Çağlar: 'Su ürünlerinde potansiyelin altındayız'

Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Başkanı Mehmet Çağlar, Elazığ'ın su ürünleri yetiştiriciliğinde potansiyelin yüzde 20 altında olduğunu söyledi.

Çağlar: 'Su ürünlerinde potansiyelin altındayız'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Başkanı Mehmet Çağlar, "Elazığ’ ın üç tarafının su ile çevrili olması su ürünleri potansiyelinin yüksek olmasına neden olmaktadır. Oysa, su ürünleri yetiştiriciliğinde (alabalık üretiminde) halen potansiyelin yüzde 20 altında olması dikkatimizi çekmektedir. Buna rağmen alabalık yetiştiriciliğinde ülkemizde birinci sırada yer almaktadır" dedi. 

ELAZIĞ BÜYÜK BİR POTANSİYELE SAHİP 
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Elazığ doğal ve baraj gölü alanı itibariyle çok büyük su potansiyeline sahiptir, diyen Başkan Çağlar, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

"İl sınırları içerisinde bulunan baraj gölleri, doğal göller ve akarsular bu su zenginliğini oluşturmaktadır. Su ürünleri sektöründe hem yetiştiricilik ve hem de avcılık yoluyla ciddi bir üretim söz konusudur. Toplamı 100 bin hektarı geçen ve balık yetiştiriciliği için önemli büyüklükte olan; Keban, Karakaya, Kralkızı, Kalecik, Özlüce baraj gölleri ile Hazar gölünün il sınırları içerisinde kalan kısmının toplam yüzey alanı yaklaşık olarak 68 bin hektardır. Buna karşın Elazığ’ da faaliyette bulunan alabalık tesisinin 161 adet ve bu tesislerin yıllık kapasitesinin 35.705 ton porsiyonluk alabalık olduğunu görüyoruz. Mevcut işletmelerin büyük çoğunluğu ağ kafes yetiştiricilik tesisidir. İlde bulunan alabalık kuluçkahanelerinin (7 Ad.) yıllık yavru üretim kapasitesi 183 milyon adettir. Mevcut tesislerde 2020 yılında 21.550 ton porsiyonluk alabalık üretimi gerçekleştirilmiştir. (Kaynak: Tarımsal Yatırım Rehberi, Elazığ-2021)

Pazar, yem ve altyapı sorunları çözülüp, alternatif tür yetiştiriciliğinin yapılması durumunda, balık üretim kapasitesinin 50 bin tonun üzerine çıkarılmasının mümkün olacağı, ayrıca ilin balık işleme ve değerlendirme tesisi ile balık yemi fabrikası kurulması için her türlü avantaja sahip olduğu belirtilmektedir.

Sonuç olarak, su ürünleri sektörünün Elazığ için ne kadar önemli olduğu ve mevcut potansiyeli dikkate alınırsa, yatırımcıların ve genç girişimcilerin ilgisini çekeceğini düşünüyoruz. Söz konusu yatırımlar için önemli destek ve teşviklerin sağlandığı belirtmek istiyoruz. Verilen hibe desteği bunların başında gelmektedir. Su ürünleri yetiştiriciliği (balık yavrusu ve yumurtası üretimi dahil) için asgari yatırım tutarı 500 bin lira olup, proje tutarının yüzde 50’sine hibe yolu ile destek verilmektedir.

Sektörde gözlenen kapasite kullanım yetersizliğiyeni yatırımların gündeme getirilmesi ile ortadan kaldırılabilir. Dolayısı ile mevcut potansiyelden şehrin yararlanması mümkündür. Sektörün özelliklerinin ve öneminin iyi anlatılmasını, teşvik ve desteklerin iyi değerlendirilmesini ve girişimcilere yatırım kolaylıkları sağlanmasını öneriyoruz.