Canbay: 'Tarım sektörü zarar gördü'

11-12 Nisan tarihleri arasında yaşanan zirai donun faturası meyvecilik sektöründe yıkıma neden olurken yaşanan doğa olayının arıcılık sektörünü de dolaylı yoldan etkilediğini ifade eden Elazığ Arıcılar Birliği Başkanı Fırat Canbay, Eğer mera alanları da bu noktada zarar görmüşse burada arıcılarında olumsuz olarak etkileneceğini ifade etti.

Canbay: 'Tarım sektörü zarar gördü'

11-12 Nisan tarihleri arasında yaşanan zirai donun faturası meyvecilik sektöründe yıkıma neden olurken yaşanan doğa olayının arıcılık sektörüne etkilerini Elazığ Arıcılar Birliği Başkanı Fırat Canbay’a sorduk. 

,Başkan Canbay gazetemize yaptığı özel açıklamada “Bölgemizde ve yaklaşık 36 vilayeti de etkileyen bir zirai don yaşandı. Baktığımız zaman mevsimsel olarak bu bölgelerde yıllardır yaşanmayan olumsuz bir ekstrem olaydır. Dolayısıyla bölgenin bir meteorolojik bir hafızası var. Bu meteorolojik hafızadan kaynaklı bölgede bir biyoçeşitlilik oluşmuş. Bu biyoçeşitlilik mevsimsel olarak gelişimini sağlıyor. Meyve ağaçları, çiçeklenme dönemi vb. bu buradaki hafızaya göre şekillenmiş. Dolayısıyla nisanın ortasında olması buradaki biyoçeşitlilik dediğimiz yapının zarar görmesine vesile oldu. Bu zarar bizim sektörü etkiledi mi? Arıcılık doğayla temaslı bir meslek. Yönettiğimiz bir koloni var. Bu koloniye doğanın gücü gerçekten değer kattığı veya etkilediği yüzde 75, arıcı dediğimiz yetiştiricinin de değer kattığı veya etkilediği yön verdiği oransal rakam ise yüzde 25’tir” diye kaydetti. 

Canbay: 'tarım sektörü zarar gördü'

ZİRAİ DONDAN HER KESİM ETKİLENDİ 

Zirai dondan tarımsal faaliyet yapan her kesimin etkilendiğini ifade eden Başkan Canbay,“Dolayısıyla bizler de doğrudan etkilenmediyse bile dolaylı bir etkilenme sürecine girdik. Çünkü bölgenin biyoçeşitliliği ne kadar zengin olursa arıcılık faaliyeti de o kadar zengin ve iyi olur. Üretim de ona göre artış gösterir. Biz ilkbaharın ikinci ayı içerisindeydik. Arı doğada nektar ve polen ile buluştuğu bir dönem ve süreç içerisinde eğer çiçeklenme dönemi yakın olan bölgelerde zarar görmüş ise dolaysıyla nektar akımı ve polen akımında bir düşüş oluşacaktır. Eğer çiçeklenme dönemi geçmiş ise olduğu bölgede arıcımızın burada etkilenmesi çok doğrudan olmayacak. Dolayısıyla bu zirai donun bitkilerine ne kadar etki yaptığını şuanda gözlemleme şansımız söz konusu değil. Önümüzdeki günlerde bu kendini gösterecek. Eğer bitki canlı ise mevsim içerisinde olmayan bu tür ekstrem olaylar zarar verir. Dolayısıyla arıcılıkta bundan nasibini alacak. Çünkü bu süreçte baktığımızda her canlı etkilendi. Sadece bitkisel üretim veya meyve ağacı üretimi gerçekleştiren üreticilerimiz değil. Bizim gibi tarımsal faaliyet yapan kişilerde dolaylı olarak etkilendi. Büyükbaş ve küçükbaş da dolaylı olarak muhakkak etkilenmiştir” dedi. 

Canbay: 'tarım sektörü zarar gördü'

MERALAR ZARAR GÖRMÜŞSE BİZLERDE OLUMSUZ ETKİLENİRİZ 

Canbay sözlerine şöyle devam etti: “Eğer mera alanları da bu noktada zarar görmüşse burada bizlerde olumsuz olarak etkileneceğiz. Nektar ve polen akımını sağlayan habitat alanlarının etkilenmesiyle bize de yansıyacak. Aynı zamanda bizlerin elindeki varlıklar bir canlı materyal ve bunlar tamamen baharla buluşmuştu. Dolayısıyla aşırı soğumadan kaynaklı kovan içerisinde bir takım hastalıklar da kendini önümüzdeki süreçte gösterecek. Bizlerin yavru çürüklüğü, kireçlenme dediğimiz hastalıklar ani soğumayla beraber kovan içerisinde nüfuz eder. Dolayısıyla burada arıcılarımızın da muhtemelen kısmi de olsa bir zararı söz konusu. Aynı zamanda yer yer de olsa az bir miktarda da olsa kovan kayıpları da bu süreçte yaşandı. Bunun da sebebi arıcılarımız bahar faaliyetleri içerisinde zayıf koloniler dediğimiz kolonileri de aktif hale getirmişlerdi. Aşırı bir soğuma bu kolonilerde de kümeleşmeye engel olduğu için bu tür ufak kayıplar da görmemiz mümkün” diye konuştu.

Canbay: 'tarım sektörü zarar gördü'

ARICILARA DESTEK ŞUBAT-MART AYLARINDA YAPILMALI  

Canbay son olarak, “Bizler sahaya girdiğimiz zaman, sahaya indiğimiz zaman, faaliyetlerimiz başladığı zaman verilen destekler çok kıymetli. Çünkü arıcı tam çalışma sezonunda arı kolonisini güçlendirme noktasında destek cebinde olduğu zaman bu desteklerle bazı girdi kalemlerini sağlıyor. Dolayısıyla bu destekler geç ödendiği için bazen bunlardan feragat ediyorlar. Arıcının yıl içerisinde nektar ve polene ulaşması için nakliye yapması lazım. Eğer parası olmazsa nakliye yapmıyor, kaderine teslim ediyor doğal olarak buda üretimde düşüklüğe sebep oluyor. Bize sözlü olarak bildirilen desteklemenin 15 Mayıs’tan itibaren ödeneceği yönünde oldu.  Destek ödemeleri Mart'ta yapılsaydı tam sahada etkili olacaktı. Çünkü arıcının tam sahaya indiği bir aydı. Ama ne yazık ki şu ana kadar yapılmadı. Mayıs ayında yapılacak desteğin çok daha sektör için kıymeti harbiyesi kalmıyor. Çünkü artık bahar süreci tamamlanmış, bal sürecine girmiş olacak” ifadelerini kullandı.
Canbay: 'tarım sektörü zarar gördü'