Bulut: 'Toplumun Vicdanı Rahatsız'

İlimizde yapılan kamu binası yıkım ihalelerinin toplumun vicdanında rahatsızlık uyandırdığını bu sebeple bundan sonra ihalelerin şeffaf bir şekilde yapılması uyarısını ilgili kurumlara yaptığını ifade eden Ak Parti Milletvekili ve MKYK Üyesi Metin Bulut, yıkımların bir komisyon marifetiyle Elazığspor'a verilmesi teklifini gündeme getirdi.

Bulut: 'Toplumun Vicdanı Rahatsız'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlimizde uzun süreden beri tartışılmaya devam eden yıkımların usulsüz, ihalesiz ve küçük bedellerle ilgisiz şahıslara verildiği, onların da komisyonlarını alarak daha yüksek bir bedelle yıkım firmalarına taşere ettikleri ve bu suretle kamu zararı oluştuğu iddiaları ile ilgili ilk kez konuşan Ak Parti Milletvekili ve MKKY üyesi Metin Bulut, yıkımların oluşturulacak bir komisyonla Elazığspor’a verilmesi teklifinde bulundu.

“TOPLUMUN VİCDANI RAHAT DEĞİL”
Yıkımlarla ilgili olarak kamuoyunda ciddi rahatsızlıklar bulunması ve toplumun vicdanının rahat olmaması nedenleriyle bu konuda konuşma gereği duyduğunu ifade eden Bulut, yıkımları yaptıran kurumlara bundan sonra daha şeffaf davranmaları konusunda uyarılarda bulunduğunu ifade etti.

Bulut’un toplumda, özellikle Ak Parti tabanında da ciddi rahatsızlık uyandıran usulsüz yıkımlar ve bunların toplum vicdanında oluşturduğu rahatsızlığı bile bile aylarca konuşmaması ve olayların ayyuka çıkıp TBMM gündemine taşınmasından sonra kurumlara uyarı yaptığını ifade etmesi, “bugüne kadar neden beklediniz, yoksa birilerinin yıpranmasını mı istediniz” sorusunu akıllara getirdi.

“YIKIMLAR 2886’YA GÖRE OLMUYOR”(MUŞ)
İlimizde yayın yapan basın yayın kuruluşlarına açıklamalarda bulunan Ak Parti Milletvekili Metin Bulut’un, yıkımların, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ile yapılmasının mümkün olmadığını açıklaması ise şaşkınlık yarattı. Kamuya gelir getirecek  iş ve işlemlerin 2886 sayılı DİH ile yapıldığını ifade eden uzmanlar, başta Van olmak üzere birçok şehirdeki kamu kurumlarının ihalelerini 2886 sayılı yasa kapsamında yaptıklarını ifade ediyorlar:

İşte bu ihalelerden örnekler:

http://www.van.gov.tr/yikob/29-adet-okulun-hurda-karsiligi-yikim-isi

VAN VALİLİĞİ YATIRIM İZLEME VE KOORDİNASYON BAŞKANLIĞI’NDAN
İLAN
İlimiz Merkez ve İlçelerinde bulunan 29 Adet Okulun Hurda Karşılığı Yıkım İşi ihalesi, yıkımdan çıkacak malzeme karşılığı ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 45. maddesi (Açık Artırma) usulü ile teknik şartname hükümlerine göre yapılacaktır. İhaleye ilişkin ayrıntılı bilgiler aşağıda yer almaktadır.

https://www.ilan.gov.tr/ilan/768983/ihale-duyurulari/satis-trampa-devir-ve-intikal-ihaleleri/hurda-karsiligi-bina-yikim-isi-yaptirilacaktir

T.C. BURSA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
OSMANGAZİ İLÇESİ ZÜBEYDE HANIM DOĞUMEVİ BİNASININ HURDA KARŞILIĞI YIKIM İŞİ İHALE İLANI
İlimiz Osmangazi İlçesi, Hüdavendigar Mahallesi, 4548 ada 16 parsel, 12.789,67 m2 yüzölçümlü Bakanlığımıza tahsisli taşınmaz üzerinde bulunan Zübeyde Hanım Doğumevi Hastanesinin eski binasının hurda karşılığı yıkım işi 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 45. Maddesine göre Açık Teklif Usulü yaptırılacaktır.

https://www.ilan.gov.tr/ilan/107278/ihale-duyurulari/satis-ve-trampa-ihaleleri/hurda-karsiligi-yikim-isi

https://musism.saglik.gov.tr/Eklenti/112512/0/hurda-karsiligi-lojman-binasi-yikim-isi-ilanipdf.pdf

İKİ YIL SONRA “ACİL YIKIM” 
Ak Parti Milletvekili, Bulut’un yıkımların acil olması sebebiyle bugüne kadar yapılan ihalelerin Doğrudan Temin yönetimi ve pazarlık usulü ile yapıldığını ifade etmesi ise 24 Ocak depreminin üzerinden neredeyse iki yıl geçmesine rağmen “acil yıkım” kapsamında değerlendirmesi ve bunu belirterek konuyu savunması ise tepkiyle karşılandı.

ÖNCE YIKIM SONRA EVRAK
Elazığ’da bu güne kadar yıkımlarda uygulanan yöntemi herkesin çok iyi bildiğini, bu yöntemin; önce bir binanın yıkımını ilgisiz şahıslara verip ardından da çok cüzi bir bedelle sözleşme imzalamak olduğunu ifade eden uzmanlar, son günlerde bu yöntemle verilen iki kamu kurumu binasının savcılıkça durdurulmasının sebebinin de bu olduğunu ifade ediyorlar.

“HEPSİ İHALE EDİLMİŞTİR”
Bugüne kadar yapılan yıkımların hepsinin ihale edildiğini, ihalesiz yıkılmasının mümkün olmadığını ifade eden Bulut’un hemen ardından, “ancak ne yapıldıysa ne yaşandıysa kamuoyu vicdanı rahat etmedi. Kamuoyunun kafasında istifham oluştu. Kamuoyu bu konuda tam tatmin olmadı. Böyle olunca da ben dedim ki, artık kimse töhmet altında kalmasın, kimse bu nasıl oldu, bunun geliri nereye gitti diye bir endişeye kapılmasın” demesi, çelişki olarak yorumlandı.

“AKLIMA GELDİ”
Elazığspor’da
kongre sonrası başkan değişimi yaşandığını, kulübün maddi sıkıntı yaşadığı bir süreçte yıkımların kaynak oluşturabileceğini ifade eden Bulut; “Aklıma geldi, bir komisyon oluşsun komisyon ihale yapsın. Komisyon dönem dönem ihaleye çıksın. Ey; Elazığ şurada yıkım ihaleleri var. Bunun geliri de Elazığspor’a gidecek. Bundan sonra Ahmet aldı, Mehmet aldı derken aslında gelirin nereye gittiği ile alakalı bir sorgulama olmasın” diyerek özgün(?) bir fikir gündeme getirmesi ise geçtiğimiz dönem aylarca bu teklifi yapan ancak herhangi bir destek görmeyen eski kulüp başkanı Selçuk Öztürk’ün çağrılarını yok sayması ve bunlardan habersiz olacak kadar Elazığspor’dan uzak olduğu gerçeğini ortaya koydu.

SELÇUK ÖZTÜRK BİR YIL BOYUNCA HAYKIRDI 
Elazığspor’un
maddi sıkıntılarının çözümü için hazırladığı alternatif öneri paketlerini Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Binali Yıldırım başta olmak üzere bakanlara ve sık sık ilimiz valisi ile siyasi yetkililerine sunan Elazığspor Kulüp Başkanı Selçuk Öztürk’ün yıkımların Elazığspor’a verilmesi teklifini bugüne kadar hiç duymamış gibi “aklıma geldi” diyerek çok güzel ve kurtarıcı bir formül olarak sunduğunu zanneden Ak Parti Milletvekili Bulut’un bu çağrısı gerçekçi bulunmadı.

ELAZIĞSPOR’UN ADI KİRLETİLMEMELİ
AK Parti Milletvekili Bulut’un devlet ciddiyetinden ve kamu yönetim anlayışından uzak bir şekilde “Ey Elazığ, yıkım yapacağız ve bunun geliri Elazığspor’a gidecek” şeklinde bir anlayışın, kanunlara ve ihale mevzuatına uygun olmayan,  gerçekleşmesi de mümkün olmayan bir formül olduğunu belirten vatandaşlar, bu uygulama ile Elazığspor’un da şaibelere alet edileceği ve bu güzide kulübün yolsuzlukların aracı olacağını ve bunun daha kötü sonuçlar doğuracağını, kamuoyunda oluşacak iddialar sebebiyle taraftarın tepki koyarak maçlara dahi gitmeme kararı alabileceği ifade ediliyor.

SELÇUK ÖZTÜRK İFŞA ETMİŞTİ
Elazığspor’a verilecek yıkım ihalelerinin üçüncü kişilerin rant kapısı olacağı ve kulübün adıyla birilerine çıkar sağlanacağını ifade eden vatandaşlar,  buna örnek olarak da Elazığspor eski kulüp başkanı Selçuk Öztürk’ün kamuoyuyla paylaştığı ve kulüp adına verilecek yıkımlarda, hem kendisine hem de kulüp başkanına kişisel olarak ortaklık teklifinde bulunulan WhatsApp yazışmalarını hatırlatarak bu konunun istismar ve yeni şaibelere kapı aralayacak bir mesele olduğunu ifade ettiler.

ZAMANINDA YAPILSAYDI
Milletvekili Bulut’un yıkımların Elazığspor’a verilmesi önerisini gayri samimi bulan ve geçmişte Elazığspor kapatılsın teklifinde bulunan, geçtiğimiz yıl Selçuk Öztürk’ün yıkımların Elazığspor’a verilmesi teklifini bir yıl süreyle duymayıp ciddiye almayan yaklaşımını sorunlu bulan vatandaşlar, bu teklifin geçmişte kırdığı taraftarların gönlünü almaya yönelik popülist bir yaklaşım olduğunu ifade ediyorlar.

Kamu kurumları bina yıkımlarının büyük oranda tamamlanmasına rağmen ve yine bu konuda Selçuk Öztürk’ün ısrarlı çağrılarına rağmen Ak Parti Milletvekili Metin Bulut’un bu formülü bugün daha yeni ve dâhiyane bir fikir olarak aklına getirmesini ve kurtarıcı bir formül olarak sunmasını Elazığ’ın ve Elazığspor’un sorunlarına duyarsızlık olarak yorumlayan vatandaşlar, Elazığspor konusunda samimi olunsaydı kulübün bugünkü kötü duruma düşmeyeceğini ifade ettiler.

“BİLMİYORUM” ÇELİŞKİSİ
Yıkımlarda şaibe olup olmadığını bilmediğini, Mehmet Akif Ersoy Lisesi ya da diğer kamu binalarının hangi şartlarda ve kimler tarafından yıkıldığını bilmediğini ifade eden Bulut’un bu ifadesi ile yıkımlarda toplumun vicdanı rahatsız ifadesi çelişkili olarak yorumladı.

Bulut’un şehirde en küçük bir yıkımdan bile haberdar olduğunu ifade eden vatandaşlar, bu konuda her şeyin bilindiğini ve ilgisiz şahıslara yıkım yaptırıldığı konusunun en ücra mahallelerde bile konuşulduğu halde bu konularda kendisinin bilgi sahibi olmamasının imkansız olduğunu belirtiyorlar.

“GÜÇLÜ İTİRAZ GELMEDİ”
Bugüne kadar yapılan yıkım ihalelerinde şeffaflık ve açık ihale ilkesinin yok sayılarak keyfi uygulamalarla  ilgisiz şahıslara verildiği iddialarını, “bugüne kadar ciddi bir itiraz gelmedi” cümlesiyle açıklayan Bulut’un bu beyanı da kamu kurumlarının yıkımlar konusunda bugüne kadar usulsüzlük yaptıklarının bir itirafı olarak yorumlandı.

“İtiraz gelmesiydi ve kamuoyunda bir infial olmasaydı aynı yanlışlığa devam mı edecektiniz” diye soran vatandaşlar, bu beyanların, kamu kurumlarının iş ve işlemlerini yürüklükteki yasa ve kanunlar yerine vatandaştan gelen tepkilere göre belirleme gibi bir anlayışla yaptıklarının itirafı olarak yorumladılar.