendiren ve şehirlerin en büyük sorunu haline gelen çarpık yapılaşmaya son vermek için 'Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği' yürürlüğe girdi
Elazığ’ı da ilgilendiren ve şehirlerin en büyük sorunu haline gelen çarpık yapılaşmaya son vermek için "Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği" yürürlüğe girdi.
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE BİR ÇOK YENİLİK HAYATA GEÇİYOR
"Şehirlerin dikey yerine yatay gelişmesinin" hedeflendiği yönetmelikte, plan, fen, sağlık ve sürdürülebilir çevre şartlarına uygun yapı ve yapılaşma ile projelendirme ve denetime ilişkin usul ve esaslar yer alıyor. Birden fazla yönetmelik uygulamasına son verilerek tek bir yönetmeliğe geçilmesini esas alan yeni düzenlemeyle, inşaat sektöründe birçok yenilik hayata geçirilecek.
1+0 DAİRELER İMAR PROJELERİNE DAHİL EDİLMEYECEK
Düzenlemeler arasında, 1+0 stüdyo dairelerin bundan sonra imar projelerine dahil edilmemesi, yeni tip konut projelerinde en küçük dairenin 1+1 ve minimum 28 metrekare olarak tasarlanması da yer alıyor.
YENİ PARSELLERİN ÖLÇÜLERİ VE YOL DURUMU ÖNEMLİ
Taslağa göre, çeşitli bölgelerde imar planıyla getirilmiş farklı hükümler yoksa yapılacak ifrazlarda, elde edilecek yeni parsellerin asgari ölçüleri, arazi meyli, yol durumu, mevcut yapılar ve benzeri gibi mevkinin özellikleri ile bu parsellerde inşa edilecek yapıların ölçüleri ve yöresel ihtiyaçları göz önünde tutularak belirlenecek.
HÜKÜMLERE UYULMAYAN ARSALARA YAPI RUHSATI VERİLMEYECEK
Parsel büyüklükleri hakkındaki hükümlere uyulmayan arsalarda yeni veya ilave yapı ruhsatı düzenlenemeyecek. Ayrıca yoldan kotlandırılan binalarda, yoldan düşük arazilerde kademelendirme esası da getirilecek.
BELEDİYELER TAM YETKİLİ
Yönetmeliğin genel ilke ve esasları değiştirilmemek kaydıyla, il belediyelerinin kendi yönetmeliklerini hazırlamalarına ve bu sayede yöresel uygulama yapmalarına imkan tanınacak.İlgili idareler, imar planlarında açıklanmamış ve bu yönetmelikte yer almamış hususlarda, yapıların estetiği, rengi, çatı ve cephe kaplamasına yönelik kurdigerar koymaya, yapıların inşasında yöresel malzeme kullanılmasına ve yöresel mimarinin dikkate alınmasına ilişkin zorunluluk getirmeye de yetkilendirilecek.
OTOPARK ALANLARINA YENİ DÜZENLEME
Emsal harici alanlar yangın merdiveni hariç parselin toplam emsale esas alanının yüzde 30'unu geçmemesi kaydıyla idarelerce belirlenecek.Yönetmelik taslağında, subasman kotunda yapılacak otopark alanlarına ilişkin yeni düzenlemeler de yer aldı.
BAZI ORTAK ALANLAR YAPILABİLECEK
Buna göre, subasman kotunda oluşturulan ve mevzuat gereği yapılması zorunlu olan otopark alanlarının 2 katı alan ve bunun yanında bütün cepheleri gömülü otoparklar emsal dışında yapılabilecek. Yine subasman kotu altında, kısmen açığa çıksa dahi zorunlu ve bazı ortak alanlar yapılabilecek.
YATAY MİMARİ TEŞVİK EDİLECEK
Mevcut yönetmelikte ayrık veya blok nizam parsellerde yapının oturacağı alan, parselin yüzde 40'ını geçemiyordu. Yeni yönetmelik taslağında ise emsal verilip taban alanı verilmeyen parsellerde, çekme mesafeleri içinde kalmak şartıyla yüzde 40 olan taban alanı sınırı yüzde 60'a kadar çıkarılabilecek. Böylece yatay mimarinin teşvik edilmesi planlanıyor.
İNŞAAT RUHSATI BEKLENMEDEN KAZI İZİN BELGESİ VERİLEBİLECEK
Yönetmelikle, özellik arz eden yapılarda inşaat ruhsatı beklenmeden kazı izin belgesi verilebilecek.Ancak kazı sahasında kazık, palplanş, istinat duvarı ve benzeri uygulamaların olması durumunda, bu yapıların projelerinin onaylanması ve ruhsatlandırılması zorunlu hale gelecek.Yeni yönetmelikle, yol boyu ticaretin teşekkül ettiği konut alanlarında, zemin katlarda otopark yükünün karşılanması şartıyla ticari kullanımlara izin verilecek.
BAZ İSTASYONLARI İÇİN RUHSAT ŞARTI KALDIRILDI
Düzenleme, elektronik haberleşme istasyonlarındaki ruhsat şartının kaldırılmasını da kapsıyor.
Buna göre, özel mülkiyete tabi arsa ve binalarda, fenni mesuliyeti üstlenilmek, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan güvenlik sertifikası alınmak kaydıyla, yer seçim belgesiyle, ayrıca ruhsat alınmasına gerek kalmadan elektronik haberleşme istasyonu kurulabilecek.