ÇAMURU SANATA DÖNÜŞTÜREN FABRİKA

Erol Kara/Sivrice'nin Uslu köyünde Dünyanın en iyi toprağından elde edilen çanak ve çömlekler yetişmiş ustaların el emeği göz nuru ile sanata dönüşüyor.

ÇAMURU SANATA DÖNÜŞTÜREN FABRİKA
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığlı on iş adamının 5 Milyon lira harcayarak organize sanayide kurduğu çanak ve çömlek fabrikasında uslu toprağından üretimi yapılan çanak ve çömlekler iç ve dış piyasada alıcı bulmaya başladı.

El izi firması tarafından üretimi yapılan fabrikada şimdilik 40 işçi çalışıyor. Üretimi yapılan yaklaşık 11 adet çeşitli çap ve desenlerdeki ürünler çeşitli aşamalardan geçerek ev ve işyerlerinde amaca uygun kullanım haline geliyor.

El izi çömlekçilik Yönetim Kurulu Başkanı Metin Başbay,5200 Metre kapalı alanda günlük 2500 adet üretim yapıldığına dikkat çekerek,’’Türkiye’nin en iyi toprağı olan Uslu toprağından imalatı yaptıklarını ‘’söyledi.

Başbay,” Bu alanda Dünya da bir marka olmak istiyoruz. Ürünlerimize teknik açıdan garanti veriyoruz. Hedefimiz üretimi artırarak 300 istihdam sağlayabilmek. Pazar sorununuz yok. Türkiye de 81 ilde bayilikler vererek, 45 ülke ile bağlantılarımızı ayarladık. “ dedi.

HASTALIKLAR KULLANDIĞIMIZ KAPLARDAN OLUŞUYOR

İnsanların artık sağlıklarını kayıp etmeye başladığını söyleyen Başbay, Maalesef toplumun yarısı şeker ve Kanser hastası genelde bu kullandığımız kaplardan kaynaklanıyor dedi.

Başbay,” Biz biraz bu hastalıkların önüne geçmeye çalışıyoruz. Çömlekçilik önceden vardı. Uslu köyünün çömlekçilikte 1200 yıllık bir tarihi var.  Türklerin çömlekçilikle tanışması ise 1086’dan beridir. Biz kullandığımız ürünlerin testini çeşitli üniversitelerin laboratuvarlarında yaptırdık.  Çok iyi sonuçlar aldık. Tayin olan bir valinin sözü ile biz harekete geçtik. Amacımız hem kayıp olan kültürü yaşatmak hem de ilin istihdamına katkıda bulunmak.” dedi.