'Canı Sağolsun'

Entelektüel kimliği ve demokrat kişiliği ile tanınan ve seslendirdiği türkülerle de bilinen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, sözünü ve bestesini kendisinin yaptığı 'Hiç Oldum' isimli türküyü geçen hafta içinde dijital platformlarda yayınladı. Türküde kendisine kopuzuyla eşlik eden Erkan Oğur, özellikle kendi mahallesinden olan ve sanatın evrenselliğini her platformda dile getiren solcu, aydın ve sözde demokratların sosyal medyada eleştirilerine maruz kaldı.

'Canı Sağolsun'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Siyasi düşüncesine bakmaksızın sırf sanatı ve yorumlarına hayranlık duyulan ve O bunu çok dile getirmese de hemşerimiz olan Erkan Oğur, kendi camiasının gönlünü almak adına eleştirilere cevap vermiş ve demiş ki; "İçimin bir köşesi cız etmişti, benim ne işim var diye. Belki benim de hatam olmuş olabilir, böyle bir şeyi kabul etmek. Ben sadece müzik tarafına baktığım için çalmakta pek sorun görmedim. İnsanlar başka taraflara çektiler. Beni tanımadıkları için. Ben bugünkü iktidarı, hükümeti politikaları nedeniyle tasvip eden biri değilim" 

Solun ve sol sanat çevrelerinin sanata, ideolojik, taraflı ve ön yargılı bu bakışlarına inat bir de Kalın’ı dinleyelim:Oğur'un bu sözlerin ardından sessizliğini bozan Kalın, Twitter'dan "Sözü yormadan" başlığıyla yaptığı açıklamada "İlk iki gün Erkan Oğur beyi üzmelerine çok üzüldüm. Kendisini arayıp konuştum. "Bu pervasızca saldırılar sizi sakın mahzun etmesin" dedim. Birlikte susmaya karar verdik. Fakat üçüncü gün -belki yanlış hatırlayarak- söylediği şeylere şaşırdım ve üzüldüm. Keşke zorba saldırıların karanlık gölgesi, kendi irademizle ve muhabbetle paylaştığımız bu güzelliğin üzerine düşmeseydi. Canı sağolsun. Herkes nasibinde ne varsa onu aldı" dedi.

Bu cümlelerin naifliği, Oğur’u koruyan kollayan ve kendisine yapılan eleştirilerden kaynaklı psikolojik durumunu anlayıp, konuşup anlaşmalarına rağmen unutmuş olabileceği insani zafiyete suçu atan yaklaşıma karşın, sol cenahın itibar suikastına bakar mısınız? 

Müziğin evrensel olduğunu savunan solcu dostlarımız, sırf politik görüşü sebebiyle kendi ülkesinin müzik insanına kıyabiliyor. Benzer bir açıklamayı muhafazakâr kesimden biri yapmış olaydı. Nasıl kıyameti koparırlardı değil mi?

Aslında olay ne biliyor musunuz? Birileri ki onlar hep solcu ve sosyalistlerdir, bu ülkede sanatı da, sinemayı da müziği de biz yaparız, halkın sesi de sadece biziz oluruz algısının yıkılması karşısındaki ilkesiz ve tutarsızlıkların tuzla buz oluşudur.

Sanatçı olmayı muhalif olmakla eşdeğer gören  sakil bir düşünce, karşı cenahtan gelen yürek ve gönül sesine tahammül edemedi.  Hani müzik evrenseldi? Hani sanat, sanat içindi. Yoksa sanatınızın elinizden gideceğinden mi korktunuz.

Erkan Oğur’u yaptığı işten dolayı eleştirileri anlarız ama Oğur’un yaptığının arkasında duramama cesaretsizliğini  ve karşılıklı anlaşmaya rağmen nefsinin esiri olmasını bir gakko olarak kendine yakıştıramadığımızı da söylemek isteriz.

 Bu irade bulunmuyorduysa sizde ve bu eleştirilere “Sanat evrenseldir” deme yüreğiniz yoktuysa yapmayacaktın Sayın Oğur. Baştan girmeyecektiniz bu işe. Girdikten sonra da cehennem olsa gelen göğsünüzde söndürmeliydiniz. Ama yoksa o göğüste olması gereken… O zaman Kalın’ın dediği gibi sözü yormayalım.