Bürokratlar CHP'ye mi yanaşıyor?

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun geçtiğimiz aylarda bürokratları uyarması ve tehdidinden Sonra Ak Parti tarafından çok sayıda bürokratın olası millet ittifakında da makamlarını korumak amacıyla Kılıçdaroğlu'na dosya sızdırabileceğini yazan Hakimiyet Gazetesi'nin bu öngörüsü doğru çıktı ve Kılıçdaroğlu, 'bürokrasiden yolsuzluk dosyaları yağıyor' açıklamasında bulundu.

Bürokratlar CHP'ye mi yanaşıyor?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 16 Ekim 2021 tarihinde Twitter üzerinden paylaştığı videoda bürokratlara seslenmiş 18 Ekim'i milat olarak belirleyerek o günden itibaren her bürokratın ve memurun yaptığı iş nedeniyle hesap vereceğini söylemişti.

Bunun son çağrı olduğunun altını çizen Kemal Kılıçdaroğlu, bu emirleri verenlerin de affedilmeyeceğini belirtmekten geri durmamıştı.

Kılıçdaroğlu’nun bu açıklamasını iktidar tarafı tehdit olarak yorumlarken, muhalefet tarafı ise uyarı olarak yorumlamıştı.

HAKİMİYET’E GÖRE, OLACAKLARI HABER VERMİŞTİ
Kılıçdaroğlu’nun bu açıklamalarını Hakimiyet’e Göre köşesinde “Uyarı mı Tehdit mi?” başlığıyla değerlendiren yazı ekibimiz, önemli tespit ve öngörülerde bulunarak, özellikle Ak Parti tarafından atanan ancak olası Millet İttifakında da makamlarını korumak ve gücün yanında yer almak isteyen birçok bürokratın CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na dosya göndereceğini dile getirmişti.

Söz konusu yazıda (https://elazighakimiyethaber.com/uyari-mi-tehdit-mi/60448/) şu görüşlere yer verilmişti:

“Kılıçdaroğlu’nun bu çağrısının asıl amacı, bürokrasi içinde, Ak Parti tarafından atanmış olsa da yanlışları sebebiyle görevden alınan bazı çıkarcı isimlerin, diş bilediği mevcut bürokratlar hakkında kendisine bilgi ve belge ulaştırmasına kapı açmaktır. 

Bu tongaya düşecek eski ya da yeni bürokrat var mı? Var, hem de yüzlerce. Olası millet ittifakında kendine yer kapmaya çalışan binlerce bürokrat var ve bunların hepsi ne yazık ki Ak Parti’nin ve milletvekillerinin bir dönem el üstünde tuttukları isimler.

Bakın, görün; önümüzdeki günlerde ne dosyalar açılacak kamudaki yanlışlıklar ve usulsüzlük iddiaları ile ilgili. Anlayacağınız bugünden sonra daha çok cadı avı yaşanacak bürokraside. 

1.5 AY SONRA AYNEN GERÇEKLEŞTİ
17 Ekim tarihinde yayınlanan bu yazının üzerinden bir buçuk ay geçmeden Hakimiyet’in dikkat çektiği ve önceden haber verdiği olayın gerçekleştiğini, Sözcü Gazetesi’ne  ‘Bürokratlardan yolsuzluk dosyaları yağıyor’ diyerek bizzat Kılıçdaroğlu açıkladı. 

“KENDİLERİNİ YALNIZ HİSSETMİYORLAR”
“Kanunsuz emirlere uymayın” çağrısının ardından bürokratların artık kendilerini yalnız hissetmediğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Yolsuzluklara ilişkin çok sayıda dosya ve belge bize akmaya başladı, bir ekip kurduk. Zamanı gelince açıklayacağız” dedi.

“HELALLEŞMEK  AYRI, HESAPLAŞMAK AYRI”
“Helalleşeceğiz ama hesaplaşma ayrı…'' diyen Kılıçdaroğlu, bürokratlardan çok sayıda yolsuzluk ihbarı ve dosyasının kendilerine ulaştığını da belirtti. 

“BÜROKRASİ DE RAHATSIZ”
“Bürokrasiye yaptığım çağrıdan sonra, hukuka uyan bürokratlar, kendilerini daha güvende hissettiler. Yasa dışı biçimde gelen baskıya da direndiler” görüşlerini ifade eden Kılıçdaroğlu; “imza atmamaya özen gösteriyorlar. Geçmişte yapılan yolsuzluklara ilişkin çok sayıda dosya ve belge bize akmaya başladı. Bunların sayıları fazla olduğu için bir ekip kurduk. Yeri ve zamanı gelince bu yolsuzluk dosyalarını kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

“TEPEDEKİLER NEMALANIYOR” 
 Bürokrasinin yaptığı işler dolayısıyla suçlanmak istenmeyeceğini ifade eden Kılıçdaroğlu; “ Bürokrasi,  yasalara uygun davranmak ister, yasalara aykırı işlemlere direnmek ister. Ama yıllardır bürokrasi üzerinde baskı kuruldu ve dürüst insanlar sistemin dışına itildi. Yandaşlarına da belli makam ve mevkiler verdiler. Bu da siyasetçi ile bürokrasi arasında çıkar ilişkisi doğurdu. Tepedeki nemalanıyor, alttaki de ‘O zaman ben de' diyor. Bu durumdan dürüst çalışan bütün bürokratlar rahatsızdı. Benim yaptığım çağrı, bürokrasiye güven verdi. Artık kendilerini yalnız hissetmiyorlar.” dedi.

HESAP SORULACAK
“Ben ‘Helalleşme' dedim ama ‘hesaplaşma' ayrı.” diyen Kılıçdaroğlu, “Yolsuzluk yapandan, kul hakkı yiyenden, hukuk içinde elbette hesap sorulacak. Helalleşme derken “Yolsuzlukları görmeyeceğiz, devleti soymuşlar görmeyeceğiz” diye bir şey yok. Biz geçmişin yaralarının kaşınmasını değil, geleceğe bakmak istiyoruz. Geçmişin yaralarını kanatarak sağlıklı bir gelecek yaratamazsınız. Oturalım sağlıklı, yararlı ve dayanışma içinde bir gelecek inşa edelim, çocuklarımıza güzel bir Türkiye bırakalım istiyoruz.” ifadelerinde bulundu.

OLAN YİNE DÜRÜST BÜROKRATA OLMASIN
Kılıçdaroğlu’nun çağrısına uyarak yolsuzluk dosyası gönderen bazı bürokratların genelde güçten yana olan ve her dönem işini yürüten çıkarcı ve menfaatçi isimlerden oluştuğuna dikkat çeken vatandaşlar, olası bir iktidar değişikliğinde de yine bu tip özelliklere sahip insanların makamlara getirileceği endişesini taşıyor.

SİYASETÇİ ENDEKSLİ BÜROKRAT
Son dönemlerde bürokratların halk ve ihtiyaçları karşılama merkezli bir yönetim anlayışından ziyade,  yasalara ve mevzuatlara uymasa dahi siyasilerin emir ve talimatlarını yerine getirmeye ve böylelikle makamlarını korumaya yönelik çalışmalarla öne çıkan bürokrat tipi oluştuğuna dikkat çeken vatandaşlar, bu uygulamanın hem devlete hem de bürokrata güveni azalttığını ifade ediyorlar.

EN BASİT İŞ DAHİ SİYASİLERDEN GEÇİYOR
İlimizde bazı resmi kurumların, yasal olarak belirlenmiş kendi görevlerini dahi,  normal vatandaş müracaatı yerine milletvekili talimatıyla yapmayı alışkanlık ve teamül haline getirdiklerini iddia  eden vatandaşlar, bu durumun devlete güveni zedelediği gibi siyaset müessesine de tepki doğurduğunu dile getirdiler.